Hajaantukaa, Uudenmaan luonto kutsuu!
Kesällä Uusimaa tarjoaa monenlaista koettavaa ja nähtävää luonnon vehreydessä ja meren kimmellyksessä. Tutustu kohteisiin verkossa, niin kesäretkelle on helppo lähteä.
Virkistysalueita löytyy jokaiseen makuun
Tuttuja ja uudempia ihania yllätyksiä voi löytää Uudenmaan virkistysalueyhdistyksen karttapalvelun kohteista. Palvelussa on mukana lähes sata retkikohdetta yhdistyksen, kuntien ja Metsähallituksen virkistysalueilla. Verkkopalvelu on uudistettu keväällä, joten ulkoiluretken onnistumisen kannalta merkitykselliset tiedot löytyvät nyt entistä mutkattomammin.
Ulkoilukohteiden joukosta löytyy sisämaan metsiä ja järviä, kalliosaaria sekä hiekkarantoja meren ääreltä. Alueet erilaisine palveluineen sopivat monenmoiseen ulkoiluun ja tekemiseen, makkaranpaistosta polkujuoksuun.
Kansalliset kaupunkipuistomme ovat osa valtakunnallista helminauhaa
Lomalaisen helmiä ovat myös kansalliset kaupunkipuistot, joista kaksi sijaitsee Uudellamaalla; Hangossa ja Porvoossa. Kaikkiaan kansallisia kaupunkipuistoja on Suomessa kymmenen.
Suomen eteläisimmässä kaupunkipuistossa Hangossa meri ja siihen liittyvä moninainen historia ovat vahvasti läsnä. Rantahietikoista ja silokalliosta voi nauttia mutkittelevilla poluilla ja lähes luonnontilaiseen saaristoon pääsee veneillen tai meloen. Vanhojen puuhuviloiden viehättävissä pensionaateissa on ikimuistoista yöpyä.
Porvoossa kaupunkipuisto avautuu kävijöilleen heti kaupungin keskustasta. Jokaisen ulottuvilla ovat alueen valokuvaukselliset maisemat, kulttuurihistoriallisesti merkittävät kohteet ja luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaat alueet.
Porvoon kaupunkipuiston ainutlaatuisuus syntyy eri aikakausien läsnäolosta. Keskustan eteläpuolelle levittyvä empirekaupunginosa on Pohjoismaiden laajimpia. Rantareitti johtaa Vanhan Porvoon ja rantapromenadin kautta aina jokisuiston lintulahdelle ja luonnonsuojelualueille.
Kansallispuistoissa luonto on parhaimmillaan
Kansallispuistoissa Suomen luonto on parhaimmillaan ja täynnä unohtumattomia paikkoja, jotka kannattaa kokea jalkapatikassa. Kansallispuistoista löytyy kesällä palveluja moneen harrastukseen. Tai vaihtoehtoisesti voi nauttia pysähtymällä luonnon harvinaisuuksien äärelle.
Luonnonsuojelu on yksi kansallispuistojen tärkeä tavoite. Puistojen perustamisen suunnittelu pohjautuu hyvin pitkälti tärkeiden luontokohteiden suojeluun ja säilyttämiseen, ja tietenkin myös alueiden virkistyskäyttöön.
Uudellamaalla etäisyydet kansallispuistoihin ovat lyhyet. Lähietäisyydellä sijaitsee neljä upeaa kansallispuistoa:
Suomessa on kaikkiaan yli 40 kansallispuistoa. Montako olet jo bongannut?
Muista retkietiketti, varaudu hyttysiin
Retkeillessä on tärkeää kunnioittaa luontoa, jotta sen tuottamia herkkuja voi kerätä ja sen monimuotoisuudesta nauttia tulevinakin vuosina.
Luonnon kunnioittaminen, liikkuminen, leiriytyminen, tulenteko ja roskaton retkeily – kun näitä koskevat säännöt ovat hallussa, olet valmis retkelle.
Hyttysiin ja muihin hyönteisiin on parasta varustautua vaatteilla ja ihotuotteilla. Tarvitsemme pölyttäjiä ja muita pienimpiäkin luonnon osasina toimivia lajeja. Maastossa ei sen vuoksi saa käyttää myrkkyjä höyrystäviä välineitä.
Tuulen tuomaa helpotusta voi hakea Uudenmaan mahtavilta kalliorannoilta ja meren äärestä, siellä törmää harvemmin hyttysiin.
Aurinkoista paahdetta ja raikasta sadetta kesään kaikille!
Lisätietoja:
Silja Aalto
Ympäristöasiantuntija
silja.aalto@uudenmaanliitto.fi
Luonnon monimuotoisuus ja virkistyskäyttö, viherrakenne ja ekosysteemipalvelut
Lisää vinkkejä Uudenmaan kesäkohteista
Uudellamaalla on kesällä paljon hienoa koettavaa. Kävimme läpi Uudenmaan tapahtumatarjontaa ja kokosimme joukon kiinnostavimpia tapahtumia ja vierailukohteita.
Tutustu myös näihin
13.6.2024
Uusi maakuntakaava keskittyy vihreän siirtymän teemoihin
Uudenmaan liitto käynnisti toukokuussa vihreän siirtymän vaihemaakuntakaavan laadinnan. Uusi kaava täydentää lainvoimaista Uusimaa-kaavaa muun muassa energian, teknisen huollon, elinkeinojen, logistiikan sekä ympäristön ja ilmaston teemoilla.
15.12.2023
Uudellamaalla tehdään pitkäjänteistä vesiensuojelutyötä
Saastumisesta huolestuneet joenvarren kunnat ja teollisuuslaitokset perustivat Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistyksen 60 vuotta sitten. Vuosien saatossa veden laatu on selvästi parantunut, mutta työtä riittää edelleen. Myös Uudenmaan liitolla on rooli yhdistyksessä, jonka vaikutusalueella asuu nykyisin yli miljoona suomalaista.