Maankäyttö, liikenne, elinvoima ja kiertotalous näkyvät Uudenmaan yhteisissä kuntavaalitavoitteissa

Uudenmaan kuntavaalitavoitteiden kolmeksi kärjeksi on nostettu maankäyttöpolitiikka ja liikenne, Uudenmaan vetovoima sekä kiertotalous. Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa 2025.
Maakuntahallituksen hyväksymät kuntavaalitavoitteet pohjautuvat Uusimaa-ohjelman strategisiin tavoitteisiin, joita ovat hiilineutraaliuden saavuttaminen, tutkimus- ja kehitysmenojen nostaminen viiteen prosenttiin alueen bruttokansantuotteesta sekä 80 prosentin työllisyysasteen saavuttamiseen vuoteen 2030 mennessä.
– Uusimaa on Suomen väestökeskittymä, työpaikka- ja talousalue sekä logistinen keskus. Myös moni kansallinen haaste ratkaistaan Uudellamaalla, mikä vaatii yhä tiiviimpää ja laajempaa yhteistyötä ja yhteistä näkemystä niin Uudenmaan kuin koko Suomenkin parhaaksi, toteaa Uudenmaan maakuntajohtaja Tuija Telén.
Kunnat ovat avainasemassa Suomen elinvoiman ja kasvun edistämisessä
Kunnissa tulevat päättäjät vaikuttavat isosti kunnan arkeen, kuntalaisten hyvinvointiin ja koko Suomen tulevaisuuteen. Heillä on käsissään ratkaisun avaimet elinvoiman ja kasvun mahdollistamisessa.
– Uudenmaan liiton tehtäviin kuuluu maakunnan edunvalvonta. Haluamme esitellä tavoitteita, jotka ovat yhteisiä koko maakunnalle ja nostaa näitä teemoja vaalien alla käytävään keskusteluun, Telén sanoo.
Uudenmaan kuntavaalitavoitteet 2025
Kuntien maankäyttöpolitiikka ja liikenne mahdollistavat alueen kehityksen
- Kuntien maapolitiikka ja kaavoitus ovat keskeisessä roolissa Uudenmaan väestön kasvaessa.
- Uudistuvat maankäytön, maapolitiikan ja rakentamisen lainsäädäntö ja prosessit edellyttävät riittävästi tukea ja resursseja kuntien kaavoitukselle ja rakennusvalvonnalle.
- Uudellemaalle keskeisten liikennehankkeiden eteneminen, kuten Lentoradan ja Länsiradan saattaminen toteutukseen on varmistettava.
- Uudenmaan kansallinen logistiikka ja kansainvälinen saavutettavuus on varmistettava myös kriisitilanteissa. Suomen Eurooppaan yhdistävä tunneli Helsingistä Tallinnaan, tärkeät satamat ja lentokenttä ovat tärkeitä Uudellemaalle ja koko Suomelle.
Uutta vetovoimaa Uudellemaalle
- Uudenmaan kuntien ja kaupunkien maakunnallista yhteistyötä investointien edistämisessä tulee vahvistaa, jotta investointeja saadaan Uudellemaalle ja Suomeen.
- Uudenmaan kunta- ja työllisyysaluerajat eivät saa muodosta estettä työvoiman saatavuudelle tai liikkuvuudelle.
- Seutujen yhteisiä ratkaisuja muunkielisten osaajien ja heidän perheidensä kouluttautumiseen, työllistymiseen ja hyvinvointiin on haettava aktiivisesti.
- Kulttuuripalveluiden tasokas ja monipuolinen tarjonta on nähtävä Uudenmaan kuntien merkittävänä hyvinvointi- ja vetovoimatekijänä.
Kiertotalous tukee elinvoimaa ja ilmastotavoitteita
- Kunnilla on hyvät edellytykset vaikuttaa kiertotalouden kehittymiseen. Esimerkiksi kuntien omistajaohjaamat jätehuoltopalvelut ovat avainasemassa.
- Puhtaan siirtymän energian saannin turvaavat investoinnit ja siirtoyhteydet ovat kriittisiä huoltovarmuudelle. Kestävä energiasiirtymä tuo maakunnalle kilpailuetua. Puhtaan energian tuotantoon kannattaa panostaa.
- Kuntien rooli liikenteen päästöjen vähentämisessä on ratkaiseva. Uudenmaan liikenne- ja logistiikkajärjestelmää tulee kehittää yli kuntarajojen.
Lisätietoja:

Janne Tamminen
Erityisasiantuntija
janne.tamminen@uudenmaanliitto.fi
Kansainväliset verkostot, Uudenmaan vaalien valmistelutoimikunta
Palvelee myös ruotsiksi

Outi Ervasti
Elinvoimapäällikkö
outi.ervasti@uudenmaanliitto.fi
Uusimaa-ohjelma, työllisyys- ja elinkeinopolitiikka, Uudenmaan edunvalvonta, AKKE-rahoitus sekä Uudenmaan yrityspalkinto. Aluekehittämisen johtaja Eero Venäläisen varahenkilö.
Tutustu myös näihin

25.3.2025
ALKE-keskustelujen keskiössä luonnon monimuotoisuus, henkinen kriisinkestävyys ja kasvutoimet – Jatkossa toiveena maakuntakohtaiset keskustelut
Valtio ja maakunnat käsittelivät ajankohtaisia teemoja 20.–21. maaliskuuta aluekehittämiskeskusteluissa eli ALKE-keskusteluissa. Keskusteluteemoina oli luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, henkinen kriisinkestävyys sekä alueellisten ja kansallisten toimien yhteensovitus talouskasvun vauhdittamiseksi.

14.3.2025
Kulttuurikunto kuuluu kuntien ja alueiden päättäjille
Kulttuuri on kuntien peruspalvelu. Kulttuuri kunnassa tarkoittaa ikimuistoisia kulttuuritapahtumia: niitä hetkiä, kun yhdessä toisten kanssa pääsemme irti arjesta kulttuurin kuljettaessa meitä toisiin maailmoihin. Kulttuuri tekee kunnassa ja hyvinvointialueilla paljon muutakin. Kulttuuri tekee arjestamme rikkaampaa ja merkityksellisempää. Kulttuuri on kaurapuuro aamupalapöydässä, ilman sitä päivästä ei tule mitään, kirjoittaa asiantuntija Katriina Rosavaara blogikirjoituksessaan.