Maakuntakaavalla päätetään koko maakunnan tai useamman kunnan alueidenkäytön suuret linjaukset pitkälle tulevaisuuteen. Se on kaavoista yleispiirteisin, ja toimii ohjeena kuntien kaavoitukselle ja muulle tarkemmalle alueidenkäytön suunnittelulle.
Voimassa olevat maakuntakaavat
Uudellamaalla on samanaikaisesti voimassa useita maakuntakaavoja. Kokonaisuuden hahmottamista ja tulkintaa helpottaa epävirallinen kaavayhdistelmä.
Voimassa olevat maakuntakaavatUusimaa-kaava 2050
Uusimaa-kaava kertoo, millainen on Uudenmaan aluerakenne vuonna 2050. Kokonaisuus sisältää Helsingin seudun, Länsi- ja Itä-Uudenmaan vaihemaakuntakaavat.
Uusimaa-kaava 2050Östersundomin maakuntakaava
Östersundomin kaava sisältää kaikki keskeiset maankäytön teemat. Se kattaa Helsingin Östersundomista Sipoonjokeen ulottuvan alueen ja osan Vantaan Länsisalmea.
Östersundomin maakuntakaavaKaavoituksen ja liikenteen yhteyshenkilöt
Aluevastaavat ovat kaavoituksen ja liikenteen yhteyshenkilöitä kuntien suuntaan. He neuvovat, antavat lausuntoja sekä edustavat liittoa neuvotteluissa.
Kaavoituksen ja liikenteen yhteyshenkilötTietoa kaavoituksesta
Maakuntakaava on kaavoista yleispiirteisin. Se toimii ohjeena kuntien kaavoitukselle ja muulle alueiden käytön suunnittelulle. Kaavan laadinta etenee vaiheittain.
Tietoa kaavoituksestaMaakuntakaavan karttapalvelu
Maakuntakaavan karttapalvelussa voit tutkia karttoja ja kaavamerkintöjä eri mittakaavoissa, tulostaa ja tallentaa.
KarttapalveluLisätietoja:
Ilona Mansikka
Kaavoituspäällikkö
ilona.mansikka@uudenmaanliitto.fi
Maakuntakaavoitusprosessin kehittäminen, Uusimaa-kaava 2050, Kaavoituksen aluevastuu: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa. Aluesuunnittelun johtaja Mari Siivolan varahenkilö
Ajankohtaista
9.9.2024
Tervetuloa osastollemme ja tietoiskuihimme Kuntamarkkinoilla 18.–19.9.
Uudenmaan liitto on omalla osastollaan mukana Kuntamarkkinoilla, jotka järjestetään Kuntatalolla Helsingissä 18.–19. syyskuuta. Tervetuloa piipahtamaan K-kerroksessa osastolle 0I8. Järjestämme myös tietoiskut maahanmuutosta ja kiertotaloussiirtymästä.
6.9.2024
Kulttuuriperintö ja kestävä matkailu ovat webinaarin keskiössä 3.10.
Mitä lisäarvoa kulttuuri ja kulttuuriperintö voivat tuoda matkailuun? Haluatko oppia lisää kulttuuriperinnön mahdollisuuksista kestävän matkailun kehittämisessä? Mitä ovat oman maakuntasi kulttuuriperinnön vahvuudet ja miten matkailu voisi hyötyä niistä? Olet lämpimästi tervetullut Uudenmaan liiton ja Museoviraston järjestämään Kulttuuriperintö ja kestävä matkailu -tilaisuuteen torstaina 3.10.2024 klo 13–15 Teamsin välityksellä.
18.6.2024
Pirstaloituva kaavoituksen ja rakentamisen lainsäädäntö huolettaa
Uuden alueidenkäyttölain valmistelussa huolta herättää muun muassa kireä aikataulu, työryhmän kokoonpano, ristiriidat suhteessa hallitusohjelman tavoitteisiin sekä useiden eri tahtiin etenevien lakien yhteensopivuus.
14.6.2024
Tutkija Sampo Pihlainen arvioi maakuntakaavan vaikutuksia hiilensidontaan
Miten minimoidaan maankäytön negatiivisia vaikutuksia ilmastolle? Entä millaisia uusia työkaluja kaavoituksesta löytyy hiilensidonnan tueksi? Tuore raportti esittelee voimassa olevan Uusimaa-kaavan vaikutuksia hiilensidontaan ja antaa samalla eväitä uuteen vihreän siirtymän teemoja käsittelevään vaihemaakuntakaavaan.