rss Tiedotteet

Tulevaisuuden ennakointi on huomenlahja uudelle maakunnalle

28.10.2016

tulevaisuustyöpaja
Tulevaisuuden kehityskulkuja pohdittiin perjantaina Ostrobotnialla järjestetyssä Uudenmaan tulevaisuustyöpajassa.

Uusimaa 5.0 -nimen saanut tulevaisuustarkastelu pohjustaa seuraavaa Uusimaa-ohjelmaa ja maakuntakaavaa. Se tuottaa myös tietoa maakuntauudistuksen tarpeisiin.

Työpajan avaussanat lausuneen aluekehitysjohtaja Juha Eskelisen mukaan vaihtoehtoisten kehityskulkujen eli skenaarioiden tekeminen on vaativaa työtä ja jatkuvaa merkkien lukemista, mutta työssä on oltava mukana myös luova puoli.

Eskelinen muistutti, että Uudenmaan liitto on huomioinut tulevaisuustyössä maakuntauudistuksen ja kutsunut mukaan toimijoita esimerkiksi pelastustoimesta ja sosiaali- ja terveyspalveluista.

− Tulevaisuuden kehityskulkujen pohdinta on huomenlahja uudelle maakunnalle, Eskelinen tiivisti.

Skenaarioiden pohjalta rakennetaan Uudenmaan tulevaisuuskuva

Skenaarioiden valmistelutyötä tehneen Capful Oy:n Kimmo Kivinen esitteli tulevaisuustarkastelun prosessia. Työssä lähdettiin liikkeelle arvioimalla vuoden 2012 näkymiä ja päivittämällä ne vuoden 2016 tietämyksellä.

Työpajan tehtävänä oli arvioida skenaarioita, joista muodostetaan projektin edetessä Uudenmaan tulevaisuuskuva.

− Tulevaisuuden ennakointi ei voi perustua vain faktoihin, vaan se vaatii myös näkemyksellistä ulottuvuutta, Kivinen kertoi viitaten arvoihin ja toiveisiimme mieluisasta kehityksestä.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa tulevaisuuden ennakointi on vaikeaa, mutta erilaisiin kehityskulkuihin voidaan varautua. Mikä olisi sellainen Uusimaa, joka pärjäisi mahdollisimman hyvin eri kehitysvaihtoehdoissa, Kivinen herätteli kuulijoita.

Lisätietoja

> Uusimaa 5.0 − Jotakin parempaa -verkkosivusto

Olli Pekka Hatanpää, suunnittelupäällikkö, 050 587 5508
Liisa Luoto
, erityisasiantuntija, 040 730 9551


Palaa otsikoihin