13.4.2017

Vihreät nousee maakuntavaltuuston toiseksi suurimmaksi puolueeksi – kokoomus jatkaa kärkipaikalla

värikynät

Kuntavaalien tulosten ratkeaminen merkitsee myös Uudenmaan maakuntavaltuuston tulevien poliittisten voimasuhteiden selviämistä. Vaalituloksen mukaan kokoomus jatkaa valtuuston suurimpana puolueena. Vihreät on nousemassa valtuuston toiseksi suurimmaksi samalla kun sosialidemokraatit tippuvat kolmanneksi.

Uudenmaan maakuntavaltuuston ja -hallituksen paikat jakautuvat vaalituloksen mukaisesti alkavalla kaudella seuraavasti:

vaalitulos
Uudenmaan asukasluvun kasvun myötä valtuuston jäsenmäärä nousee 80 valtuutettuun. Edellisessä valtuustossa paikkoja oli 77.

Uudenmaan kunnanvaltuustojen edustajista koostuva maakuntavaltuusto käyttää Uudenmaan liiton ylintä päätösvaltaa. Maakuntavaltuuston valitsee Uudenmaan kuntien edustajainkokous. Valtuusto puolestaan valitsee maakuntahallituksen, joka johtaa liiton käytännön työtä.

Maakuntauudistuksen vuoksi valtuuston toimikausi poikkeaa normaalista neljästä vuodesta. Nyt valittava valtuusto jatkaa työtään vuoden 2019 alkuun asti, jolloin sote- ja maakuntauudistuksen mukainen uusi maakunta käynnistyy.

Tammikuussa 2018 pidettävissä maakuntavaaleissa valitaan maakuntavaltuusto uuden maakunnan ylimmäksi päätöksentekoelimeksi. Se kokoontuu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2018 ja valitsee maakuntahallituksen. Nämä toimielimet alkavat valmistella uuden maakunnan hallintoa.

Vaalitulokset vuorovaikutteisena grafiikkana

Kuntavaalien tulosta voi tarkastella myös Uudenmaan liiton toteuttaman vuorovaikutteisen grafiikan kautta. Kuvaajien avulla voi esimerkiksi vertailla puolueiden kannatusta tai ehdokkaiden saamia äänimääriä.

> Tutustu kuntavaalien tuloksiin Uudellamaalla

Erityisasiantuntija Janne Tamminen, puh. 050 558 6303