Uudenmaan kesä 2024 – Vinkit seikkailijoille
Kesällä Uusimaa on pullollaan kiinnostavia tapahtumia, paikkoja ja retkikohteita koluttavaksi. Kiinnostipa arkkitehtuuri, festarit, kirpparit, ruoka tai esittävät taiteet, tarjolla on vaikka ja mitä. Kesällä kiireet ovat toisenlaisia, eikä tarjonnan runsaudesta ole haittaa. Jokainen voi annostella itselleen sopivan määrän ja sisällön. Aina ei onneksi tarvitse tehdä mitään. Uusimaalaiseen malliin kesä on kaikilla ja tyyli vapaa.
Tärkeä vinkki heti alkuun: Tsekkaa kotikuntasi, kesäkuntasi ja miksi ei naapurikuntienkin nettisivut. Uudenmaan kuntien nettisivuilta löytyy tapahtumakalenteri, josta on helppo poimia itseä kiinnostavaa kesäohjelmaa.
Jos tanssijalkaa vipattaa, voi suunnata esimerkiksi Siuntion Västanlidiin 29.6. Helsingissä ja Espoossa tanssitaan koko kesä ja oppia tanssimiseen voi hakea Kaupunkitanssien yhteydessä Tsuumilta.
Tapahtumakalentereista löytyvät myös paikallisten juhlapäivien ohjelmat. Inkoo-päivänä tarjolla on monenlaista elävää musiikkia, mukaan lukien paikallinen pelimanniorkesteri, kesäteatteria ja markkinahumua.
Matkailua ajassa
Aikamatkailu irrottaa mukavasti arjesta. Historiantäyteisiä retkikohteita ovat esimerkiksi upeista maalauksista tunnettu Lohjan Pyhän Laurin kirkko, jossa oppaat kertovat tarinoita kuvien takaa.
Raaseporissa Forngårdenin talomuseo kukkii ja kertoo vanhojen aikojen huonekasveista, saaristotilalla asumisesta 1800-luvun puolivälissä ja hiilimiilujen historiasta.
Kirvun pitäjämuseossa Mäntsälässä voi nähdä, mitä kaikkea evakkokuormissa saatiin tuoduksi, kun Kirvusta oli lähdettävä vuosina 1940 ja 1944. Museo on auki kesäsunnuntaisin.
Vantaalla voi tupsahtaa keskelle keskiaikaista markkinatoria. Perinteinen Helsingan keskiaikapäivä järjestetään 10.8. Tarjolla on herkkuja notkuvia ruokakojuja, musiikkia, käsityönäytöksiä, työpajoja, luentoja, opastuksia keskiajan hengessä.
Kohteita torikansalle ja herkkusuille
Lähiruuan ystäville ja muille herkkusuille tapahtumakalentereista löytyvät kesän toripäivien ajankohdat. Pelkästään Raaseporista löytyy kolmen ympärivuotisen torin lisäksi kahdeksan kesätoria. Pukkilassa paikalliset yhdistykset ja harrastusporukat järjestävät torikahveja kesälauantaisin syyskuun loppuun asti.
Jäätelökioskien ja kauppojen jätskilaarien herkkujen inspiroimana voi suunnata vaikka Espooseen Lasten kulttuurikeskus Auroraan, jossa unelmien jäätelöt kesäleikkeihin valmistuvat pahvista. Jos tekee mieli kokeilla unelmajäätelöiden tekoa itse, voi jäätelökoneen lainata kotiin Lippulaivan kirjastosta Espoossa.
Kirppistapahtumia järjestetään kesällä esimerkiksi Mäntsälässä ja Myrskylässä.
Kirjastot – Uudenmaan kulttuuriaarre myös kesällä
Kesätekemisen ei tarvitse olla kallista, pääkaupunkiseudun kirjastoista voi lainata kirjastokortilla pääsyn futismatsiin tai kesäteatteriin. Lainattavana on myös esimerkiksi lepakkotutkia, vohvelirauta, ukulele, banjo, kuormapyöriä tai nokkakärryjä, tennismailoja ja kompasseja. Tarpeen tullen myös lukulasit voi saada lainaan kirjastosta.
Lohjan kirjastosta lainaan saa frisbeegolf-kiekot, Pukkilasta pesäpallosetin, Hangosta rantalentopallon ja Lapinjärveltä ja Myrskylästä sup-lautoja kesäseikkailuihin. Kesäprojekteihin kirjastokortilla saa lainaksi myös esimerkiksi tikkaita, nokkakärryjä, porakoneita, rakenneilmaisimia ja kosteusmittareita.
Kesä kuunnellen
Linnunlaulun lisäksi yksi varma ja mukava tapa päästä kiireettömään kesäfiilikseen on napsauttaa radio päälle. Säätiedotus merenkulkijoille toimii tähän tarkoitukseen myös sisämaassa. Meren ja makeiden vesien kävijöille tarjolla on tietysti tärkeää tietoa säästä ja veneilyolosuhteista.
