Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Blogi

Tuija Telén: Tallinnan tunneli veisi Suomen vahvemmin osaksi Manner-Eurooppaa

Tuija Telén

Suomi tarvitsee Euroopan unionin pohjoisena reuna-alueena reitit etelään ja länteen. Tunneli Helsingistä Tallinnaan puoltaa paikkaansa tulevaisuuden ratkaisuna.

Muuttuneen toimintaympäristön ja geopoliittisten haasteiden myötä saavutettavuuden ja huoltovarmuuden turvaaminen huutaa vahvempaa yhteyttä muualle Eurooppaan. Meritie ei tule riittämään.

Helsinki–Tallinna-tunneli olisi merkittävä koko Euroopalle. Se olisi rakenteilla olevan Rail Baltica -ratayhteyden jatke, joka tuo huippunopeat raiteet lopulta Berliinistä Puolan, Liettuan, Latvian ja Viron kautta Suomeen. Meille se olisi suora linkki eurooppalaiseen raideverkostoon, ja nopeuttaisi huomattavasti tavaroiden ja matkustajien kulkua Manner-Eurooppaan luontoa säästäen.

Tunneli olisi suora linkki eurooppalaiseen raideverkostoon, ja nopeuttaisi huomattavasti tavaroiden ja matkustajien kulkua Manner-Eurooppaan luontoa säästäen.

Pohjatyötä on tehty sekä kaavoituksessa että selvitystyönä. Tallinnan tunneliyhteys on merkitty Uudenmaan maakuntakaavaan sekä Helsingin ja Vantaan yleiskaavoihin. Myös varaukset tunneliosuudelta muualle Suomeen sisältyvät kaavoihin. EU-tuella on tehty laaja selvityshanke tunnelin toteuttamisen mahdollisuuksista Suomen ja Viron valtioiden sekä maiden pääkaupunkien ja alueiden yhteistyönä. Uudenmaan ja Tallinnaa ympäröivän Harjun alueen kesken on solmittu yhteistyösopimus tunnelin vauhdittamiseksi.

EU on avainsana jatkotyölle. Euroopan komissio on juuri hyväksynyt Helsinki–Tallinna-tunnelin tulevaisuuden selvityskohteeksi osana eurooppalaisia liikennekäytäviä. Kirjausta Euroopan laajuisen liikenneverkon asetukseen on odotettu, sillä päätös tarkoittaa vihreää valoa EU-rahoituksen mahdollisuuksille.

Euroopan komissio on hyväksynyt Helsinki–Tallinna-tunnelin tulevaisuuden selvityskohteeksi osana eurooppalaisia liikennekäytäviä.

Olemme Uudenmaan liitossa jo käärineet hihat ja vaikuttaneet EU-päätöksentekoelimiin tunnelin tarkemman suunnittelun käynnistämiseksi. Työn merkitys kasvaa tulevaisuudessa yhteistyössä uusien EU-päättäjien kanssa.

On tärkeää, että uusimaalaiset äänestävät tulevissa EU-vaaleissa, koska Brysselissä tehdään alueemme tulevaisuuden kannalta merkittäviä päätöksiä. Toivotan sinut tervetulleeksi keskiviikkona 22.5. kello 15–17 seuraamaan metropolialueen EU-vaalitenttiä ja tapaamaan kevään vaaliehdokkaita kauppakeskus Triplaan!

Tuija Telén

Kirjoittaja on Uudenmaan maakuntajohtaja.

Yhteystiedot:

tuija.telen@uudenmaanliitto.fi, puh. 040 801 6009