Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku

Maakunta­valtuustolla on ylin päätösvalta

Uudenmaan liiton ylin päätösvalta on maakuntavaltuustolla. Valtuuston jäsenet ovat Uudenmaan kunnanvaltuustojen edustajia. Valtuusto päättää liiton taloudesta ja toiminnasta kokonaisuutena ja se valitsee maakuntahallituksen. Sen asema vastaa pääosin valtuuston asemaa kunnassa.

Uudenmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja kaudella 2021–2025 on Pentti Arajärvi (sd, Helsinki) on. Varapuheenjohtajat ovat Arja Karhuvaara (kok., Helsinki) ja Kalle Ikkelä (kok., Tuusula).

Uudenmaan kuntien edustajista koostuva edustajainkokous valitsee valtuuston kuntavaalikausittain vaalituloksen perusteella. Kunnalliseen demokratiaan perustuva päätöksenteko erottaa maakunnan liiton muista aluehallinnon toimijoista.

Maakuntavaltuusto vastaa Uudenmaan edunvalvonnasta kansallisesti ja kansainvälisesti sekä maakunnan kestävän kasvun edellytysten vaalimisesta. Valtuustolla on tärkeä rooli koko Uudenmaan kehittämistä koskevien tavoitteiden linjaamisessa. Maakuntapäättäjän on kyettävä ottamaan omaa kuntaansa laajempi kehittämisnäkökulma esimerkiksi yhdyskuntarakenteeseen, liikenneratkaisuihin, kansainvälisyyteen, kaupungistumiseen sekä ilmasto- ja ympäristöasioihin. Tämä vaatii näkemysten yhteensovittamista.

Maakuntavaltuustossa on 83 edustajapaikkaa

Vuoden 2021 kuntavaalien perusteella maakuntavaltuustossa on 83 Uudenmaan kuntien edustajaa. Edustajista 27 on Helsingistä, 12 Espoosta, 10 Vantaalta ja 3 Porvoosta sekä pienemmistä kunnista kustakin yksi tai kaksi edustajaa.

Kunnan paikkamäärä lasketaan sen asukasluvun pohjalta. Liiton perussopimuksen mukaan kunta saa valtuustoon edustajan jokaista alkavaa 25 000 asukastaan kohden. Laskelma perustuu kuntavaaleja edeltävän vuodenvaihteen väkilukuun.

Ylhäältä päin otettu ryhmäkuva valtuuston jäsenistä.

Maakuntavaltuustossa on edustus jokaisesta Uudenmaan kunnasta. Maakuntavaltuuston jäsenet ovat myös oman kuntansa valtuuston jäseniä.

Kokoomus on valtuuston suurin puolue

Kuntavaalien tuloksen perusteella kokoomus on valtuuston suurin puolue 23 paikalla. Sosialidemokraatit ja vihreät tulevat seuraavina.

Puolueiden paikkaluvut maakuntavaltuustossa kaudella 2021–2025:

Kokoukset muutaman kerran vuodessa

Maakuntavaltuusto kokoontuu 2–5 kertaa vuodessa käsittelyyn tulevien asioiden määrän mukaan. Päätösesityksistä valtuustolle päättää maakuntahallitus.

Kokoukset ovat yleisölle avoimia ja niitä voi seurata suorina verkkolähetyksinä Helsinki-kanavalla, mistä löytyvät myös kokousten tallenteet. Kokouspaikka on Helsingin kaupungin valtuustosali osoitteessa Aleksanterinkatu 20.

Kokousasiakirjat verkossa

Kokouksen esityslista julkaistaan Uudenmaan liiton verkkosivuilla viikkoa ennen kokousta. Maakuntavaltuuston kokouskielet ovat suomi ja ruotsi ja myös kokousasiakirjat julkaistaan molemmilla kielillä.

Kokouksen pöytäkirja on nähtävillä verkkosivuilla tarkastuskierroksen jälkeen viimeistään kahden viikon kuluttua kokouspäivästä.

Puheenjohtajat esittäytyvät

Pentti Arajärvi (sd.), puheenjohtaja

Kotipaikka: Helsinki
Koulutus: Oikeustieteen tohtori
Harrastukset: Lukeminen, ulkoilu, taiteiden seuraaminen
Lempipaikka Uudellamaalla: Kaupungin keskusta ja metsä
Tunnuslause:
Yhteys: pentti@arajarvi.fi

Arja Karhuvaara (kok.), 1. varapuheenjohtaja

Kotipaikka: Helsinki
Koulutus: Erikoisfysioterapeutti, yo-merkonomi
Harrastukset: Kylmävesiuinti, hyötyliikunta, historia, teatteri, vapaehtoistyö
Lempipaikka Uudellamaalla: Rannikko ja saaristo
Tunnuslause: Kaikki mitä yleensä kannattaa tehdä, kannattaa tehdä kunnolla
Yhteys: arja@karhuvaara.fi, puh. 050 512 2891

Kalle Ikkelä (kok.), 2. varapuheenjohtaja

Kotipaikka: Tuusula
Koulutus: Tietotekniikan DI, MBA
Harrastukset: Salibandy, laskettelu
Lempipaikka Uudellamaalla: Halosenniemi Tuusulassa
Tunnuslause: Tekemällä asiat ratkeaa
Yhteys: kalle.ikkela@tuusula.fi

Tarkastuslautakunta valvoo tavoitteiden toteutumista

Tarkastuslautakunta arvioi kuinka hyvin valtuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuvat ja että liiton toiminta on järjestetty tuloksellisesti ja tarkoituksenmukaisesti. Lautakunta antaa vuosittain arviointikertomuksensa maakuntavaltuustolle. Lisäksi se valmistelee valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtajat ovat maakuntavaltuuston jäseniä. Puheenjohtaja toimii kaudella 2021–2025 Anitta Orpana, kok. Lautakunnan kokousten esittelijänä toimii liiton tilintarkastaja.

Varsinainen jäsen: Anitta Orpana, kok., Vantaa (pj)
Varajäsen: Petteri Kilpinen, kok., Espoo

Varsinainen jäsen: Kim Savolainen, sd., Kerava (vpj)
Varajäsen: Tanja Huittinen, sd., Mäntsälä

Varsinainen jäsen: Päivi Meros, vihr., Helsinki
Varajäsen: Allan Halme, vihr., Espoo

Varsinainen jäsen: Pekka Pirkkala, kok., Helsinki
Varajäsen: Petra Urasto, kok., Helsinki

Mahdollisuus muutoksenhakuun

Jos koet, että maakuntavaltuusto on tehnyt virheellisen päätöksen, voit vaatia siihen muutosta. Päätöksemme mukana on aina tieto siitä, kuka ja mihin päätöksestä voi valittaa tai miten siitä voi tehdä oikaisuvaatimuksen.

Uudenmaan maakunnan päätöksentekoa ohjaavat säännöt

Luottamushenkilöiden sidonnaisuudet 

Ilmoitusvelvollisia sidonnaisuuksista ovat maakuntavaltuuston puheenjohtajat, maakuntahallituksen jäsenet, tarkastuslautakunnan puheenjohtajat sekä viranhaltijoista maakuntajohtaja ja aluesuunnittelun johtaja.

Sivu päivitetty viimeksi: 13.9.2023