Yksi radion kesähelmistä on varmasti tänäkin vuonna Ylen audiodraama.
Uudellamaalla soitto soi ja laulu raikaa, piditpä sitten klasarista tai punkista – kaikkea löytyy. Suvisoitto ja Kulttuurilaiva kutsuvat Porvooseen, jossa on tarjolla myös konsertti veneilijöille.
Musiikista ja festivaalitunnelmasta voi nauttia esimerkiksi Fiskarsissa, Vantaalla, Lapinjärvellä, Vihdissä ja Järvenpäässä. Tarjolla on ainakin bändejä, bluesia, rokkia, poppia, barokkimusaa ja puhallinorkesterin soittamaa tanssimusiikkia.
Aarne Alligaattori & Viidakkorumpu keikkailee 18.8. Kauniaisissa, mutta tapahtumakalentereista löytyi kyllä monta muutakin uusimaalaista paikkaa, jossa bändin voi nähdä jo aiemmin.
Kesäinen yhteislauluilta molemmilla kotimaisilla järjestetään Siuntiossa 14.8. Helsingissä suunnaksi kannattaa ottaa Espan lava vaikka joka päivä.
Kirjallisuuden lumoa
Yksi kesän kiinnostavimmista tapahtumista kutsuu nauttimaan kirjallisuudesta, arkkitehtuurista, taiteesta ja muotoilusta Tammisaareen. Ekenäs dialog kokoaa saksalaiset, suomalaiset ja suomenruotsalaiset kirjailijat keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. Esimerkiksi torstaina 25.7. klo 18–19.30 Sabine Fischer ja Minna Ålander keskustelevat englanniksi aiheesta: Tulevaisuus ja demokratiat.
Kesäretkeilijän helmet
Museot
Näyttelyiden lisäksi usein on tarjolla monenlaista muutakin tekemistä, kuten työpajoja, luentoja, opastuksia ja kävelyitä. Kesällä lapset voivat omatoimisesti suunnistaa Ainolassa Järvenpäässä. Tuusulassa Lottamuseolla tarjolla on keppariesterata.
Arkkitehtuurista ja historiasta kiinnostuneille kävelyopastuksia löytyy esimerkiksi Funkkista hyvinkääläisittäin -kävely ja Korson monet kasvot -historiakävely. Helsingissä järjestettävä Betonibrutalismia Merihaassa -runokävely 18.8. on osa monitaiteista ja kansainvälistä Runokuu-kirjallisuusfestivaalia.
Usein museoiden yhteydessä toimii myös kivoja kahviloita ja ravintoloita, joilla voi myös olla tarjolla omaa kesäohjelmaa.
Saaret
Saariin pääsee Uudellamaalla paikallisliikenteen ja omien veneiden lisäksi myös yhteysaluksilla. Södeskärin majakassa esillä on näyttely, jossa pääsee tutustumaan saaren historiaan ja sen entisten asukkaiden elämään. Jos olet miettinyt, missä Tove Janssonin Muumipappa ja meri -kirja on saanut inspiraationsa, voi vastaus löytyä täältä. Yleisöristeilyt Helsingistä Kauppatorilta ja Vuosaaresta sekä Sipoon Kalkkirannasta.
Kesäteatteri
Uudellamaalla kesäteatterikattaus on tuttuun tapaan runsas ja hienoja esityksiä on tarjolla suomeksi ja ruotsiksi. Klassikoista tarjolla on esimerkiksi Peter Pan, De tre musketörerna, Ella ja kaverit ja Mycket skoj, Alfons Åberg. Pornaisissa Koskenniskan kesäteatteri esittää Kuin tuhka tuuleen. Skärgårdsteatern kiertää tänä kesänä esittämässä näytelmää nimeltään Bellman – Är jag född så vill jag lefva!
Pyöräily
Kesän pisin pyöräletka starttaa jokaisen kesäkuukauden toisena torstaina klo 18 Helsingin Viikistä Espoon Otaniemeen tai toisin päin. Bike 4 Beer Club on olutta harrastavien pyöräilijöiden – tai pyöräilyä harrastavien oluenjuojien – kevyen polkutossun kerho.
Huristele Pikkupässin pyöräreittiä Karkkilasta Hyvinkäälle. Pikkupässin pyöräreitin pituus on 51 kilometriä.
Kesäkisat
Kisat katsomossa tai kilpailijana kuuluvat kesään. Kansainvälisten urheilun suurtapahtumien lisäksi kannattaa tutkia myös lähempää tarjontaa. Frisbeegolfin SM-kisat käydään heinäkuussa Sipoossa, jossa on mahdollisuus nähdä maan kovimmat kilpailusuoritukset livenä.
