Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Artikkeli

Tervetuloa osastollemme Kuntamarkkinoille 13.–14.9.

Uudenmaan liitto on omalla osastollaan mukana 30 vuotta täyttävillä Kuntamarkkinoilla. Tervetuloa piipahtamaan Kuntatalon 3. kerroksessa osastolle 3S39 keskiviikkona 13.9. kello 9–16 ja torstaina 14.9. kello 9–15.

Esittelemme työtämme erityisesti neljän teeman ympärillä. Teemat ovat Kiertotalouslaakso, maakuntakaava, liikennesuunnittelu ja TE-palvelujen uudistus. Teemojen parhaat asiantuntijat vuorottelevat osastollamme. Olet lämpimästi tervetullut jututtamaan heitä!

Kiertotalouslaakso – hiilineutraalien ratkaisujen kiihdyttämö

Uudenmaan kiertotalouslaakso on yksi kärkihankkeistamme, joka toimii hiilineutraalien ratkaisujen kiihdyttämönä. Laakso vie Uuttamaata kohti tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2030.

Kiertotalouslaakso on yhteisö, jossa asiantuntijat, tutkijat, kunnat ja yritykset kehittävät uusia ratkaisuja materiaalien tehokkaaseen hyödyntämiseen ja jätteen minimointiin. Parhaat ratkaisut tuovat yrityksille uusia mahdollisuuksia ja kasvupotentiaalia.

Kiertotalouslaakson pääteemoja ovat muovi ja elektroniikka sekä rakennus-, ruoka- ja tekstiiliteollisuus.

Tavoitteitamme ovat merkittävät päästövähennykset rakennus- ja maa-ainessektorilla, materiaalinkierrossa, ruokasektorilla sekä energiantuotannon uudistamisessa. Tuemme myös kulutuksen vähentämistä edistämällä jakamistaloutta.

Uudellamaalla on hyvät edellytykset kiertotaloutta vauhdittavalle innovaatiotoiminnalle: paljon yrityksiä ja materiaalivirtoja, tehokas jätehuolto, tiivis väestörakenne sekä korkeatasoista tutkimus- ja kehitystyötä. Täällä myös syntyy suurin osa Suomen materiaalivirroista.

Maakuntakaava, kartta tulevaisuuteen

Päätämme maakuntakaavoilla yhdyskuntarakenteen suuret linjaukset pitkälle tulevaisuuteen 26 kunnan alueella. Suunnittelemme, millaista tulevaisuutta tavoittelemme väkiluvultaan suurimmassa ja ripeästi kasvavassa maakunnassa.

Maakuntakaava on kaavoista yleispiirteisin ja se on ohjeena kuntien kaavoitukselle ja muulle tarkemmalle alueidenkäytön suunnittelulle.

Koko maakunnan kattavan Uusimaa-kaavan aikatähtäin on vuodessa 2050. Tavoitteitamme ovat kasvun kestävä ohjaaminen ja alueiden välinen tasapaino, ilmastonmuutokseen vastaaminen, luonnon kestävä käyttö, hyvinvoinnin ja vetovoimaisuuden lisääminen sekä alueen kilpailukyky.

Uusimaa-kaavan kokonaisuuteen kuuluvat Helsingin seudun, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan vaihemaakuntakaavat. Kaavakokonaisuus sai lainvoiman korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä maaliskuussa 2023.

Liikennesuunnittelua ydinkäytävien solmukohdassa

Uusimaa sijaitsee kahden Euroopan laajuisen TEN-T-ydinverkkokäytävän risteyskohdassa. Liikennejärjestelmätyö kansallisen ja kansainvälisen liikenteen ja logistiikan solmukohdassa on erityisen haasteellista, sillä rahti- ja matkustajamäärät ovat täällä suuria.

Uudenmaan liikennejärjestelmän toimivuus on koko maan elinkeinoelämän kannalta ratkaisevaa. Uudellamaalla sijaitsee merkittäviä satamia, Helsinki–Vantaan lentoasema ja kolmannes koko maan työpaikoista. Työssäkäyntialue ulottuu yli sadan kilometrin säteelle Helsingistä.

