
Uudenmaan päästöt ovat noin viidennen koko Suomen päästöistä. Maakunnan ilmastotyön rooli on siis merkittävä kansallisella tasolla. Haluamme olla alueen kuntien ja muiden viranomaistoimijoiden kanssa suunnannäyttäjiä ilmastotavoitteissa ja -työssä. Ilmastonmuutoksen hillinnän ja ekologisen kestävyyskriisin näkökulmasta tärkeimmät ratkaisut ja suunnanmuutos tulee tehdä 2020-luvulla, jotta ilmaston lämpenemistä pystytään hillitsemään riittävästi.
Merkittävimmät ilmastotoimet on koottu Hiilineutraali Uusimaa -tiekartan(Avautuu uuteen ikkunaan) toimenpideohjelmaan.
Omista tehtävistämme aluekehittäminen, maakuntakaavoitus ja liikennesuunnittelu luovat pohjaa maakunnan ilmaston kestävälle kehitykselle. Hiilineutraaliuden saavuttamiseen vuonna 2030 tarvitaan kaikkien uusimaalaisten toimijoiden yhteistyötä.
Uudenmaan ilmastotyön painopisteet
Hiilineutraali Uusimaa -tiekartassa on kuusi painopistettä, joihin liittyvät toimet ovat kiireellisimpiä hiilineutraaliuden saavuttamiseksi. Viisi painopisteistä tähtää ilmastonmuutoksen hillintään ja vihreän siirtymän tukemiseen, ja kuudes koskee hiilensidonnan vahvistamista ja kompensaatiota. Näiden saavuttamiseksi on määritelty 42 toimintalinjausta.
Maankäytön ratkaisut luovat perustan kestävälle arjelle. Uusimaa on voimakkaasti kasvava maakunta, joten meillä on erityisen keskeistä hillitä yhdyskuntarakenteen leviämistä ja hajautumista.
Kestävä yhdyskuntarakenne on tiivis ja mahdollistaa resurssiviisaat infraratkaisut. Kestävä rakenne ja kattava palveluverkosto yhdessä vähentävät liikkumistarvetta, lisäävät alueiden elinvoimaisuutta ja säästävät metsäalueita tiiviin yhdyskuntarakenteen ulkopuolisilla alueilla.
Maankäytön suunnittelulla voidaan ohjata liikennejärjestelmän tehokkuutta ja tukea kestävän liikkumisen mahdollisuuksia. Tärkeitä ovat myös ratkaisut rakentamisen sekä rakennusten käyttöön ja rakenteiden elinkaareen liittyvistä päästöistä. Maankäytön osalta on lisäksi tarpeen huomioida energiahuollon ja kiertotalouden tilantarve.
Tiekartan toimintalinjaukset
- Seudun kasvu ohjataan tukeutumaan nykyiseen yhdyskuntarakenteeseen ja kestävän liikkumisen kannalta kilpailukykyisille alueille
- Kehitetään olemassa olevaa yhdyskuntarakennetta ja rakennuskantaa kestävämmäksi ja energiatehokkaammaksi
- Edistetään hiilineutraalia rakentamista
- Mahdollistetaan hyvällä suunnittelulla kestäviin energiajärjestelmiin siirtyminen
- Huomioidaan alueidenkäytön suunnittelussa kiertotalouden tarpeet
Liikenne aiheuttaa noin kolmasosan Uudenmaan päästöistä. Kuntamme ovat eri lähtökohdissa liikenteen päästövähennystoimien kehittämisessä, joten ratkaisuja tulee räätälöidä huomioiden kuntien valmiudet.
Merkittävin osa liikenteen päästöistä tulee tieliikenteestä. Liikenteen päästökuorma koostuu kolmesta tekijästä: liikennesuoritteesta, kulkutapajakaumasta ja liikennevälineiden yksikköpäästöistä. Päästöjen vähentämisen keinoja ovat henkilöautojen suoritteen vähentäminen, kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen suosiminen, ajoneuvokannan yksikköpäästöjen pienentäminen sekä matkaketjujen sujuvoittaminen.
Raideliikenne on puolestaan rataverkon sähköistämisen ja kalustoinvestointien myötä tehokas ja vähäpäästöinen ratkaisu.
Tavoitteenamme on suunnata toimia kaikille liikenteen osa-alueille, myös logistiikkaan, satamiin, lentoaseman alueelle ja ICT-sektorille.
Tiekartan toimintalinjaukset
- Vähennetään henkilöautoilun liikennesuoritetta
- Kasvatetaan kestävien kulkutapojen osuuksia
- Kehitetään ja sujuvoitetaan matkaketjuja
- Vahvistetaan joukkoliikennejärjestelmän optimointia ja verkostomaisuutta
- Tuetaan liikenteen käyttövoiman muutosta
- Kehitetään vähähiilistä logistiikkaa ja verkostoa sen tarpeisiin
- Kehitetään liikenteen automaatiota ja uusia palveluita päästöjen vähentämiseksi ja turvallisuuden parantamiseksi