Jännitystä on tarjolla myös elokuussa, kun yleisurheilun Ruotsi-ottelu kerää EM- ja olympiakesän suomalaiset ja ruotsalaiset kärkinimet Olympiastadionille 30.–31.8.
Kun haluaa kisata itse niin uusimaalainen luonto ja oma kilpailuvietti yhdistyvät viikoittaisilla kuntorasteilla.
Mahdollisuus sisällyttää legendaarisen Le Mansin ajojen voitto kesäohjelmaan on sekin tarjolla Uudellamaalla. Askolassa Korttian kylätalolla nurmi lyhenee, kun 29.6. kokoonnutaan päältä ajettavien ruohonleikkureiden kolmen tunnin kestävyysajoon – Leikkureiden Le Mansiin.
Itsensä voi haastaa kesäkisaan myös yhteisen uusimaalaisen lähiympäristön puolesta esimerkiksi Roska päivässä -liikkeen reseptillä. Roska päivässä -liikkeen jäsenet huolehtivat omista roskistaan ja keräävät päivittäin vähintään yhden roskan sekä haastavat vähintään yhden uuden ihmisen mukaan.
Kuvataiteen kiehtova maailma
Tänä kesänä lellitään Uudellamaalla liikkuvia kuvataiteen ystäviä. Tarjolla on esimerkiksi valtava, osana Kerava 100 -juhlavuotta järjestettävä Purkutaidenäyttely Ihmemaa X. Näyttely täyttää noin 4000 m2 kokoisen vanhan Anttilan tavaratalon kauttaaltaan.
Porvoon Triennaalissa taide valtaa kaupunkitilan ja levittäytyy eri puolille kaupunki sijoittuvaksi taidenäyttelyksi. Triennaali kommentoi Porvoon eri ajallisia ja toiminnallisia kerrostumia, soluttautuu kaupunkiin ja kohtaa ja haastaa ihmiset arjessa ja yllättävissäkin tilanteissa.
Suomen ensimmäinen ITE-taiteeseen keskittyvä taidepuisto Middle of Nowhere on avattu Hyvinkäälle. Middle of Nowhere -taidepuiston avajaiskaudella sukelletaan ITE-taiteen lumoavaan maailmaan, missä jokainen askel polulla avaa oven omaperäiseen, kekseliääseen, ja hauskaan ITE-taiteeseen.
Kellokosken sairaalamuseon kesän 2024 taiteilijavieras on hyvinkääläinen kuvataiteilija Tia Holm, jonka taiteen keskiössä ovat kasvot ja katsekontakti. Tulla nähdyksi, tulla kohdatuksi. Nähdä syvemmälle, sieluun asti.
Suomen kuvataiteen päivää 10.7. voi viettää esimerkiksi maalaamalla itse Hangossa. Tapahtuma on tarkoitettu kaikenikäisille ja paperit ja muut välineet saa kirjastosta. Työn saa halutessaan jättää kirjaston näyttelyyn.
Uimaan!
Kun on päästävä uimaan, on Uudellamaalla vesipedoille tarjolla varmasti vaihtoehtoja jokaiseen makuun. Lähivedessä voi kellua, sukellella tai perhostella vaikka kilpaa. Uimaan pääsee järviin, lampiin, maauimaloihin, uimahalleihin, kylpylöihin, mereen tai hiekkakuopille. Löydä omat lempparisi!
Jos tärkeintä on päästä veteen mahdollisimman korkealta, on myös hyppytornilla varustellut rannat Uudellamaalla listattu. Lapsiystävällisiä uimarantoja löytyy myös paljon.
Rannalla voi tehdä muutakin kuin uida. Uimaranta Plagenilla Loviisassa voi katsoa leffaa elokuisen tähtitaivaan alla.
Uuden ajan rakentamisen festivaali 26.7.–7.8.
Uuden ajan rakentamisen festivaali esittelee kestävää rakentamista, asumista ja elämäntapaa Keravan kartanon ympäristössä. Uudenmaan liitto on myös mukana festivaaleilla.
Lisätietoja:
Katriina Rosavaara
Asiantuntija
katriina.rosavaara@uudenmaanliitto.fi
Kulttuuriasiat, Uusimaa-päivä, Uusimaa-palkinto
Tutustu myös näihin
4.11.2024
Uudenmaan maakuntaparlamentti kokosi yhteen 300 päättäjää ja asiantuntijaa
Alueen päättäjiä ja asiantuntijoita kokoontui 31.10.–1.11. Uudenmaan maakuntaparlamenttiin, jonka aiheina olivat tänä vuonna ilmastotyö, TKI-satsaukset, työllisyystavoitteet, hyvinvointialueiden tulevaisuus sekä liikennekysymykset.
1.11.2024
Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitushaku on nyt avoinna
Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitushaku on avattu 1.11.2024. Haku on jaettu kahteen osaan: kehittämishankkeet ja vaativien EU-hankkeiden valmistelu.