Liikennejärjestelmämme kehittämistarpeet liittyvät toisaalta riittävän väyläkapasiteetin ja joukkoliikennepalveluiden järjestämiseen, mutta myös tarpeeseen vähentää merkittävästi liikenteen ympäristöhaittoja. Henkilöliikenteessä etusijalla on joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn edistäminen.

Uudenmaan liiton vastuulla on liikennejärjestelmäsuunnitelmien laatiminen Itä- ja Länsi-Uudellemaalle sekä näiden koordinointityö.

TE-uudistus onnistuneesti maaliin suurimmalla työssäkäyntialueella

TE-palvelujen uudistuksessa onnistuminen Suomen ylivoimaisesti suurimmalla työssäkäyntialueella on koko maan näkökulmasta kriittistä. Vieraskielisten osuus on Uudellamaalla erittäin suuri ja kolmannes Suomen työttömistä asuu täällä.

TE-toimistojen tarjoamien työllisyys- ja elinkeinopalvelujen siirtyessä kuntien vastuulle vuoden 2025 alussa, on tärkeää pitää mukana sekä kuntien työllisyysmenojen näkökulma että kuntien elinvoimaisuuden ja yritysten työvoiman saatavuuden näkökulmat.

Haluamme varmistaa, että työllisyys- ja elinkeinopalvelut siirtyvät onnistuneesti kuntiin. Viemme tavoitetta eteenpäin yhteistyössä Uudenmaan kuntien ja ELY-keskuksen kanssa. Keskeistä on palvelujen korkea taso ja ettei työnantaja- ja yrityspalveluiden laadussa ja saatavuudessa synny alueellisia eroja.

Asiantuntijat osastollamme:

Outi Ervasti

Kehittämispäällikkö

+358 40 721 2131

Uusimaa-ohjelma, työllisyys- ja elinkeinopolitiikka, Uudenmaan edunvalvonta, AKKE-rahoitus sekä Uudenmaan yrityspalkinto. Aluekehittämisen johtaja Eero Venäläisen varahenkilö.

Simo Karetie

Projektipäällikkö

+358 40 837 5431

Uudenmaan kiertotalouslaakso

Ulla-Mari Karhu

Suunnittelupäällikkö

+358 44 353 3017

Maakunnan yhteistyöryhmä ja ryhmän sihteeristö, työllisyys-, hyvinvointi- ja maahanmuuttoasiat, maaseudun kehittäminen

Pipsa Salolammi

Asiantuntija

+358 40 592 7554

Uudenmaan kiertotalouslaakso, yhteiskuntasuhteet

Palvelee myös ruotsiksi

Pia Tynys

Johtava ilmastoasiantuntija

+358 40 149 2244

Uudenmaan ilmastotyö, vihreä siirtymä, Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta

Eija Hasu

Maakunta-arkkitehti

+358 40 556 0238

Kulttuuriympäristöt ja asumisen teemat. Kaavoituksen aluevastuu: Hanko, Inkoo, Karkkila, Kirkkonummi, Lohja, Nurmijärvi, Raasepori, Siuntio, Vihti

Palvelee myös ruotsiksi

Ilona Mansikka

Kaavoituspäällikkö

+358 40 524 9186

Maakuntakaavoitusprosessin kehittäminen, Uusimaa-kaava 2050, Kaavoituksen aluevastuu: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa. Aluesuunnittelun johtaja Paula Autioniemen varahenkilö

Mariikka Manninen

Maakunta-arkkitehti

+358 40 721 4747

Alue- ja yhdyskuntarakenne, kasvun kestävä ohjaaminen, ympäristön voimavara- ja vetovoimatekijät. Kaavoituksen aluevastuu: Askola, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Sipoo ja Tuusula

Jouni Suominen

Erityisasiantuntija

+358 40 543 5951

Maakuntakaavan seuranta, MAL-seuranta (Kuuma-kunnat). Kaavoituksen aluevastuu: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa

Heini Peltonen

Liikennesuunnittelupäällikkö

+358 40 568 7999

Liikennesuunnittelun johtaminen, liikennejärjestelmätyön ohjaaminen, ylimaakunnalliset liikenneasiat, logistiikka, Helsingin seudun liikenneasiat

Avainsanat:

Tapahtumat