Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Artikkeli

Uudeltamaalta löytyy kesällä kaikki – 50 vinkkiä kesän viettoon

Kaksi henkilöä polkupyörien kanssa meren rannalla.

Uudellamaalla on kesällä paljon hienoa koettavaa. Kävimme läpi Uudenmaan tapahtumatarjontaa ja kokosimme joukon kiinnostavimpia tapahtumia ja vierailukohteita.

Kesänviettäjän parhaita kavereita ovat tapahtumakalenterit kuntien verkkosivuilla ja muut verkon ”menokoneet”, joiden avulla kesän tapahtumatarjonnasta ja retkikohteista löytyy helposti kiinnostavaa kesäpuuhaa ja nähtävää jokaiselle. Kokeakseen paljon, ei tarvitse matkustaa kauas.

Monta mielenkiintoista tapahtumaa ja kohdetta jäi pois tästä listauksesta, mutta ajatuksena onkin, että jokainen voi tehdä juuri itseään innostavan menolistauksen. Tämän koosteen kautta voi saada ideoita ja pääsee alkuun oman kesäohjelman suunnittelussa. Tarjolla on maksuttomia ja maksullisia tapahtumia sekä kohteita, joihin pääsee julkisilla liikennevälineillä tai omin kyydein. Suurta ja pientä, suomeksi ja ruotsiksi, perinteistä ja uutta ­– jotakin jokaisesta Uudenmaan kunnasta.

Toreja ja tanssia

Kesällä monen mieluinen vakiokohde on lähitori. Tarjolla on mansikoiden ja muiden satokauden paikallisten herkkujen lisäksi myös kulttuuria tapahtumia. Lohjan torikesän tapahtumat jatkuvat koko kesän ja ohjelmassa on kaikkea tanssikurssista asumisen ja rakentamisen teemoihin. Tanssia saa torien ja lavojen lisäksi myös kesäiltamissa Siuntiossa.

Kesäteatterikattaus on tänä kesänä herkullinen

Finns Sommarteater presenterar Madicken ja Taaborinvuorella näkee Risto Räppääjän ja Nelli Nuudelipään. Skärgårdsteaterns publik bjuds in till ett somrigt bröllop i lax och lust.

Evästä matkaan

Jäätelön voi napata mukaan vaikka Nuorten kesäkahvila Cataleyasta Helsingin Kallahdessa. Mustikkamaalla sijaitsevan Mustikkamaja-kesäkahvilan asiakkaita palvellaan suomen ja englannin lisäksi karjalaksi ja viittomakielellä.

Kesäretkikohteista Uudellamaalla ei tule pulaa

Uudellamaalla on Kotiseutuliiton listauksen mukaan yli 70 kotiseutu- ja paikallismuseota. Raaseporin linna, Strömforsin, Högforsin ja Raaseporin ruukkialueet ympäristöineen ja tapahtumineen irrottavat arjesta hetkessä.

Merelle ja maan alle

Venekuljetus vie hyljesafarille Hangosta ja maisemia majakan tornista pääsee ihmettelemään Hangon lisäksi myös Helsingistä lähtevillä aluksilla. ”Saarihyppelyä” pääkaupungin edustalla voi harrastaa yhteislipulla, jonka reitille osuu myös Helsinki Biennaali. Matkalle maan alle ei pääse monessa paikassa, mutta Lohjan Tytyrissä sekin onnistuu.

Liikunnan ystäville

Kuljeskelijoita kutsuu Lapinjärven Kulttuuripolku, suppalijoita Siuntio, vesijumppaajia Myrskylä ja penkkiurheilijoita yleisurheilun nuorten EM-kisat Espoon Leppävaarassa. Kenties yksi kesän yllättävimmistä tapahtumista on Lottajumppa Tuusulassa. Lottajumppa on saanut inspiraationsa lottien voimisteluohjeista.

Aarteita, riemua ja talkoita

Yksi kesän jännittävimmistä hetkistä koetaan todennäköisesti Inkoossa, kun Muumipeikko ja Pikku Myy vierailevat leikkipuistossa. Hangossa pääsee etsimään aarteita puistokirppiksille. Porvoossa järjestetään Pride-tapahtuma elokuussa.

Talkoitakin löytyy, esimerkiksi: luonnonhoitotalkoot Vehkalanmäellä Vantaalla ja perinnemaisematalkoot Sandbergin pellolla Mäntsälässä. Kansallispuvut tuuletetaan porukalla piknikillä Pornaisissa.

