Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Blogi

Passi passaa Uudellemaalle

Maakuntajohtaja Ossi Savolainen sinisessä paidassa, taustalla vihreitä puita ja rakennus.

Kannatan koronapassin käyttöönottamista. Erityisesti Uusimaa tarvitsee sitä. Matkailu- ja ravintola-alalla työskentelee maakuntamme alueella 33 000 henkilöä ja kulttuuritoimialoilla 47 000 henkilöä. Puolet Suomen tapahtumateollisuuden henkilöstöstä työskentelee täällä. Tai siis työskenteli, ennen kuin korona alkoi tehdä tuhojaan.

Nyt koko toimiala on kriisissä. Alalla yli 80 prosenttia yrityksistä on yksityisomisteisia pienyrityksiä. 

Koronapassi käyttöön mahdollisimman pian

Mielestäni koronapassi pitäisi ottaa käyttöön mahdollisimman nopeasti. Sen pitäisi olla pakollinen kaikissa palveluissa, joissa on läsnä enemmän kuin kourallinen ihmisiä. 

Myös pikkuputiikit ja kampaamot saisivat halutessaan ottaa sisätiloihinsa vain rokotetut henkilöt. Passiton henkilö voisi etsiä kulkutautimyönteisen palvelutarjoajan. Muista piittaamaton virustelija voisi tilata tuotteensa netistä.

Joitain askarruttaa tietosuoja. Miksi ihmeessä? Näytämme henkilöpaperimme kaupassa saunakaljaostoksilla, jos kassa keksii pyytää. Miksi emme näyttäisi henkilö- ja rokotetodistusta kysyttäessä?

Kenen tasa-arvo?

En ymmärrä koronapassiin liitettyä keskustelua tasa-arvoisesta kohtelusta lainkaan. Niin monilta ihmisiltä on viety laeilla ja muilla määräyksillä tasa-arvoinen mahdollisuus harjoittaa elinkeinoaan ja tehdä työtään, elättää perheensä ja maksaa vuokransa. Missä on heidän tasa-arvoinen kohtelunsa?

Sillä aikaa, kun me herrantertut istumme turvallisissa etätöissämme, muut joutuvat työskentelemään joukkoliikenteessä, palvelemaan kaupoissa ja kohtaamaan asiakkaita. Näiltä arjen sankareilta on viety tasa-arvoiset mahdollisuudet terveytensä suojeluun.

Opiskelijoilta on viety tasa-arvoinen oikeus edetä, oppia ja verkostoitua. Sama pätee toisen asteen opiskelijoihin. Suurimmat yliopistomme ja ammattikorkeakoulumme sijaitsevat Uudellamaalla. 

Mallia Tanskanmaalta

Ihastelemme Tanskaa, joka on luopumassa rajoituksista. Aukeamisen salaisuus on se, että heillä oli keväällä koronapassi kirittämässä rokottautumista. Rokotuksen vaihtoehtona oli jatkuva testaus. Siksi Tanska pystyy nyt luopumaan rajoituksista.

Saksasta voisi myös ottaa oppia. Berliinissä junaan pääsee vain rokotustodistuksella tai tuoreella testituloksella. Meillä sen sijaan VR vähentää vaunuja ja pakottaa ihmiset puristautumaan täysiin vaunuihin. Maskien käyttöä ei vahdita lainkaan. 

On kyllä ikävää matkustaa Hyvinkäältä Pasilaan aamuisin, kun väki ahtautuu täysiin vaunuihin yskimään.

Käytös synnyttää käytöstä

Tuttavan lapsi sai koulussa rokotuksen. Korkean elintason kaupunginosassa luokan joka neljäs lapsi jätti rokotuksen ottamatta. Syitä voi vain arvailla. Terveydenhoitajat kouluissa painottavat vapaaehtoisuutta ja näin teinit valitsevat. 

Nyt he kulkevat tuolla kulkuvälineissä, kaupoissa, kisoissa ja kinkereillä. Ei minulta aikanaan koulussa tai armeijassa kysytty mitään, lyötiin vain piikki lihaan ja hyvä niin. Kansanterveys kiitti.

Kyllä nykyteinitkin ottaisivat rokotuksen, jos Mäkkäriin, leffaan ja treeneihin pääsisi vain koronapassilla. Vaihtoehto olisi käydä jatkuvasti testeissä ja sitähän he eivät jaksaisi tehdä.

Uusimaa auki!

Elinkeinoelämä ei ymmärrettävästi toivota passia täysin tervetulleeksi, koska se voi myös karsia asiakkaita. Koronapassin pitäisikin olla vaikkapa 46 kuukauden mittainen rykäisy, jonka tarkoitus on ensisijaisesti painostaa penseät piikille. Näinhän onnistuttiin myös Tanskassa.

Uusimaa pitää saada koronaturvallisesti auki. Ihmisten pitää päästä takaisin töihin. Ravintoloiden rajoitukset pitää poistaa passin myötä kokonaan ja lopettaa kaikenlainen katsomoiden lohkominen, vessoihin saattelu ja muu hassuttelu. 

Musiikki soimaan, katsojat esityksiin ja asiakkaat turvallisesti käyttämään palveluita!

Tähän lopuksi vielä toisella kotimaisella: För Nyland, passen passar bra.

Kirjoittaja on Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen.

Avainsanat:

Edunvalvonta