Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Uutinen

Uudenmaan kuntajohtajat tyrmistyneitä – TEM kohdentamassa rakennerahastovarojen leikkaukset Uuteenmaahan

Sininen kiiltävä seinä, josta heijastuu talo.

Uudenmaan kuntajohtajat esittävät vastalauseensa rakennerahastovarojen kansallisesta jaosta tihkuneiden ennakkotietojen johdosta. Työ- ja elinkeinoministeriön alustavien tietojen mukaan Uudenmaan osuus uhkaa puolittua 76 miljoonaan. Kuntajohtajat kokoontuivat keskiviikkona 16. kesäkuuta maakuntajohtaja Ossi Savolaisen johdolla.

Kansallisella päätöksellä ollaan poikkeamassa huomattavasti EU:n saantokriteereistä. Uudellemaalle on tulossa pahimmillaan yli 70 miljoonan euron leikkaus, joka on suoraan pois alueen toimijoiden kehittämishankkeista. Rakennerahastovaroilla on aiemmilla kausilla rahoitettu muun muassa koulutuslaitosten ja kehittämisyhtiöiden uraauurtavia tutkimus- ja innovaatiohankkeita. 

Kuntajohtajat toteavat, että EU-varojen jaossa tulisi ymmärtää, että Suomi hyötyy rahoituksesta maksimaalisesti vain kohdentamalla sitä merkittävästi Uudellemaalle. Vain näin pystytään täysimääräisesti vastaamaan hallitusohjelman työllisyys- ja innovaatiotavoitteisiin. 

Kuntajohtajat muistuttavat, että Uudenmaan alueella tuotetaan puolet maan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnasta. He muistuttavat myös koronan muuta maata raskaammista vaikutuksista ja toteavat, että Uudenmaan kansainvälinen kilpailuasema suhteessa Euroopan muihin metropolialueisiin on vakavasti uhattuna. Tämä varjostaa koko Suomen menestystä. 

Kuntajohtajat kritisoivat, että Uudenmaan asemaa ollaan valtion toimesta kaiken kaikkiaan heikentämässä. Sote-uudistus aiheuttaa suuret tulonsiirrot muualle maahan, ja nyt Uusimaa uhkaa jäädä vaille sille kuuluvia EU:n rakennerahastovaroja. Uusimaa on jätetty myös Oikeudenmukaisen siirtymän JTF-rahoituksen ulkopuolelle. 

Rakennerahastovarojen kansallinen jakopäätös on mahdollisesti tulossa jo ennen juhannusta, joten kuntajohtajat vetoavat alueen toimijoihin. Nyt on viimeinen hetki vaikuttaa. 

Avainsanat:

EdunvalvontaRahoitus