- Parannetaan pyöräilyn mahdollisuuksia
- Edistetään lentoasema-alueiden ja satamien vähähiilisyyttä ja resurssitehokkuutta
- Edistetään tietoliikenteen vähähiilisyyttä
Päästöttömään energiantuotantoon siirtyminen on keskeistä hiilineutraalisuustavoitteen onnistumiselle. Fossiilisista polttoaineista luopumisen lisäksi olisi ajan mittaan siirryttävä pois polttoon perustuvasta energiantuotannosta.
Uudenmaan näkökulmasta ratkaisevaa on saada lämmityksen päästöt laskuun ja kääntää pääkaupunkiseudun energiantuotanto hiilineutraaliksi. Tällä hetkellä päästötöntä kaukolämmön tuotantoa tavoitellaan ensisijaisesti hyödyntämällä hukka- ja ympäristölämpöjä.
Geoterminen energia ja biokaasun hyödyntäminen ovat uusia lupaavia lämpöenergian lähteitä. Monissa Uudenmaan kunnissa kaukolämpö tuotetaan jo biopolttoaineilla.
Tiekartan toimintalinjaukset
- Luovutaan fossiilisista polttoaineista ja edistetään fossiilivapaan, uusiutuviin energialähteisiin perustuvan sähkön ja lämmön tuotantoa
- Lisätään uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja parannetaan niiden taloudellista kannattavuutta
- Parannetaan yhdyskuntarakenteen ja kiinteistöjen energiatehokkuutta
- Edistetään älykkäitä energiajärjestelmiä, sektori-integraatiota ja energian varastointia
- Edistetään uusia energiateknologiainnovaatioita ja uuden sukupolven synteettisten polttoaineiden käyttöönottoa
- Kehitetään seudullisia kiertotalouden periaatteiden mukaisia energiaratkaisuja
- Edistetään teollisuuden uusia kestäviä energiaratkaisuja ja vähähiilistrategioita
- Edistetään maatalouden kestäviä energiaratkaisuja
- Tähdätään energiantuotannossa pitkällä aikavälillä poltosta luopumiseen
- Päätetään ydinvoiman tuotannon jatkosta maakunnassa
- Kehitetään energiatoimijoiden yhteistyötä nopean energiasiirtymän varmistamiseksi
Kiertotalouden edistäminen on merkittävää ilmastokestävän talousjärjestelmän uudistamisessa. Kasvava väestömäärä ja kulutus aiheuttavat kestävyysvajeen materiaalien käytölle ja luonnonvaroja kulutetaan yli ekologisen kestävyyden rajojen.
Kiertotaloudella voidaan tukea materiaalivirtojen hallintaa ja hyötykäyttöä. Tiekartan toimintalinjaukset edistävät kiertotalouden kestäviä tuotanto- ja arvoketjuja niin Uudellamaalla kuin valtakunnallisestikin. Lähtökohtaisesti kiertotaloutta tulee toteuttaa mahdollisimman energiatehokkaasti sekä jätteen keräyksen ja käsittelyn vaikutukset huomioiden.
Kiertotalouteen kuuluu myös jakamistalouden ja palvelullistamisen edistäminen. Palveluita tulee kehittää siten, että ne perustuvat jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen.
Tiekartan toimintalinjaukset
- Vahvistetaan Uudenmaan roolia hiilineutraalin ja kestävän kiertotalouden edelläkävijänä
- Edistetään kiertotalouspalveluiden alueellista ja valtakunnallista suunnittelua
- Vahvistetaan Uudenmaan edelläkävijyyttä alueen vahvoilla toimialueilla: rakentamisessa, tekstiili- ja muovisektorilla
- Tehostetaan alueellisten materiaalivirtojen hyödyntämistä ja lisätään kestävässä kierrossa olevien raaka-aineiden osuutta suunnitelmallisesti
- Tuetaan kotitalouksia, yrityksiä ja julkista sektoria, kuten kouluja, kierrätysprosentin nostamisessa
- Edistetään kiertotalouslähtöistä suunnittelua ja tuotantoa sekä sujuvoitetaan kierrätystuotteiden käyttöä
- Kehitetään jakamistaloutta, palvelullistamista ja muita uusia liiketoimintamalleja sekä edistetään niiden käyttöönottoa
Tavaroiden ja palvelujen kulutus on yksi suurimmista ympäristöongelmien aiheuttajista sekä luonnonvarojen että ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Kulutustapoja tulee muuttaa kestävämmiksi ja huomioida hankintapäätöksissä tuotteiden ilmastovaikutukset. Olennaista kestävyysmuutoksessa on fossiilisista polttoaineista luopuminen.
