Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Lasinen, pieni maapallo vihreällä nurmella.

Regions4Climate − Ratkaisuja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen

Regions4climate-hanke tuottaa laaja-alaisesti ratkaisuja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Viisivuotisen suurhankkeen aikana kumppanit kehittävät ja testaavat omia ilmastoresilienssin ja ilmastonmuutokseen sopeutumisen toimia. Lisäksi hanke tuottaa välineitä sosiaalisesti oikeudenmukaiseen siirtymään sekä tietoa poliittisen päätöksenteon tueksi. 

Tavoitteena on ilmastonmuutoksen kiihtyessä helpottaa uusien yhteiskunnallisten innovaatioiden tutkimusta ja käyttöönottoa paikallistasolla. Hankkeen tulokset ja sosiaaliset innovaatiot jaetaan yhteisellä alustalla kopioitavaksi muille alueille.

Hanke linkittyy EU:n missioon, jolla tuetaan ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Uusimaa vahvasti edustettuna

Regions4climate-hanke kokoaa yhteen 44 organisaatioita kahdeltatoista eurooppalaiselta alueelta. Mukana on alueiden lisäksi tutkimusorganisaatioita ja yrityksiä. Koordinaattorina toimii suomalainen tutkimuslaitos VTT.

Uusimaa on vahvasti edustettuna: Uudenmaan liiton lisäksi hankkeeseen osallistuvat Demos Helsinki, Forum Virium ja Helsingin yliopisto. Myös Pohjoismaiden saaristoalueet ovat edustettuina Pohjoismaisen saaristoyhteistyön kautta.

Hanketta rahoittaa Horisontti Eurooppa -ohjelma. Uusimaa saa rahoitusta noin 4,7 miljoonaa euroa, josta Uudenmaan liiton osuus on 438 000 euroa. Hanke on käynnissä 1.1.2023-31.12.2027.

EU:n missioilla vastataan suuriin haasteisiin

  • Euroopan komissio julkisti vuonna 2021 viisi missiota, joilla sitoudutaan ratkaisemaan suuria yhteiskunnallisia haasteita vuoteen 2030 mennessä.
  • Yksi missioista on ilmastomuutokseen sopeutuminen, jolla tavoitellaan alueiden ilmastokestävyyttä. Uudenmaan lisäksi mukana on noin 150 eurooppalaista aluetta ja kaupunkia.
  • Missioiden eli yhteistyö- ja toimenpidekokonaisuuksien avulla luodaan uusia ideoita ja tuotetaan ratkaisuja haasteisiin.
  • EU on varautunut rahoittamaan jokaista viittä missiota vähintään miljardilla eurolla. Rahoitus tulee Horisontti Eurooppa -ohjelmasta.

Sivu päivitetty viimeksi: 24.9.2024