Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Uutinen

Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat: opettajien työtä tuettava

Värikkäitä puukyniä pystyssä.

Opettajien jaksaminen on pitkän korona-ajan vuoksi erityisen huolen aihe. Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunta kuuli kokouksessaan alueemme koulujen ajankohtaiskatsauksen. 

Esittelemässä olivat lukio- ja ammatillisen koulutuksen johtaja Arja Kukkonen Helsingin kaupungilta, Ulla Jauhiainen ja Antti Piiroinen pääkaupunkiseudun OAJ:sta sekä Tuomo Suihkonen ja Ilkka Miettinen Uudenmaan OAJ:sta.

Opettajakunnan toive on, että heidän koronarokottamisensa kiireellisyyttä voitaisiin painottaa, jotta he pystyisivät antamaan lähiopetusta turvallisesti.

Opettajien edustajat kertoivat, että pelko omasta tai läheisen sairastumisesta sekä hybridiopetuksen tuoma kuormitus vaarantavat mahdollisuuden olla lapsille ja nuorille läsnä siten, kuin laadukas ja tavoitteellinen opettaminen vaatisi. 

Jo entuudestaan oppimisvaikeuksista kärsineet ja muuten avun tarpeessa olleet lapset ja nuoret ovat kärsineet eniten. 

Asiantuntijoiden puheenvuoroissa nousivat esille myös opettajien huoli oppivelvollisuusiän nostosta sekä opiskeluhuollon siirrosta maakuntien järjestämisvastuulle. Oppilashuollon on ehdottomasti säilyttävä osana koulutoimea ja koulun tavallista arkea. Oppivelvollisuusiän nosto ei saa tarkoittaa opetuksen resurssien heikentämistä.

Arja Kukkonen muistutti, että nuorten valmistuminen ammatillisesta opetuksesta sekä siirtyminen työelämään ovat viivästyneet pandemian vuoksi. Vastavalmistuneiden työttömyys on suurta.

Kansanedustajat totesivat, että tiivis yhteydenpito opettajien ja koulutoimen kanssa on välttämätöntä kansanedustajien työn kannalta.

Kansanedustajien neuvottelukunnan kokoukseen osallistuivat:

Sari Sarkomaa, pj, kok.
Tiina Elo, 1. vpj, vihr.
Eveliina Heinäluoma, 2. vpj, sd.
Pia Kauma, kok.
Terhi Koulumies, kok.
Sari Multala, kok.
Ruut Sjöblom, kok.
Heikki Vestaman​, kok.
Atte Harjanne, vihr.
Erkki Tuomioja, sd.
Arja Juvonen, ps.
Mai Kivelä, vas.
Laukkanen Antero, kd. 

Avustajat:
Sudhakaran Borgenström
Ulla Jauhiainen
Inna Kallioinen
Mikko Kivenne
Arja Kukkonen
Ilkka Miettinen
Hannu Puustinen

Fakta: Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunta (KENK)

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Sari Sarkomaa, puh. 09 432 3033, sari.sarkomaa@eduskunta.fi