
Ilmastotyö ei etene ilman konkreettisia toimia. Uudellamaalla tehdään paljon hyvää työtä ilmastonmuutoksen hillinnän eteen, mutta kiristyvät ilmastotavoitteet vaativat ilmastotyön vauhdittamista edelleen.
Uudenmaan liitto koordinoi yhdessä muiden alueellisten toimijoiden kanssa maakunnan ilmastotyötä. Pidämme myös ilmastokysymyksiä esillä erilaisissa yhteistyöverkostoissa ja edistämme Uudenmaan hyvää päästökehitystä tukevia ratkaisuja valtakunnan tasolla ja kansainvälisesti. Kuntien käytännön ilmastotyötä tuemme ensi sijassa hankkeilla.
Tukea ilmastotyön käynnistämiseen ja vaikuttavien ilmastotoimien tunnistamiseen
Tarvitsetteko tukea ilmastotyöhön? Uudenmaan liiton hankkeet tarjoavat vetoapua ilmastotyön käynnistämiseen ja vaikuttavimpien ilmastotoimien tunnistamiseen.
Käynnissä on kaksi hanketta, jotka tarjoavat käytännön apua ja konkreettisia keinoja ilmastotyöhön. Canemure-hankkeessa rakennetaan seudullista ilmastoyhteistyötä ja tuotetaan tietoa hyvistä päästöjen hillintäkäytännöistä.
Ilmastoverstaissa keskustelua ja kokemuksia ilmastotoimista
Ilmastoverstas-tapahtumasarjassa keskustelemme testatuista keinoista edistää ilmastotyötä eri sektoreilla ja yhteiskehitämme ilmastotoimia. Keskustelua pohjustetaan esimerkeillä kuntien onnistuneista ilmastohankkeista ympäri Suomen, Uuttamaata painottaen. Ilmastoverstaat on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat konkreettisia esimerkkejä ja tukea ilmastonäkökulman edistämiseen omassa työssään.
Canemure-hanke tekee ilmastotyön hyvät käytännöt näkyviksi
Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia -hanke (Canemure) tukee merkittävästi Uudenmaan ilmastotyötä. Vuosina 2021–2024 ilmastotyötä vauhditetaan hyvien esimerkkien esille tuomisen ja monistamisen kautta.
Etsimme yhteistyössä kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa vaikuttavia ja kustannustehokkaita toimenpiteitä ja toimintamalleja. Pyrimme myös löytämään keinoja sovittaa niitä muiden kuntien tarpeisiin. Etenkin Canemure-hankkeen osahankkeet Helsingissä, Hyvinkäällä, Lohjalla ja Porvoossa tuottavat monistettavia toimintamalleja.
Viemme esimerkkejä toimiviksi osoittautuneista päästöjen hillintätoimista Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Kestävyysloikka.fi-palveluun(Siirryt toiseen palveluun) yleisesti hyödynnettäviksi. Järjestämme myös alueellisia ”ilmastoverstaita”, joissa esittelemme hyviä hillintätoimia ja keskustelemme niiden vaikuttavuudesta ja sovellettavuudesta asiantuntijoiden tuella. Lisäksi etsimme rahoitusmahdollisuuksia sidosryhmiämme kiinnostaville hankkeille.
Teemme Canemure-hankkeen kuntayhteistyötä pääasiassa Uudenmaan liiton asiantuntijaryhmissä. Yhteydenotot ovat tervetulleita laajemminkin, esimerkiksi hankeideoiden tai hyväksi osoittautuneiden hillintätoimien tiimoilta.

Lisätietoja Canemure-hankkeesta:

Salla Lahtinen
Projektipäällikkö
salla.lahtinen@uudenmaanliitto.fi
Canemure-hankkeen aluekoordinaattori, ilmastonmuutoksen hillintä
Yrityksille käytännön vinkkejä ja esimerkkejä ilmastotyöhön

