12.4.2017Uudenmaan liiton selvitys kertoo: Miltä matkailun tulevaisuus Uudellamaalla näyttää?

Sightseeing. Kuva Tuula PalasteUudenmaan liitto on julkaissut Matkailun aluerakenne 2050 -selvityksen. Selvityksessä on luotu tulevaisuuden kehityskuva matkailun maankäytön osalta sekä linjattu toimenpiteitä tulevaisuuden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

15.2.2017Väestö- ja työpaikkaprojektiot pohjustavat maakuntakaavaa

Nuoret. Kuva Tuula PalasteUudenmaan liitto on julkaissut selvityksen, jossa kuvataan vaihtoehtoisia Uudenmaan aluetalouden skenaarioita ja niiden perusteella laadittuja kunta- ja seututasoisia väestö- ja työpaikkaprojektioita vuoteen 2050 asti. Projektioiden välisiä eroja selittävät talouden, väestön ja työpaikkojen kasvunopeus ja kasvun suuntautuminen Uudenmaan eri seuduille.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

15.2.2017Tulevaisuustarkastelu antaa kaavatyölle suuntaa

Uutelan kanava, kuva Tuula Palaste-EerolaUudenmaan liitossa on laadittu maakunnan tulevaisuutta vuoteen 2050 hahmotteleva tulevaisuustarkastelu, joka pohjustaa seuraavaa Uusimaa-ohjelmaa sekä Uusimaa-kaavaa. Työssä on tutkittu tulevaisuuden kehityssuuntia ja niihin vaikuttavia ilmiöitä.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

9.11.2016Maakuntakaavoitus tukee matkailun kehitystä

MatkailutyöpajaUudellamaalla vieraili vuonna 2015 yli kolme miljoonaa matkailijaa. Määrä on ollut kasvussa ja maakunta on Suomen merkittävin matkailun vetonaula. Maakuntakaavalla luodaan näkemys matkailun tulevaisuuden aluerakenteesta. Toimiva aluerakenne on edellytys matkailun kehittymiselle. Kaavoituksen päämääränä on matkailun vetovoimatekijöiden tunnistaminen ja Uudenmaan vahvuuksien korostaminen.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

9.11.2016Etelä-Suomen kehityskäytävät kartoitetaan – Tarkastelussa liikennekäytävät

pasilaAluerakenteen ja pääliikenneverkon kehittäminen on yksi tärkeä osa Uusimaa-kaavan 2050 valmistelua. Uudenmaan liitto tarkastelee kehityskäytävähankkeessaan Etelä-Suomen kehityskäytäviä ja niiden rooleja. Kehityskäytävällä tarkoitetaan liikenneväylän ja sitä ympäröivän maankäytön muodostamaa kokonaisuutta, jota suunnitellaan samanaikaisesti.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

8.11.2016Kaupankäynti tukee keskustojen elinvoimaa

Kauppakeskus. Kuva Tuula PalasteUudenmaan kaupan palvelurakenteesta on tehty uusi selvitys, jossa tarkastellaan kaupan mennyttä ja tulevaa kehitystä. Lisäksi selvityksessä verrataan Uudenmaan toisen vaihemaakuntakaavan kaupan ratkaisua Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Päijät-Hämeen maakuntakaavoihin. Selvitystyö tehtiin Uudenmaan toisen vaihemaakuntakaavan pohjalta tulevaa Uusimaa-kaava 2050 varten.

Lue lisää | 2 Kommenttia

 

7.11.2016Tutustu neloskaavaan − ehdotus nyt nähtävillä

Leppävaaran kirjasto, kuva Tuula Palaste-EerolaMaakuntahallitus hyväksyi lokakuussa Uudenmaan neljännen vaihemaakuntakaavan ehdotuksen ja se on julkisesti nähtävillä 9.11.–9.12.2016, jolloin kaavasta voi tehdä muistutuksen. Aineistoihin voi tutustua kaavaehdotuksen verkkosivuilla, maakuntakaavojen karttapalvelussa sekä kunnissa ja Uudenmaan liitossa.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

18.10.2016Maankäytön asiantuntijat Tulevaisuuspäivässä: Maakuntakaava on tulevaisuuskaava