Julkisilla hankinnoilla voidaan tukea kestävyyttä edistävää liiketoimintaa ja lisätä kuntalaisten tietoisuutta kestävistä valinnoista. Kunnat voivat myös avautua alustoiksi kestävyyttä edistäville kokeiluille ja tukea digitaalisia ratkaisuja ja palvelullistamista.
Tuotannon päästöt kytkeytyvät myös yrityssektorin toimintaan ja valintoihin ja yritysten vastuullisuuteen. Ruokajärjestelmän kestävyyttä voidaan parantaa viljelymenetelmien ja ruokavalion muutoksilla sekä ruokahävikin välttämisellä ja hyödyntämisellä.
Tiekartan toimintalinjaukset
- Sisällytetään julkisen sektorin ja yritysten investointeihin ja hankintoihin ilmasto- ja kiertotaloustavoitteet
- Edistetään digitalisaatiota hyödyntäviä ratkaisuja ja palvelullistamista kunnissa
- Edistetään maataloustuotannon ja ruokajärjestelmän kestävyyttä ja parannetaan lähiruoan saatavuutta
- Tuetaan ja kehitetään matkailutoimialan kestävyyttä, lähimatkailua ja vähähiilisiä matkaketjuja
- Tuetaan ilmastomyönteistä arvomaailmaa kulttuurin keinoin sekä edistetään kestävää kulttuuritoimintaa ja tapahtumatuotantoa
- Lisätään tuottajien ja kuluttajien ilmastotietoisuutta ja vastuullisuutta
Päästöjä voidaan kompensoida sekä kasvattamalla hiilensidontaa Uudellamaalla että rahoittamalla hiilensidontaa tukevia toimenpiteitä maakunnan ulkopuolella. Maakunnan hiilinieluista ja -varastoista huolehtiminen on helpoin ja kustannustehokkain keino hiilen sitomiseen ilmakehästä.
Maatalousalueella maaperän hiilitasetta voidaan kasvattaa viljelyteknisin keinoin. Metsissä puuston kasvu ja poistuma säätelevät hiilen sidonnan ja hiilivarastojen määrää. Suojelualueiden ulkopuolella metsien hiilinielu ja -varasto elää hakkuukierron mukaan.
Tällä hetkellä Uudenmaan metsien laskennallinen hiilinielu on hyvin pieni viime vuosien voimakkaiden hakkuiden seurauksena, minkä vuoksi metsävarojen kestävään käyttöön on kiinnitettävä erityistä huomiota. Uudenmaan metsäalan väheneminen olisi pysäytettävä ja maakunnan hiilivarastojen säilymisestä olisi huolehdittava mahdollisuuksien mukaan.
Tiekartan toimintalinjaukset
- Ylläpidetään ja vahvistetaan metsätalousalueiden, soiden ja suojelualueiden hiilinieluja ja -varastoja
- Edistetään maatalousalueiden hiilensidontaa
- Tunnistetaan kompensaatiomalleja ja menetelmiä
- Lisätään tietoa nieluista ja päästölähteistä
Toimenpideohjelma hahmottaa ilmastotyön kokonaiskuvan
Hiilineutraali Uusimaa -tiekartan toimenpideohjelma Innovatiivisesti vihreä Uusimaa(Avautuu uuteen ikkunaan) sisältää maakunnan ilmastotoimenpiteitä ja -hankkeita lähivuoksiksi. Ohjelma hahmottaa kokonaiskuvan Uudenmaan ilmastotyöstä ja kertoo, miten isoihin päästövähennyksiin on mahdollista päästä. Ohjelma on luonteeltaan päivittyvä eli sitä täydennetään jatkossa.
Hankkeiden ja toimenpiteiden lisäksi ohjelmaan on koottu kuntien ilmastosuunnitelmia ja eri tahojen hiilineutraaliutta edistäviä strategioita. Toteuttajatahoja ovat seudullista ilmastotyötä tekevät maakunnan organisaatiot. Ohjelman on tarkoitus myös edistää hanketoimijoiden verkostoitumista.
Uudenmaan ilmastotyössä ajankohtaisia toimenpiteitä ovat esimerkiksi seuraavat:
- Asumisen ilmastovaikutukset -selvitys
- Vähähiilisen rakentamisen edistäminen: Nöyrä Puu -hanke
- Uusien liikkumisen ratkaisujen edistäminen: Reciprocity – Innovatiivista liikkumista kaupungin ja maaseudun välillä -hanke
- Uudenmaan kiertotalouslaakson edistäminen
- Hiilitaseselvitys Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen suunnittelutyössä (MAL)
- Kuntametsien kestävän monikäytön edistäminen
- Luovien alojen ekologisen murroksen vauhdittaminen
Tilaa Hiilineutraali Uusimaa -uutiskirje
Uutiskirjeessä nostamme esiin Uudenmaan ilmastotyön etenemistä, toimivia ratkaisuja sekä ihmisiä ilmastotyön takana.
Tutustu myös