Yrityksillä on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä sekä oman toiminnan päästöjen vähentämisen että kestävien ratkaisujen ja palvelujen tuottamisen näkökulmasta. Yritykset ❤️ Ilmasto -tapahtumat tarjoavat uusimaalaisille yrityksille ajankohtaista tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista liiketoimintaympäristöihin ja näkökulmia eri toimialoille. Tavoitteena on tuoda esille kestävyystyön esimerkkejä pienistä ja suurista yrityksistä sekä tarjota käytännön tukea arjen ilmastotyöhön.
Haluatko tuoda oman tapahtumasi osaksi tapahtumasarjaa?
Tapahtumissa yrityksille esitellään kestävyysratkaisuja ja erilaisia toimintamalleja, joilla on onnistuttu vähentämään toiminnan päästöjä. Tapahtuman järjestäjä voi olla yritys, kunta, järjestö tai muu julkisen sektorin toimija.
Tapahtuman järjestäjä saa näkyvyyttä Uudenmaan liiton kanavissa, mutta tärkeää on tehdä omaa markkinointia oikean yleisön tavoittamiseksi.
Lisätietoja:

Pia Tynys
Johtava ilmastoasiantuntija
Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta
Kestävyysloikka – Vaikuttavien ilmastoratkaisujen tietopankki
Suomen ympäristökeskuksen Kestävyysloikka.fi-palveluun(Siirryt toiseen palveluun) kerätään vaikuttavia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillinnästä, kiertotalouden edistämisestä ja luontokadon pysäyttämisestä. Palvelusta löytyy ratkaisuja myös Uudeltamaalta. Klikkaamalla alla olevia esimerkkejä siirryt Kestävyysloikka.fi-sivustolle.
Rahoitusta ilmastotyön tekemiseen
Suomen ympäristökeskuksen ja Canemure-hankkeen ylläpitämä tietopankki kokoaa yhteen ilmastonmuutoksen hillintään liittyviä rahoitushakuja. Kuntien ilmastotyötä tukevat rahoituslähteet on koottu yhdessä Motivan kanssa.
Tilaa Hiilineutraali Uusimaa -uutiskirje
Uutiskirjeessä kerromme Uudenmaan ilmastotyön etenemisestä ja nostamme esiin toimivia ratkaisuja sekä ihmisiä ilmastotyön takana.
Tutustu myös

Hiilineutraali Uusimaa 2030
Maakunnan ilmastotyötä linjaa Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta, jossa olemme tunnistaneet ilmastotyön painopisteet ja yhteiset tekemisen paikat. Olemme määritelleet työlle kuusi painopistettä sekä toimintalinjaukset.
Ajankohtaista

25.9.2023
Euroopan metropolialueiden päättäjät etsivät Helsingissä ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillintään
Uudenmaan liitolla on kunnia isännöidä 28.–29. syyskuuta Euroopan metropolihallintojen verkoston vuosifoorumia Helsingissä. Marina Congress Centerissä perjantaina järjestettävän konferenssin pääteemana on ilmastonmuutoksen hillintä vihrein ja digitaalisin ratkaisuin.

15.9.2023
Vilkasta kaupunkikulttuuria, kierrätystä, korjauspalveluja – Tätä on kiertotalous Uudellamaalla
Uudellamaalla syntyy kovaa vauhtia uusia palveluita, jotka eivät ainoastaan helpota arkea, vaan myös vähentävät kulutusta ja luonnonvarojen käyttöä.

8.9.2023
Resurssien niukkuus ja pakon puuttuminen haastavat ilmastotyötä kunnissa
Elokuun lopussa päättyneessä SILTA-hankkeessa autettiin Uudenmaan kuntia erityisesti ilmastotyön systemaattisuuden parantamisessa. Tätä tehtiin muun muassa tukemalla asiantuntijoita parhaiden käytäntöjen löytämisessä, esittelemällä ilmastotyön merkitystä johtoryhmille ja kunnanhallituksille sekä auttamalla kuntia valitsemaan niille parhaat tavat sitoutua ilmastotyön tekemiseen.

5.9.2023
Myös Ruotsissa rakennusalalla on käynnissä ajattelutavan muutos – Kiertotaloudessa tapahtuu paljon
Uudenmaan liitto käyttää aktiivisesti erilaisia kansainvälisiä verkostoja hyväkseen kehittääkseen alueen ilmastotyötä. Verkostoista saadaan omaan ja muiden uusimaalaisten toimijoiden käyttöön uusinta tutkimustietoa ja muiden maiden toimijoiden kokemuksia ja näkökulmia. Esimerkiksi rakentamisen kiertotalouteen on saatu uutta perspektiiviä länsinaapuristamme Ruotsista.
Sivu päivitetty viimeksi: 4.9.2023