LuoTo-hanke kokoaa yhteen luovien alojen kestävyyshankkeet ja luo konkreettiset askelmerkit luovien alojen siirtymälle ekologisesti kestävään, vähähiiliseen tulevaisuuteen.
Luovista aloista voimaa kestävyysmurroksen vauhdittamiseen
Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelma viitoittaa tietä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Toimenpideohjelmaan on koottu keskeiset huomiot luovien alojen kestävyyshankkeista, kestävyystyön haasteista sekä suosituksia jatkotoimenpiteiksi luovien alojen kestävyysmurroksen vauhdittamiseksi. Tavoitteena on myös nostaa esiin luovien alojen roolia yhteiskunnallisen kestävyysmurroksen vauhdittajana sekä mahdollisia kytköksiä eri luovien alojen kestävyysratkaisujen välillä.
LuoTo-hanke jatkaa luovien alojen kestävyystyön tukemista
Luovien alojen toimijoiden kestävyysosaamisen kehittämiselle on suuri tarve. Ympäristötyön käynnistämiseen kaivataan tukea joko asiantuntijapalveluna kestävyysalan ammattilaisilta tai lisäresursseina oman kestävyysosaamisen kehittämiseen.
LuoTo-hankkeen syksyllä 2023 alkanut vaihe tulee vastaamaan osaltaan tähän tarpeeseen järjestämällä luovien alojen ammattilaisille räätälöityä täydennyskoulutusta, osaamista vahvistavia verkostoitumistilaisuuksia sekä luomalla mentorointijärjestelmän vertaisoppimisen vahvistamiseksi vuosina 2024–2025.
Jatkohanke toteutetaan opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä kulttuuri- ja luovien alojen uudistumisen rakennetukiavustuksella, joka on Euroopan Unionin rahoittama, NextGeneration EU. Hanketta on toteuttamassa Uudenmaan liiton lisäksi Luovan kiertotalouden kehittämisyhdistys Creasus ry.
Hankkeen työ alkoi elokuussa 2022
Hankkeen alkuvaiheessa kerättiin tietoa nykytilanteesta, kartoitettiin kestävyystavoitteiden edellyttämiä toimenpiteitä sekä laadittiin Luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelma yhteistyössä toimialojen kanssa. Kestävyysmurroksessa yhteiskunnan kaikki osa-alueet sovittavat ripeästi toimintansa ympäristön kantokyvyn rajoihin ilmastokriisin ja luontokadon hidastamiseksi.
Hankkeessa syntyvillä toimenpideohjelmalla ja työkaluilla vahvistetaan toimijoiden valmiuksia kestävyysmurroksen tekemiseen sekä mitata toimien vaikuttavuutta.
Uudellamaalla sijaitsee merkittävä määrä luovien alojen toimijoita. Puolet kaikista Suomen kulttuurialan työpaikoista on maakunnan alueella.
Luovien alojen toimijoiden rahoittajat, kuten säätiöt, ovat avainasemassa siinä, että alan toimijoilla on mahdollista ottaa käyttöön kestäviä toimintatapoja. LuoTo-hanke välittää tilannekuvan kestävyystavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavista toimenpiteistä ministeriöille sekä muille merkittäville rahoittajille. Luovien alojen kestävyystyö saa vauhtia, kun varoja voidaan osoittaa koko kenttää eniten hyödyttäviin kohteisiin.
LuoTo-hankkeen toteuttajakonsortioon kuuluivat Uudenmaan liitto, Creasus ry, MyStash, ympäristöministeriö, Taideyliopisto ja Aalto-yliopisto. Hanketta rahoittivat Sitra, ympäristöministeriö, Uudenmaan liitto ja opetus- ja kulttuuriministeriö.
Uudenmaan pilottihanke alkoi elokuussa 2022. Uudenmaan pilottihanke on saanut rahoitusta ympäristöministeriön Kuntien ilmasto- ja kiertotaloushankkeet -avustushausta.
Tutustu myös
Ilmastotyö
Tavoittelemme Uudellamaalla hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Tämä edellyttää päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla sekä hiilinielujen vahvistamista. Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseen tarvitsemme kaikkien uusimaalaisten ponnistuksia. Navigaattorinamme on Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta.
Lisätietoja LuoTo-hankkeesta:
Jaana Eskola
Projektipäällikkö
jaana.eskola@uudenmaanliitto.fi
Luovat alat, ilmastonmuutos, LuoTo-hanke
Ajankohtaista
3.12.2024
Pelit voisivat sitouttaa ihmisiä ilmastotoimiin ja kestäviin elämäntapoihin – potentiaali vielä käyttämättä
Ilmastokriisin torjuminen ja kestäviin elämäntapoihin siirtyminen ovat ratkaisevan tärkeitä sekä ihmiskunnan että maapallon tulevaisuudelle. Nykyinen muutosvauhti on kuitenkin riittämätön. Onnistuminen edellyttää, että mahdollisimman moni kansalainen sitoutuu ilmastotoimiin ja vaatii päättäjiltä nopeita muutoksia. Pelit ja pelillistäminen olisivat tervetullut lisä kestävyysmurrosta vauhdittavaan keinovalikoimaan, mutta niitä on käytetty ja tutkittu vielä vähänlaisesti.
11.11.2024
Kulttuurisilla sisällöillä vaikuttaminen on alikäytetty muutosvoima
Kulttuuriset sisällöt eivät synny tyhjiössä vaan yhteydessä ihmisiin, yhteiskuntaan, luontoon, maailmaan ja sen tapahtumiin. Teokset tarkastelevat aihettaan aina jostakin näkökulmasta; ei ole olemassa todellisuutta, jota voisi kuvata objektiivisesti. Kertominen, kuten myös kertomatta jättäminen, ovat valintoja, tietoisia tai tiedostamattomia.
25.9.2024
”Ilmastopäästöjen kumoaminen kuuluu kestävyystyöhön” – näin vältät hiilimarkkinoiden sudenkuopat
– Vastuullinen toimija selvittää ilmastopäästönsä, asettaa kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, vähentää päästöjä ripeästi ja kumoaa jäljelle jäävän osuuden täysimääräisesti, myös siirtymäkauden aikana, toteaa Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola.
24.9.2024
Tule kuulemaan luovien alojen kestävyysmurroksesta Iso Kuva 2024 -seminaariin 4.11.
Tervetuloa Iso Kuva 2024 -seminaariin kuulemaan, miten luova ala ratkoo kestävyysmurrosta. Seminaari järjestetään Aleksanterin teatterissa ja etänä maanantaina 4.11.2024 klo 12–16.
Sivu päivitetty viimeksi: 3.12.2024