Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Uutinen

Etelä-Suomen maakunnat Finlandia-talolla: Aluepolitiikalle uusi suunta

Lavalla panelistit ja yleisöä katsomossa Finlandia-talolla Etelä-Suomen valtiopäivillä.

Etelä-Suomen maakunnat haluavat rakentaa uudenlaista yhteistyötä, jolla rahoitusta tuodaan alueelle, jossa sen vaikuttavuus ja taloudellinen vipuvarsi on suurempi. Uudenmaan liitto, Varsinais-Suomen liitto, Päijät-Hämeen liitto, Kymenlaakson liitto sekä Etelä-Karjalan liitto järjestivät Finlandia-talolla yhdessä Etelä-Suomen valtiopäivät.

Maakuntien liitot haastoivat osallistujat pohtimaan, kuinka koko Suomelle hyvinvointia tuottavat alueet voivat varmistaa, ettei kasvuvauhti hyydy.  

Aluepolitiikka jäänyt ajastaan

Syy kokoontumiselle on vallitseva aluepolitiikan suunta Suomessa. Nykyinen aluepolitiikka ei ole elänyt mukana ajassa, vaan vastaa haasteisiin, joiden vaikutus tulevaisuuden Suomessa jää yhä pienemmäksi. Tulevaisuuden haasteet Suomessa syntyvät muista teemoista kuin alueiden harvasta asutuksesta.

Teollisuuden murros ja taantuvat taajamat, syrjäytyminen, maahanmuutto, innovaatiokeskittymien tuloksellisuus ja muut, erityisesti Etelä-Suomea koskevat kysymykset, tulevat erityisesti vaikuttamaan Suomen tulevaisuuteen, ja tähän on reagoitava myös suomalaisessa aluepolitiikassa. 

Viimeksi tämä ajastaan jäänyt aluepolitiikan suuntaus nähtiin tulevan EU-rahoituskauden rahanjaossa.  

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari toi Etelä-Suomen päättäjille terveisensä.

– Suomen aluepolitiikkaa tarvitsee systeemitason muutoksen. Enää ei pidä keskittyä instrumentteihin, vaan ratkaisuihin. Raha on laitettava sinne, missä saadaan vaikuttavuutta. Virtual Finland -hanke tähtää juuri tähän ja houkuttelee Suomeen kansainvälistä yritystoimintaa. Virtuaalinen Suomi tuodaan nyt maakuntiin, sanoi ministeri Skinnari.    

Tilaisuutta isännöinyt Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen päätti keskustelun toteamalla, että Suomen aluepolitiikka ei elä nykyajassa.

– Harva asutus tukieurojen jakokriteerinä on täysin vanhentunut. Tähän täytyy saada muutos niin, että rahoituksen vastineeksi edellytetään tuloksia ja lisäarvoa, Savolainen totesi.

Avainsanat:

Edunvalvonta