Tulevaisuuspäivän paneelikeskustelu

Uudenmaan liitto järjesti Tulevaisuuspäivän syyskuun lopulla Helsingissä. Seminaari oli osa Uudenmaan tulevaisuustarkastelua ja Uusimaa-kaavan 2050 taustatyötä. Tulevaisuuspäivä tuotti paljon ajatuksia ja ideoita uuteen maakuntakaavatyöhön ja herätti laajalti kiinnostusta. Tapahtumaan osallistui lähes sata kuntaedustajaa ja asiantuntijaa.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

7.9.2016Helsingin kartanomiljööt − kaupunkilaisten yhteiset ympäristöt

Ranja Hautamäki Puotilassa_Kuva Tuula Palaste
Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään 9.−11.9.2016 teemalla ”Porukan paikat, yhteiset ympäristöt”. Tutustuimme Helsingin erilaisiin kartanoihin aiheesta tohtoriksi väitelleen Ranja Hautamäen kanssa. Hänestä Helsingin kartanoympäristöt ovat olleet vuosikymmeniä kaupungin julkisia tiloja ja virkistysalueita – siis varsinaisia porukan paikkoja.

Lue lisää | 1 Kommentti

 

18.8.2016Malmgårdin kartano on kulttuuri- ja ruokamatkailijan keidas

Malmgårdin kartano Kuva Tuula Palaste
Malmgård on vuosisatoja vanha upea kartanotila Loviisassa. Tutustu tähän kulttuuri- ja ruokamatkailijan keitaaseen juttusarjamme uusimmassa artikkelissa.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

25.7.2016Riilahden kartanossa panostetaan ihmisten ja eläinten hyvinvointiin

Riilahden kartano, kuva Tuula Palaste

Uudenmaan upeita kartanomiljöitä esittelevä juttusarjamme jatkuu tutustumiskierroksella raaseporilaisen Riilahden kartanon historiaan ja nykypäivään.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

20.6.2016Saaren kartano on ollut maanviljelyksen edelläkävijä jo vuosisatoja

Saaren kartanon päärakennus, kuva Tuula Palaste

Uudenmaan upeita kartanomiljöitä esittelevä juttusarjamme alkaa mäntsäläläisestä Saaren kartanosta, johon pääsemme tutustumaan matkailuyrittäjä Marjut Jokisen opastuksella.

Lue lisää | 0 Kommenttia

 

6.6.2016Uusi juttusarja esittelee Uudenmaan upeita kartanomiljöitä

Saaren kartano, kuva Tuula Palaste

Uudenmaan kartanoilla on takanaan jopa satojen vuosien vaiheikas historia. Samalla ne ovat osa nykypäivän näkyvintä kulttuuriympäristöämme. Runsaalla kuvituksella höystetty juttusarjamme vie virtuaaliretkelle maakunnan kauniisiin kartanomiljöisiin.

Lue lisää | 3 Kommenttia

 

18.2.2016Vetreämmät veet

Hangonkyla, kuva Tuula Palaste-EerolaAsutus, merenkulku, sodat ja virkistys ovat muovanneet Uudenmaan rannikkoa vuosisatojen ajan. Vetreämmät veet on Heli Vauhkosen kirjoittama artikkeli, joka tiivistää Uudenmaan rannikon ja saariston kulttuuriympäristöt -selvityksen sisältöjä.

Lue lisää | 0 Kommenttia

18.2.2016Monien mahdollisuuksien viherkehä

Siluettikartta, kuva Elise LohmanHelsingin seudun yhtenäiset viheralueet muodostavat maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisen viherkehän, joka kaartaa Porkkalan ulkosaaristosta Kirkkonummen metsäalueiden kautta Nuuksioon ja Luukkiin. Sieltä kehä jatkuu Petikon ja Tuusulanjärven kautta aina Sipoonkorpeen ja eteläisille saaristoalueille asti.

Lue lisää | 0 Kommenttia

18.2.2016Uusi liikennesuunnittelupäällikkö elää niin kuin opettaa

Petri Suominen, kuva Milla AaltoPetri Suominen aloitti liikennesuunnittelupäällikön työt Uudenmaan liitossa viime syksynä. Kysyimme, mitä hän ajattelee liikkumisesta ja sen tulevaisuudesta.