Tukea ilmastotyöhön
Uudenmaan kunnissa tehdään paljon hyvää työtä ilmastonmuutoksen hillinnän eteen, mutta kiristyvät ilmastotavoitteet vaativat ilmastotyön vauhdittamista edelleen. Tarjoamme Uudenmaan liitossa vetoapua ilmastotyöhön.
Lisätietoja Uudenmaan ilmastotyöstä

Pia Tynys
Johtava ilmastoasiantuntija
Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta

Simo Haanpää
Ilmastoasiantuntija
simo.haanpaa@uudenmaanliitto.fi
Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen, Canemure-hankkeen aluekoordinaattori
Ajankohtaista

4.8.2022
Kokemuksia ja keskustelua keinoista kestävämpään rakentamiseen – Tervetuloa Ilmastoverstaaseen 18.8.
Uudessa Ilmastoverstas-tapahtumasarjassa pääsemme keskustelemaan käytännön työssä testatuista keinoista edistää ilmastotyötä eri sektoreilla ja yhteiskehittämään ilmastotoimia. Keskustelua pohjustetaan esimerkeillä kuntien onnistuneista ilmastohankkeista ympäri Suomen, Uuttamaata painottaen.

15.6.2022
Ilmasto- ja kiertotalousasioihin vauhtia luovilla aloilla
Luovat alat ovat vahvasti mukana edesauttamassa ilmastonmuutoksen hillintää ja etsimässä tapoja lisätä kiertotaloutta. Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelmaa aletaan työstämään Uudenmaan liiton hallinnoimassa hankkeessa, joka alkaa elokuussa.

15.6.2022
Canemure-hanke hakee toimivimpia konsepteja kuntien ilmastotyöhön
Uudenmaan liiton ilmastotyössä panostetaan nyt käytännön hillintätoimien edistämiseen. Toimiin pureudutaan syksyllä Ilmastoverstas-webinaarisarjassa. Ensimmäinen Ilmastoverstas järjestetään 18.8. klo 9–11, aiheena kuntien keinot vaikuttaa rakentamisen päästöihin.

13.6.2022
Ilmastotyötä yli valtionrajojen – Mitkä asiat ovat pinnalla Ruotsin ilmastotyössä?
Projektiasiantuntija Liisa Perjo aloitti maaliskuussa työt Uudenmaan liiton ilmastotyön kansainvälisen yhteistyön parissa. Perjon avulla uusimaalaiseen ilmastotyöhön saatiin kansainvälistä näkemystä ja uusia ajatuksia. Tässä Kuukauden ilmastokasvo -haastattelussa hän kertoo omasta työstään, ilmastotyöstä muualla Euroopassa ja menneen kevään mietteistä.
Sivu päivitetty viimeksi: 17.6.2022