
Ilmastotyö ei etene ilman konkreettisia toimia. Uudellamaalla tehdään paljon hyvää työtä ilmastonmuutoksen hillinnän eteen, mutta kiristyvät ilmastotavoitteet vaativat ilmastotyön vauhdittamista edelleen.
Uudenmaan liitto koordinoi yhdessä muiden alueellisten toimijoiden kanssa maakunnan ilmastotyötä. Pidämme myös ilmastokysymyksiä esillä erilaisissa yhteistyöverkostoissa ja edistämme Uudenmaan hyvää päästökehitystä tukevia ratkaisuja valtakunnan tasolla ja kansainvälisesti. Kuntien käytännön ilmastotyötä tuemme ensi sijassa hankkeilla.
Tukea ilmastotyön käynnistämiseen ja vaikuttavien ilmastotoimien tunnistamiseen
Tarvitsetteko tukea ilmastotyöhön? Uudenmaan liiton hankkeet tarjoavat vetoapua ilmastotyön käynnistämiseen ja vaikuttavimpien ilmastotoimien tunnistamiseen.
Käynnissä on kaksi hanketta, jotka tarjoavat käytännön apua ja konkreettisia keinoja ilmastotyöhön. Canemure-hankkeessa rakennetaan seudullista ilmastoyhteistyötä ja tuotetaan tietoa hyvistä päästöjen hillintäkäytännöistä. SILTA-hankkeessa puolestaan sitoutetaan kuntia ilmastotyöhön ja avustetaan hankerahoituksessa.
Ilmastoverstaissa keskustelua ja kokemuksia ilmastotoimista
Ilmastoverstas-tapahtumasarjassa keskustelemme testatuista keinoista edistää ilmastotyötä eri sektoreilla ja yhteiskehitämme ilmastotoimia. Keskustelua pohjustetaan esimerkeillä kuntien onnistuneista ilmastohankkeista ympäri Suomen, Uuttamaata painottaen. Ilmastoverstaat on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat konkreettisia esimerkkejä ja tukea ilmastonäkökulman edistämiseen omassa työssään.
Seuraava Ilmastoverstas järjestetään alkuvuodesta 2023.
Canemure-hanke tekee ilmastotyön hyvät käytännöt näkyviksi
Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia -hanke (Canemure) tukee merkittävästi Uudenmaan ilmastotyötä. Vuosina 2021–2024 ilmastotyötä vauhditetaan hyvien esimerkkien esille tuomisen ja monistamisen kautta.
Etsimme yhteistyössä kuntien ja muiden sidosryhmien kanssa vaikuttavia ja kustannustehokkaita toimenpiteitä ja toimintamalleja. Pyrimme myös löytämään keinoja sovittaa niitä muiden kuntien tarpeisiin. Etenkin Canemure-hankkeen osahankkeet Helsingissä, Hyvinkäällä, Lohjalla ja Porvoossa tuottavat monistettavia toimintamalleja.
Viemme esimerkkejä toimiviksi osoittautuneista päästöjen hillintätoimista Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Kestävyysloikka.fi-palveluun(Siirryt toiseen palveluun) yleisesti hyödynnettäviksi. Järjestämme myös alueellisia ”ilmastoverstaita”, joissa esittelemme hyviä hillintätoimia ja keskustelemme niiden vaikuttavuudesta ja sovellettavuudesta asiantuntijoiden tuella. Lisäksi etsimme rahoitusmahdollisuuksia sidosryhmiämme kiinnostaville hankkeille.
Teemme Canemure-hankkeen kuntayhteistyötä pääasiassa Uudenmaan liiton asiantuntijaryhmissä. Yhteydenotot ovat tervetulleita laajemminkin, esimerkiksi hankeideoiden tai hyväksi osoittautuneiden hillintätoimien tiimoilta.

Lisätietoja Canemure-hankkeesta:

Simo Haanpää
Ilmastoasiantuntija
simo.haanpaa@uudenmaanliitto.fi
Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen, Canemure-hankkeen aluekoordinaattori
SILTA-hanke sitouttaa kuntia ilmastotyöhön ja yhteiseen tavoitteeseen
Uudenmaan liiton SILTA-hankkeessa autamme kuntiamme ilmastotavoitteisiin sitoutumisessa ja ilmastotyön toimenpideohjelmien laatimisessa. Lisäksi kehitämme hankeideoita eteenpäin ja olemme mukana käynnistämässä hankkeita. Tavoitteenamme on vauhdittaa Uudenmaan kuntien ilmastotyötä yhteisin tavoittein. Teemme tiedotuksella ilmastotyötä myös tunnetuksi ja ymmärretyksi.
Hankkeeseen palkattu ilmastoasiantuntija on kuntien käytettävissä kaikissa ilmastotyöhön liittyvissä tehtävissä. Järjestämme työpajoja ja koulutuksia ja tuemme kuntien välistä yhteistyötä.
SILTA-hankkeessa olemme auttaneet kuntia esimerkiksi ilmastojohtamisen kehittämisessä, energiatehokkuusverkoston käynnistämisessä, hankesuunnittelussa ja kuntastrategian ilmastotavoitteiden valinnassa. Hanketta rahoittaa ympäristöministeriö.
Lisätietoja SILTA-hankkeesta:

