Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Blogi

Meidän upeat ammattikorkeakoulumme

Maakuntajohtaja Ossi Savolaisella oli kunnia pitää tänään puheenvuoro ammattikorkeakoulujen 25-vuotisjuhlakokouksen etätilaisuudessa. Hän painotti, että kuluneen taipaleen aikana ammattikorkeakoulut ovat lunastaneet paikkansa Suomen keskeisimpinä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimijoina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toi kokoukseen juhlavan tervehdyksensä. 

Maakuntajohtaja Ossi Savolaisen pitämä puhe:

Uudenmaan menestyksestä ja kilpailukyvystä on pitkälti kiittäminen ammattikorkeakouluja. Uudenmaan korkeakoulut ovat kansainvälisesti erittäin korkeatasoisia, ja niillä on merkittävä vaikutus alueen kehittymiseen. Ilman vahvoja ammattikorkeakouluja Uudenmaan asema olisi huomattavasti heikompi, sekä Suomen alueiden välisessä vertailussa, että globaalisti.

Uusimaa valittiin juuri toistamiseen Euroopan yrittäjyysalueeksi. Tätä tunnustusta ei olisi varmasti saatu ilman eri toimijoiden yhteistyötä. Uudellamaalla on erityisen vahvaa näyttöä yrittäjyyskoulutuksen alalla ja tässä ammattikorkeakouluilla on aivan keskeinen rooli.

Monipuolinen elinkeinorakenne tarvitsee tuekseen koulutuksen ja tutkimuksen, joka tuottaa monipuolista osaamista.

Uudenmaan monipuolinen elinkeinorakenne tarvitsee tuekseen koulutuksen ja tutkimuksen, joka tuottaa myös monipuolista osaamista. Tutkimus-, kehitys ja innovaatiotoiminta mahdollistaa Uudenmaan kasvun myös tulevaisuudessa ja on myös avain koronan aiheuttamaan muutokseen sopeutumisessa, kun on tarvetta muotoilla toimintaa ja kehittää uusia innovaatioita ja ratkaisuja olosuhteiden muuttuessa.

Ammattikorkeakoulut ovat tärkeitä kumppaneita Uudenmaan liitolle. Uudenmaan liitto puolestaan tukee ammattikorkeakoulujen toiminnan edellytyksiä. Tämä on linjattu muun muassa Uudenmaan maakuntaohjelmassa, eli Uusimaa-ohjelmassa. Maakuntaohjelmalla pyritään kehittämään aluetta yhteistyössä julkisen, tutkimus- ja yksityisen sektorin, sekä alueen ihmisten kanssa yhdessä ja luomaan innovaatioekosysteemejä. 

Uudenmaan liitto on mukana tuomassa alueen toimijoita yhteen esimerkiksi yhteisten hankkeiden kautta. Verkostoitumista on kehitetty ansiokkaasti vaikkapa Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian 3AMK-yhteistyössä. 

Olennaista on myös kansainvälinen verkostoituminen, joka on Uudellamaalla jo hyvällä tasolla, mutta parannettavaa edelleen on. Tätä Uudenmaan liitto tukee myös, esimerkkinä EU-ohjelmien hankevalmistelutuki. Ammattikorkeakoulut ovat myös kuntien ja kolmannen sektorin toimijoiden ohella Uusimaa-ohjelman toimenpiteiden keskeisiä toteuttajia, eli alueen kehittäjiä.

Ilman ammattikorkeakouluja meillä ei olisi vahvaa soveltavaa tutkimusta ja osaavan työvoiman saatavuus olisi huonolla tolalla.

Ammattikorkeakoulut ovat 25-vuotisen taipaleensa aikana lunastaneet kiistatta paikkansa Suomen keskeisimpinä TKI-toimijoina. Ilman ammattikorkeakouluja meillä ei olisi vahvaa soveltavaa tutkimusta ja osaavan työvoiman saatavuus olisi huonolla tolalla. 

Parhaillaan on käynnissä uuden maakuntaohjelman valmistelu, jonka tavoitteena on tuottaa työtä, elinvoimaa ja hyvinvointia Uudellemaalle. Näkisin, että ammattikorkeakoulut ovat näiden tavoitteiden toteuttamisessa erittäin keskeisiä tekijöitä ja kumppaneitamme.

Uskon, että Uudenmaan liiton ja alueen ammattikorkeakoulujen yhteistyö jatkuu tulevaisuudessakin yhtä vahvana kuin nyt. Onnittelut 25-vuotisesta taipaleesta ja jatketaan yhdessä työtä maakunnan parhaaksi!

Avainsanat:

Älykäs Uusimaa