Lue lisää | 1 Kommentti

18.2.2016Uudenlaista maakuntakaavaa ideoimassa

Idealamput, kuva Tuula Palaste-EerolaNykyinen kolmiportainen kaavajärjestelmä on periaatteessa toimiva, mutta käytännössä päällekkäistä suunnittelutyötä tehdään paljon. Uudellemaalle laadittava seuraava maakuntakaava voisi avata solmut ja kirkastaa työjakoa maakunnan liiton, kuntien ja muiden seutua suunnittelevien kesken, kirjoittavat Merja Vikman-Kanerva ja Ilona Mansikka Uudenmaan liitosta.

Lue lisää | 2 Kommenttia

12.2.2016Ihmiset kulttuuriympäristön vaalijoina: Arkkitehti Tiina Valpola ja Högforsin ruukkialue

Högforsin ruukki ja joki, kuva Tuula Palaste-Eerola
Juttusarjan viimeisessä artikkelissa matkustetaan Luoteis-Uudellemaalle Karkkilaan ja sukelletaan Högforsin ruukin mielenkiintoiseen historiaan.

Lue lisää | 0 Kommenttia

25.11.2015Eeva Säynäjoki: Kohti kestävämpää kestävyyttä

Eeva Säynäjoki, kuva Kristinn IngvarssonAalto-yliopiston tutkijatohtori Eeva Säynäjoki arvioi maakuntakaavaa ja laajemminkin maakuntaa koskevia aineistoja tuulivoiman, kestävän kehityksen ja kasvihuonekaasupäästöjen näkökulmista.

Lue lisää | 2 Kommenttia

25.11.2015Marketta Kyttä: Tunnista, vaali, hyödynnä – Uudenmaan kulttuuriympäristön suuntaviivat

Marketta KyttäAalto-yliopiston professori Marketta Kyttä arvioi maakuntakaavaa kulttuuriympäristöjen näkökulmasta.

Lue lisää | 0 Kommenttia

25.11.2015Kaavatyö vauhdissa – Näin asiantuntijat arvioivat neloskaavaa

KaavaViimeistelemme parhaillaan Uudenmaan neljännen vaihemaakuntakaavan ehdotusta. Kysyimme neljältä asiantuntijalta, miten kaava vastaa sille asetettuihin tavoitteisiin ja kuinka kaava-aineisto tulisi viimeistellä. Samalla etsimme jo ideoita seuraavan kokonaismaakuntakaavan pohjaksi.

Lue lisää | 6 Kommenttia

25.11.2015Jari Niemelä: Viherrakenne ja ekosysteemipalvelut edistävät hyvinvointia

Jari Niemelä, kuva Linda TammistoHelsingin yliopiston professori Jari Niemelä arvioi maakuntakaavaa viherrakenteen näkökulmasta.

Lue lisää | 1 Kommentti

25.11.2015Jorma Mäntynen: Maakuntakaava logistiikan ja elinkeinoelämän mahdollistajana

Jorma Mäntynen, kuva Marjaana Malkamäki, TTYn kuva-arkistoTampereen teknillisen yliopiston professori Jorma Mäntynen arvioi maakuntakaavaa logistiikan ja elinkeinojen näkökulmista.

Lue lisää | 1 Kommentti

30.10.2015Ihmiset kulttuuriympäristön vaalijoina: Tytyrin kaivosmuseon jalostajat

Eero Ahtela, kuva Tuula Palaste-EerolaVain kivenheiton päässä Lohjan keskustasta sijaitsee Suomen ainoa maanalainen kaivosmuseo, Tytyri. Se johdattaa vierailijat lähes sadan metrin syvyyteen maan uumeniin.

Lue lisää | 0 Kommenttia

11.9.2015Ihmiset kulttuuriympäristön vaalijoina: Pasilan konepaja-alueen innoittamat

Pasilan konepajalla, kuva Tuula Palaste-EerolaPasilan vanha konepaja kätkee sisäänsä palan pääkaupungin historiaa. Silti harva ohikulkija huomaa alueen teollisen rakennusperinnön helmiä: lasikattoista veturitallia, korkeuksiin kurottavaa savupiippua ja muita jykeviä punatiilirakennuksia.