Avaruudesta sirkukseen

Helsingin observatoriolla vietetään YK:n kansainvälistä Asteroidipäivää, ohjelmassa on esimerkiksi kaakaojauhokraatteri-työpaja. Heinäkuussa Hyvinkäällä nimipäiviään viettää höyryveturi Leena, kaikilla Leena-nimisillä on tapahtumaan vapaa pääsy.

Hiidenkirnuista kiinnostuneiden suuntana on Askola. Hieman nuorempiin kulttuuriympäristöihin pääsee tutustumaan 140 vuotta täyttävässä Albert Elfeltin Ateljeessa Haimoossa. Skeittauksen ja nykykuvataiteen yhteyksiin pääsee syventymään Artsin FLIP! Skeittaus & taide -näyttelyssä Vantaalla. Nykysirkuksen ystäville Hangon monitaiteisen Le Petit Festivalin ohjelmasta löytyy Catwalk-esitys.

Uudellamaalla on uusi taidemuseo!

På våren öppnade Chappe sina dörrar i Ekenäs. Arkkitehtuurista ja rakentamisesta kiinnostuneita kutsuvat Loviisan asuntomessut. Nykytaidenäkökulman tarjoaa Eläinten asumismessut. Pia Sirénin Porvoon ikimetsä, Das Alte Land Sinkassa Keravalla, Mediataidetila Sielu Karkkilassa, Kaarisilta Biennale Helsingissä ja Galleria Koivulinna Pukkilassa kutsuvat käymään. Granin puuveistoksia pääsee ihailemaan vaikka joka päivä.

Maalaamista, piirtämistä ja elokuvia

Kauniaisissa ennakkoilmoittautuneet pääsevät maalaamaan muotoilija Yrjö Kukkapuron ja taiteilija Irmeli Kukkapuron futuristisessa Studio Kukkapurossa. Hyvinkään Taikassa tarjolla on sarjakuvapiirtämisen ja kuvakäsikirjoittamisen työpaja aikuisille. Elokuvanäytöksiä uimarannalla elokuun illassa tarjoilee KinoKivinokka Helsingissä. Tärppinä yllätysennakkonäytös syksyllä ensi-iltaan tulevasta kotimaisesta elokuvasta.

Myös musiikkielämyksiä

Meidän festivaalilla koetaan säveltäjä Tiina Myllärisen ja runoilija-käsikirjoittaja Henriikka Tavin uusi ”epäooppera” Pinnan alla. Tarjolla myös esimerkiksi Suvisunnuntain iltamusiikki -konserttisarja, Espoossa ja Kymmenkieli-duon kesäkonsertti Askolassa.

Huvilan avajaisissa Helsingin Juhlaviikoilla esiintyvät: Yeboyah, F, Hassan Maikal, Pesso, Yrjänä, Figaro, DJ Renaz Ebrahimi. Tikkurilan kirjastossa mikkiin pääsevät kiinni kaikki halukkaat, kun mukavien tyyppien avoin karaokeryhmä kokoontuu laulamaan maanantaisin ja torstaisin.

Kesä jokaiselle sopivalla tavalla

Jos tuntuu, että tapahtumisen runsaudenpula uhkaa kesäfiilistä, on ihan ok olla myös tekemättä mitään. Voi nukkua päikkärit parvekkeella, kuunnella sadetta tai radiota. Kesä nimittäin on joka tapauksessa kaikilla ja jokaiselle sopivalla tavalla.

Kun kuulet, näet, tai koet jotakin koskettavaa, ilahduttavaa, kiinnostavaa tai mullistavaa, kerro siitä: anna tekijöille ja järjestäjille palautetta. Palaute on tärkeää taiteilijoille, mutta se auttaa myös tapahtumajärjestäjiä ja muita toimijoita kehittämään palveluita entistä toimivammiksi. Nostetaan kiinnostava kulttuuri, tekijät, tapahtumat ja kohteet esille myös omassa kesä-somessa.

Lisätietoja:

Katriina Rosavaara

Asiantuntija

+358 40 562 2314

Kulttuuriasiat, Uusimaa-päivä, Uusimaa-palkinto

Tarja Koistinen

Erityisasiantuntija

+358 44 352 2070

Matkailu- ja saaristoasiat, maakunnan matkailutoimijoiden yhteistyö, matkailun verkostoyhteistyö

Palvelee myös ruotsiksi