Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Paperilla Uudenmaan kartta, johon ihminen on sijoittamassa kuntien vaakunoita paikoilleen.

”Uusmaa Suomen kruunussa on helmi kirkkahin”

Uusimaa on Suomen helmi, lauletaan maakuntalaulussa vuodelta 1912. Metropolimaakunta onkin valtakunnallisesti vahva elinkeinoelämän, kulttuurin ja korkean osaamisen keskus. Tänä päivänä Uusimaa on myös vahvasti kansainvälinen maakunta.

Monimuotoisuus on seutumme rikkaus. Meiltä löytyy niin urbaania sykettä kuin saariston karua kauneutta ja maaseudun rauhaa.

Melkein joka kolmas suomalainen on uusimaalainen

Uudellamaalla asuu 1,8 miljoonaa ihmistä eli noin 30 prosenttia Suomen väestöstä. Ennusteen mukaan uusimaalaisten määrä lähenee vuonna 2040 jo kahta miljoonaa. Asukastiheys on eurooppalaista tasoa. Väestön ikärakenne on muuta maata ja Euroopan alueita edullisempi, eli alle 40-vuotiaiden työikäisten osuus on Uudellamaalla erityisen korkea.

Helsinki ympäristöineen on muuttoliikkeen ansiosta yksi Euroopan nopeimmin kasvavista kaupunkiseuduista. Tänne muutetaan työpaikkojen ja monipuolisen koulutustarjonnan vuoksi. Uusimaalaiset ovatkin nuoria ja korkeasti koulutettuja.

Menestyvä Uusimaa

EU:n toiseksi innovatiivisin alue

EU:n 10. kilpailukykyisin alue

Suomen korkein koulutustaso

Seudun vahvuuksia ovat tukkukauppa, rahoitus- ja vakuutuspalvelut sekä tietointensiiviset yrityspalvelut. Hyvien liikenneyhteyksien sekä laadukkaan tietoliikenteen ansiosta Suomessa toimivasta ulkomaisesta yritystoiminnasta kaksi kolmasosaa on keskittynyt Uudellemaalle.

Uudenmaan kuntien kirjo on laaja

Maakuntamme kunnat eivät ole samasta muotista. Mukaan mahtuu urbaaneja kaupunkeja ja rauhallisia maaseutukuntia. On ripeästi kasvavia kaupunkeja, mutta myös kuntia, joissa väki vähenee ja ikääntyy. 

Kunnista suurin on maamme pääkaupunki, 664 000 asukkaan Helsinki. Pienimmät kuntamme ovat noin 2 000 asukkaan Myrskylä ja Pukkila. Osa läntisen ja itäisen rannikon kunnista on kaksikielisiä.

Uudellamaalla on 26 kuntaa: Askola(Siirryt toiseen palveluun), Espoo(Siirryt toiseen palveluun), Hanko(Siirryt toiseen palveluun), Helsinki(Siirryt toiseen palveluun), Hyvinkää(Siirryt toiseen palveluun), Inkoo(Siirryt toiseen palveluun), Järvenpää(Siirryt toiseen palveluun), Karkkila(Siirryt toiseen palveluun), Kauniainen(Siirryt toiseen palveluun), Kerava(Siirryt toiseen palveluun), Kirkkonummi(Siirryt toiseen palveluun), Lapinjärvi(Siirryt toiseen palveluun), Lohja(Siirryt toiseen palveluun), Loviisa(Siirryt toiseen palveluun), Myrskylä(Siirryt toiseen palveluun), Mäntsälä(Siirryt toiseen palveluun), Nurmijärvi(Siirryt toiseen palveluun), Pornainen(Siirryt toiseen palveluun), Porvoo(Siirryt toiseen palveluun), Pukkila(Siirryt toiseen palveluun), Raasepori(Siirryt toiseen palveluun), Sipoo(Siirryt toiseen palveluun), Siuntio(Siirryt toiseen palveluun), Tuusula(Siirryt toiseen palveluun), Vantaa(Siirryt toiseen palveluun) ja Vihti(Siirryt toiseen palveluun)

Uudenmaan kartta, jossa kuntarajat, päätiet, junaradat ja maakunnan raja.

Uusimaa lukuina

26

kuntaa

1,8

miljoonaa asukasta

186

asukasta neliökilometrillä

39 %

Suomen BKT:stä

58 %

Suomen vieraskielisistä

62 %

maapinta-alasta on metsää

Lue lisää faktoja esitteestä

Sivu päivitetty viimeksi: 25.4.2024