Lue lisää | 0 Kommenttia

7.8.2015Ihmiset kulttuuriympäristön vaalijoina: Huonekalukonservaattori Niko Niinioja ja Strömforsin ruukki

Niko Niinioja, kuva Tuula Palaste-EerolaStrömforsin ruukki on itäisin Uudenmaan ruukeista. Se sijaitsee Kymijoen varrella Loviisan Ruotsinpyhtäällä, reilun sadan kilometrin päässä Helsingistä.

Lue lisää | 0 Kommenttia

17.6.2015Ihmiset kulttuuriympäristön vaalijoina: Arkkitehti Vuokko Lehmuspuisto ja Kellokosken ruukki

Vuokko Lehmuspuisto, kuva Tuula-Palaste-Eerola

Kellokoskella sijaitseva Marieforsin ruukki on Uudenmaan ruukkimiljöistä vähemmän tunnettuja, vaikka se sijaitsee lähellä pääkaupunkiseutua Tuusulassa.

Lue lisää | 1 Kommentti

16.6.2015Lausunnot ja yhteistyö vievät kaavaa käytäntöön

Kerrostaloja-Hermannissa. Kuva Tuula Palaste
Maakuntakaava on aina monien toiveiden, tavoitteiden ja näkökulmien kokonaisuus. Lausunnot ja aktiivinen vuoropuhelu edistävät kaavan yhdenmukaista tulkintaa ja toteuttamista.

Lue lisää | 0 Kommenttia

16.6.2015Terveiset Tukholmasta!

Tukholma, kuva Tuire Valkonen

Miten Tukholman seutu tällä hetkellä kehittyy? Joukko Uudenmaan liiton aluesuunnittelijoita ja yhteistyökumppaneita kävi tutustumassa aluesuunnittelun uusiin tuuliin Tukholmassa.

Lue lisää | 0 Kommenttia

16.6.2015Seuranta kertoo maakuntakaavojen toteutumisesta

kuva Anni Levonen

Kuinka hyvin Uudenmaan maakuntakaavojen luonnonsuojelualueet ovat toteutuneet? Millainen väestö- ja työpaikkatiheys on alueilla, joita maakuntakaavoilla halutaan tiivistää? Entä keskittyykö maa-ainesten otto riittävästi maakuntakaavassa merkityille alueille?

Lue lisää | 0 Kommenttia

18.5.2015Neloskaavan palautetta perataan parhaillaan

Toimisto, kuva Anni Levonen

Uudenmaan neljäs vaihemaakuntakaava oli alkuvuodesta nähtävillä ja lausunnoilla. Jo luonnosvaiheessa julkaistiin runsaasti taustamateriaaleja, ja kaavaan jätettiin tarkoituksella avoimia kysymyksiä. Palautteen määrä yllätti silti kaavoittajat.

Lue lisää | 4 Kommenttia

11.5.2015Näin Östersundomin alueen maakuntakaava etenee - puntarissa kolme vaihtoehtoa

Östersundom

Maakuntahallitus käsitteli toukokuun kokouksessaan Östersundomin alueelle laadittavan maakuntakaavan etenemisvaihtoehtoja. Varsinaiseen kaavaratkaisuun palataan vasta kun Östersundom-toimikunta on päättänyt hakeeko se laadittavana olevalle kuntien yhteiselle yleiskaavalle luonnonsuojelulain mukaista poikkeamispäätöstä Valtioneuvostolta.

Lue lisää | 0 Kommenttia

7.5.2015Uusi juttusarja esittelee ihmisiä Uudenmaan kulttuuriympäristöjen takana

Kellokosken ruukki, kuva Tuula Palaste-EerolaArvokkaat kulttuuriympäristöt säilyvät toisinaan sattumalta – tai jonkun sinnikkään yksilön ansiosta. Uudenmaan liiton keväällä käynnistyvä juttusarja nostaa esiin maakunnan kulttuuriympäristöjä vaalivat arjen sankarit.

Lue lisää | 1 Kommentti