
Ilmastonmuutoksen suorat ja epäsuorat vaikutukset tulevat aiheuttamaan merkittäviä muutoksia Uudenmaan toimintaympäristössä. Ilmastonmuutokseen sopeutuminen tarkoittaa varautumista näihin muutoksiin ja toimintaa kielteisten vaikutusten ehkäisemiseksi. Ilmastonmuutoksen edetessä sopeutumisesta tulee yhä kiinteämpi osa maakuntien liittojen ilmasto- ja ennakointityötä.
Ilmastonmuutos vaikuttaa maakuntaamme suoraan, välillisesti ja erilaisten kansainvälisten heijastevaikutusten kautta. Monilla toimialoilla keskeisempiä ovat välilliset vaikutukset, jotka liittyvät esimerkiksi kansainvälisten toimitusketjujen häiriintymiseen.
Eri elinkeinot ja alueet altistuvat eri tavoin sää- ja ilmastoriskeille. Kun ilmastonmuutoksen alueelliset riskit ja niiden luonne tunnetaan, voidaan miettiä keinoja kielteisten vaikutusten vähentämiseksi eli miten sopeudutaan muutokseen. Muutos voi tuoda mukanaan myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Kansallinen sopeutumissuunnitelma on alueellisen työn pohjana
Ilmastonmuutoksen vaikutusketjujen haastava ennakointi alkaa kansalliselta tasolta. Uudenmaan sopeutumistyö linkitetään vahvasti kansallisen sopeutumissuunnitelman laadintaan.
Alueellisen sopeutumissuunnitelman laadintaa tukevat myös valmisteilla olevat alueelliset ilmastonmuutosskenaariot. Näiden avulla hahmotetaan sää- ja ilmasto-olojen muutosten suuntaa ja voimakkuutta sekä ennakoidaan muutosten heijastumista alueelle. Tässä työssä yhteistyötä tehdään tutkimuslaitosten kanssa, joista keskeisimpänä Ilmatieteen laitos.
Sopeutumistyö vaatii laajaa yhteistyötä
Käytännön sopeutumistyötä tehdään tiiviissä yhteistyössä valtioneuvoston, kuntien, yrityskentän ja muiden alueellisten toimijoiden sekä toisten maakuntien kanssa.
Kunnilla on suuri vastuu sopeutumisen suhteen. Kestävillä, ilmastonmuutoksen vaikutukset huomioivilla kaavoitusratkaisuilla luodaan edellytykset ilmastonkestäville yhdyskuntarakenteelle. Keskeistä on myös poikkeusoloihin varautuminen.
Maakuntien liitoissa sopeutumistarve huomioidaan ennakointityön lisäksi maakuntakaavoituksessa ja siihen liittyvissä tehtävissä. Ohjaamme myös hankerahoitusta sopeutumistyön tueksi.
Ylimaakunnallista yhteistyötä tarvitaan muun muassa valuma-aluekohtaisiin tarkasteluihin. Yhteistyöllä voidaan myös säästää resursseja, kun luonnonoloiltaan ja toimintaympäristöltään yhtenevien alueiden riskiarviointeja laaditaan yhdessä.
ELY-keskukset hallinnoivat monia ilmastonmuutokselle altistuvia prosesseja, kuten tulvansuojelua ja rakennetun ympäristön muuta kehittämistä. Myös aluehallintavirastojen toiminnassa riskien hallinta on keskeistä.
Uudenmaan sopeutumistyö on käynnistynyt
Uudellamaalla sopeutumistarkastelu käynnistyy vuoden 2022 aikana. Tuloksia linkitetään kansallisen sopeutumissuunnitelman valmisteluun. Samalla seurataan alueellisten skenaariotarkastelujen etenemistä. Näiden pohjalta hahmotellaan suuntaviivat tarkemmalle alueelliselle tarkastelulle.
Sopeutumistarkastelu on osa Canemure-hankkeen toimenpiteitä ja sitä tukee maakuntien ilmastoverkosto.

Tutustu myös

Ennakointi
Ennakointia tarvitaan yhteiskunnallisiin muutoksiin varautumiseen ja se auttaa sietämään epävarmuutta. Ennakoimalla voimme tänään tehdä Uudenmaan tulevaisuuteen vaikuttavia ratkaisuja. Ennakoinnin merkitys korostuu muuttuvassa, epävarmassa ja yllätysten täyttämässä maailmassa.
Lisätietoja ilmastonmuutokseen sopeutumisesta

Simo Haanpää
Ilmastoasiantuntija
simo.haanpaa@uudenmaanliitto.fi
Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen, Canemure-hankkeen aluekoordinaattori
Ajankohtaista

4.8.2022
Kokemuksia ja keskustelua keinoista kestävämpään rakentamiseen – Tervetuloa Ilmastoverstaaseen 18.8.
Uudessa Ilmastoverstas-tapahtumasarjassa pääsemme keskustelemaan käytännön työssä testatuista keinoista edistää ilmastotyötä eri sektoreilla ja yhteiskehittämään ilmastotoimia. Keskustelua pohjustetaan esimerkeillä kuntien onnistuneista ilmastohankkeista ympäri Suomen, Uuttamaata painottaen.

15.6.2022
Ilmasto- ja kiertotalousasioihin vauhtia luovilla aloilla
Luovat alat ovat vahvasti mukana edesauttamassa ilmastonmuutoksen hillintää ja etsimässä tapoja lisätä kiertotaloutta. Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelmaa aletaan työstämään Uudenmaan liiton hallinnoimassa hankkeessa, joka alkaa elokuussa.
Sivu päivitetty viimeksi: 27.4.2022