Erik Nyroos
Ilmastoratkaisija
erik.nyroos@uudenmaanliitto.fi
Kuntien ilmastotyön tukeminen ja hankkeiden valmistelu
Yrityksille käytännön vinkkejä ja esimerkkejä ilmastotyöhön

Yrityksillä on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä sekä oman toiminnan päästöjen vähentämisen että kestävien ratkaisujen ja palvelujen tuottamisen näkökulmasta. Yritykset ❤️ Ilmasto -tapahtumat tarjoavat uusimaalaisille yrityksille ajankohtaista tietoa ilmastonmuutoksen vaikutuksista liiketoimintaympäristöihin ja näkökulmia eri toimialoille. Tavoitteena on tuoda esille kestävyystyön esimerkkejä pienistä ja suurista yrityksistä sekä tarjota käytännön tukea arjen ilmastotyöhön.
Haluatko tuoda oman tapahtumasi osaksi tapahtumasarjaa?
Tapahtumissa yrityksille esitellään kestävyysratkaisuja ja erilaisia toimintamalleja, joilla on onnistuttu vähentämään toiminnan päästöjä. Tapahtuman järjestäjä voi olla yritys, kunta, järjestö tai muu julkisen sektorin toimija.
Tapahtuman järjestäjä saa näkyvyyttä Uudenmaan liiton kanavissa, mutta tärkeää on tehdä omaa markkinointia oikean yleisön tavoittamiseksi.
Lisätietoja:

Pia Tynys
Johtava ilmastoasiantuntija
Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta
Kestävyysloikka – Vaikuttavien ilmastoratkaisujen tietopankki
Suomen ympäristökeskuksen Kestävyysloikka.fi-palveluun(Siirryt toiseen palveluun) kerätään vaikuttavia ratkaisuja ilmastonmuutoksen hillinnästä, kiertotalouden edistämisestä ja luontokadon pysäyttämisestä. Palvelusta löytyy ratkaisuja myös Uudeltamaalta. Klikkaamalla alla olevia esimerkkejä siirryt Kestävyysloikka.fi-sivustolle.
Rahoitusta ilmastotyön tekemiseen
Suomen ympäristökeskuksen ja Canemure-hankkeen ylläpitämä tietopankki kokoaa yhteen ilmastonmuutoksen hillintään liittyviä rahoitushakuja. Kuntien ilmastotyötä tukevat rahoituslähteet on koottu yhdessä Motivan kanssa.
Tilaa Hiilineutraali Uusimaa -uutiskirje
Uutiskirjeessä kerromme Uudenmaan ilmastotyön etenemisestä ja nostamme esiin toimivia ratkaisuja sekä ihmisiä ilmastotyön takana.
Tutustu myös

Hiilineutraali Uusimaa 2030
Maakunnan ilmastotyötä linjaa Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta, jossa olemme tunnistaneet ilmastotyön painopisteet ja yhteiset tekemisen paikat. Olemme määritelleet työlle kuusi painopistettä sekä toimintalinjaukset.
Ajankohtaista

11.5.2023
Uusimaalaiset toimijat tavoittelevat kiertotalouden edelläkävijyyttä
Uudenmaan kunnat, kehitysyhtiöt, TKI- ja muut toimijat vauhdittavat yhdessä yhteiskunnan siirtymistä kiertotalouteen. Edelläkävijyyttä tavoittelevat tahot aloittivat keskustelut 8. toukokuuta vapaaehtoisesta alueellisesta kiertotalouden green deal -sitoumuksesta.

10.5.2023
Millaisilla ohjauskeinoilla turvaamme metsäluonnon ja hiilinielut?
Tulevan hallituskauden aikana on rakennettava uudenlainen liittolaisuus luonnon kanssa ja asetettava luonnonvarojen hyödyntämiselle ekologisesti kestävät rajat. Uudella hallituksella on mahdollisuus ohjata metsäsektoria uudistumaan niin, että arvonlisää voidaan ylläpitää samalla hakkuumääriä kohtuullistaen, kirjoittaa ympäristö- ja ilmastoasiantuntija Maria Sirviö.

4.5.2023
Kestävyysmurros tehdään yhdessä – toukokuussa kaksi kiinnostavaa webinaaria
Itämeren alueen yhteistyöhanke We make transition! järjestää 9. ja 25. toukokuuta kaikille avoimet englanninkieliset webinaarit. Ensimmäinen keskittyy murrosareena-prosessiin, toinen vaihtoehtoisiin talousmalleihin.

3.5.2023
Uudenmaan kiertotalouslaakso mukana kiertotalouden superviikolla – Tapaa kansainvälisiä sijoittajia ja tutustu skaalautuviin ratkaisuihin
Sitran järjestämä Maailman kiertotalousfoorumi tuo alan kansainvälisiä ammattilaisia ja sijoittajia Helsinkiin 29.5–2.6.2023. Uudenmaan kiertotalouslaakso on mukana järjestämässä useampaa tapahtumaa superviikon aikana.
Sivu päivitetty viimeksi: 22.12.2022