
I landskapssången från år 1912 sjunger vi på finska att Nyland är Finlands pärla. Metropollandskapet är också ett livskraftigt centrum för näringsliv, kultur och högklassig kompetens. Nyland i dag är dessutom ett landskap av internationell karaktär.
Mångfald utgör regionens rikedom. Hos oss finner man likväl urbant myller som skärgårdens karga skönhet och landsbygdsro.
Nästan var tredje finländare är en nylänning
I Nyland bor 1,7 miljoner människor, vilket är ungefär 31 procent av Finlands befolkning. Enligt den prognos som sträcker sig till år 2040 närmar sig invånarantalet redan två miljoner. Befolkningsstrukturen är gynnsammare än i övriga Finland och europeiska områden; andelen personer under 40 år som är i arbetsför ålder är speciellt hög i Nyland.
Helsingfors jämte omgivningar är tack vare flyttningsrörelsen en av de snabbast växande stadsområdena i Europa. Hit flyttar man för arbetets och det mångsidiga utbildningsutbudets skull. Nylänningarna är även unga och välutbildade.
Smart Nyland

Den näst innovativa regionen inom EU

Den tionde mest konkurrenskraftiga regionen inom EU

Den högsta utbildningsnivån i Finland
Regionala styrkor är partihandeln, finansierings- och försäkringstjänsterna samt de kunskapsintensiva företagstjänsterna. Tack var goda trafikförbindelser och högklassig datakommunikation har två tredjedelar av den utländska företagsverksamheten koncentrerat sig till Nyland.
Brokig mångfald av nyländska kommuner
De 26 kommunerna i vårt landskap är inte alls stöpta i samma form. I skaran finns urbana städer och stillsamma landskommuner. Vissa av dem är tillväxtkommuner, andra utflyttningskommuner.
Störst av kommunerna är landets huvudstad Helsingfors med cirka 664 000 invånare medan de minsta kommunerna Mörskom och Pukkila har 2 000 invånare.
En del av kommunerna längs väst- och östkusten är svenskspråkiga.
Nylands kommuner är: Askola(Du går över till annan tjänst), Borgnäs(Du går över till annan tjänst), Borgå(Du går över till annan tjänst), Esbo(Du går över till annan tjänst), Grankulla(Du går över till annan tjänst), Hangö(Du går över till annan tjänst), Helsingfors(Du går över till annan tjänst), Hyvinge(Du går över till annan tjänst), Högfors(Du går över till annan tjänst), Ingå(Du går över till annan tjänst), Kervo(Du går över till annan tjänst), Kyrkslätt(Du går över till annan tjänst), Lappträsk(Du går över till annan tjänst), Lojo(Du går över till annan tjänst), Lovisa(Du går över till annan tjänst), Mäntsälä(Du går över till annan tjänst), Mörskom(Du går över till annan tjänst), Nurmijärvi(Du går över till annan tjänst), Pukkila(Du går över till annan tjänst), Raseborg(Du går över till annan tjänst), Sibbo(Du går över till annan tjänst), Sjundeå(Du går över till annan tjänst), Träskända(Du går över till annan tjänst), Tusby(Du går över till annan tjänst), Vanda(Du går över till annan tjänst) och Vichtis(Du går över till annan tjänst).

Nyland i siffror

26
kommuner

1,7
miljoner invånare

58 %
av de personer med främmande språk som bor i Finland

39 %
av Finlands BNP

42 %
av Finlands tillväxtföretag

62 %
skog av landarealen
Läs mer om Nyland
Bekanta dig också med

Landskapets vision
Framtidens Nyland vill ligga rejält före. Det betyder att vi tar ansvar för att motverka klimatförändringen och att vi främjar välfärd genom att minska ojämlikheten. Vi är också en aktiv och initiativrik aktör i en internationell verksamhetsmiljö.
Upplysningar:

Seija Elo
Kommunikationschef
Kommunikation med massmedier, ägarkommuner och intressentgrupper, webbplatsens chefredaktör

Johannes Herala
Sakkunnig
johannes.herala@uudenmaanliitto.fi
Nylands utveckling på regional nivå, kommunal och regional ekonomi, omvärldsanalyser, separata utredningar
Aktuellt

29.11.2023
Protokollet för landskapsstyrelsens sammanträde 20.11.2023 har publicerats
Nylands landskapsstyrelse sammanträdde 23.10. Det justerade protokollet för sammanträdet har nu publicerats på vår webbplats.

20.11.2023
Landskapsstyrelsen 20.11: Godkännande av budget och verksamhetsplan
Nylands landskapsstyrelse sammanträdde måndagen den 20 november. Landskapsstyrelsen godkände Nylands förbunds budget för år 2024 samt verksamhets- och ekonomiplan för åren 2024–2026. Enligt budgeten är förbundets verksamhetsutgifter 8 840 000 euro, och utgifterna har ökat med 145 000 euro jämfört med föregående år. Budgeten uppgjordes så att den visar ett underskott på 287 000 euro.
Sidan uppdaterad senast: 23.11.2023