
Maakunnan liittona vastaamme Uudenmaan kehittämisestä. Työmme tähtää pitkälle tulevaisuuteen, mutta määrittää myös lähivuosien kehitystoimia. Työn perustaksi valmistelemme maakunnan toimijoiden kanssa yhteisiä strategioita ja ohjelmia. Niiden pohjalta syntyvät toimenpiteet, joilla parannetaan maakunnan kilpailukykyä, väestön hyvinvointia ja osaamista sekä hillitään ilmastonmuutosta. Ohjelmien painotukset ohjaavat myös maakunnan hankerahoitusta.
Uusimaa-ohjelma
Pitkän aikavälin strategisiin linjauksiin perustuva maakuntaohjelma eli Uusimaa-ohjelma tavoittelee ekologisesti kestävää, taloudellisesti vastuullista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista maakuntaa. Vuosina 2022–2025 voimassa oleva ohjelma sisältää kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet sekä vuoteen 2030 ulottuvan vision. Vuosien 2026–2029 maakuntaohjelman valmistelu on käynnissä.
Uusimaa-ohjelmaTKI-toiminta
Uudenmaan innovaatiotoimijat ovat edelläkävijöinä mukana kehittämässä resurssiviisasta ja hiilineutraalia yhteiskuntaa, joka on hyvä asukkailleen ja yrityksilleen sekä ympäröivälle luonnolle.
TKI-toiminta
Työllisyys
Uudellamaalla tavoitteena on nostaa työllisyysaste 80 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Työllisyyden tiekartta ohjaa pitkän aikavälin kehittämistä ja määrittää työllisyyden edistämisen suuntaa maakunnassa. Uudenmaan liiton TEPA24 Uusimaa -hanke tukee kuntia työ- ja elinkeinopalvelujen uudistuksessa.
Työllisyys
Hankerahoitus
Ohjaamme rahoitusta sellaisille hankkeille, jotka edistävät Uudenmaan kehittämisen tavoitteita. Myönnämme sekä kansallista että Euroopan unionin rahoitusta ja tuemme hakijoita EU-rahoituksen hakemisessa. Valmistelemme myös itse kehittämishankkeita ja haemme aktiivisesti EU-rahoitusta.
HankerahoitusLiiton hankkeet
Maakunnan kehittämistyössä olemme myös Uudellemaalle tärkeiden hankkeiden alullepanija. Kokoamme Uusimaa-ohjelmasta kumpuavien hankeideoiden ympärille kumppaneiksemme oikeat tahot ja rahoittajat. Toteutamme hankkeita myös omin voimin ja varoin.
Liiton hankkeetKehittämisteemoja
Uudenmaan kehittämisessä on monia puolia – nostamme tässä esille muutamia keskeisiä teemoja.
Kehittämisteemoja
Tutustu myös tilastoihin
Tilastot sisältävät Uuttamaata ja sen kuntia koskevaa tietoa näppärinä kuvioina. Tietoa on saatavilla alue- ja kuntataloudesta, matkailusta, päästöistä, tutkimus- ja kehittämistoiminnasta, työllisyydestä sekä väestöstä.
TilastotAjankohtaista

16.4.2025
Uusi hanke käynnistyy: Kunnille luvassa tukea ja pilotteja kiertotalouteen Uudellamaalla ja Pirkanmaalla
Uusimaa ja Pirkanmaa keskittyvät tulevina vuosina tukemaan kuntia kiertotaloustavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa. Kiertotalous on kunnille keino saavuttaa ilmastotavoitteita ja säästää materiaaleissa ja kustannuksissa sekä luoda elinvoimaa ja huoltovarmuutta alueelle.

16.4.2025
Ilmastokasvo Ekaterina Ikonen kehittää Keski-Uudenmaan ilmastotyötä niin verkostoissa kuin pellonpientareellakin
Vuoden 2025 alussa ympäristöpäällikkönä aloittanut Ekaterina Ikonen vetää Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristönsuojelutiimiä. Kasvavalla ja monimuotoisella Keski-Uudellamaalla tehdään ilmastotyötä metsien, vesien, maatalouden, taajamien sekä rakentamisen ja rakennuksien parissa.

14.4.2025
Uudenmaan kiertotalouslaakson tarinoita – Tutustu Uudenmaan matkaan kohti kiertotaloutta
Kiertotaloussiirtymä on edistynyt viime vuosina usealla sektorilla. Uudellamaalla tärkeänä yhteistyöalustana kiertotalouden ratkaisuille on toiminut vuonna 2023 perustettu Uudenmaan kiertotalouslaakso. Kiertotalouslaakson ensimmäisten hankevuosien kohokohtia on nyt koottu Kiertotalouslaakson tarinoita -julkaisuun, joka nostaa esiin sekä sektoreiden kuulumisia että alueen kiertotalouden tekijöitä.

10.4.2025
Perinteistä ammentaminen ja luonnonmateriaalien kehittäminen tarjoavat ratkaisuja rakentamisen kestävyyskriisiin
Nykyrakentaminen nojaa vahvasti teräs- ja betoniteollisuuteen, jotka aiheuttavat noin 15 prosenttia maailman vuotuisista ilmastopäästöistä. Lisäksi rakennussektori on vastuussa puolesta maailman vuotuisesta neitseellisten materiaalien kulutuksesta. Suomessa rakentaminen aiheuttaa vuosittain kolmanneksen ilmastopäästöistä. Rakennussektorin kestävyysmurroksella on tulenpalava kiire: ilmastokriisi ei ole ratkaistavissa ilman sitä.