Uudenmaan vesihuollon yleissuunnitelma on julkaistu
![Avonainen kämmen, johon suihkuaa vettä.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2023/06/kasi-ja-vesipisarat-1280x720.jpeg)
Uudenmaan vesihuollon tulevaisuuden vaihtoehtoja tarkastellaan juuri valmistuneessa alueellisessa yleissuunnitelmassa. Suunnitelma on osa laajempaa alueellista vesihuoltostrategiaa, ja tarjoaa kunnille ja vesihuoltolaitoksille suuntaviivoja päätöksenteon tueksi.
Yleissuunnitelman tavoitteena on paitsi teknistaloudellinen tarkastelu, myös kuntien ja vesihuoltotoimijoiden välisen yhteistyön ja vuoropuhelun lisääminen. Tämä yhteistyö on avainasemassa vesihuollon kehittämisessä ja toimintavarmuuden parantamisessa.
Tutustu suunnitelmaan
Vesihuollon tekninen toteutus vuoteen 2050
Suunnitelmassa tarkastellaan vedenhankinnan ja -jakelun sekä jäteveden viemäröinnin ja käsittelyn vaihtoehtoja aina vuoteen 2050 asti. Suunnitelmassa keskitytään kuntien vesihuoltolaitoksiin, vaikka asiakasomisteiset vesihuolto-osuuskunnatkin ovat paikoittain merkittävässä roolissa.
Vedenhankinnan toimintavarmuus etusijalla
Uudellamaalla vedenhankintaa tehdään sekä kunnallisesti että ylikunnallisesti. Raakavesi saadaan monista eri lähteistä, myös maakunnan ulkopuolelta.
Suunnitelmassa korostetaan vedenhankinnan toimintavarmuuden parantamista saneeraamalla nykyisiä vedenottamoita ja -käsittelylaitoksia sekä rakentamalla uusia yhdys- ja varavesijohtoja. Paikoitellen yhteistyö naapurikuntien kanssa on välttämätöntä, jotta vedenhankinta voidaan turvata myös tulevaisuudessa.
Jäteveden käsittelyn päivitystarpeet
Uudenmaan alueella toimii yli 20 kunnallista tai ylikunnallista jätevedenpuhdistamoa. Useimpien puhdistamoiden kapasiteetti ja ikääntyminen sekä kiristyvä lainsäädäntö aiheuttavat päivitystarpeita.
Suunnitelmassa tarkastellaan kuntakohtaisten ratkaisujen lisäksi vaihtoehtoja jäteveden käsittelyn keskittämiseksi ja siirtoviemäriyhteyksien rakentamiseksi.
Verkostojen saneerausvelka haasteena
Vesihuoltolaitosten omaisuus on pääasiassa maanalaisissa verkostoissa, joiden saneerausvelka on yleisesti ottaen suuri haaste. Laitosten täytyy panostaa entistä enemmän verkostosaneerauksiin ja varautua myös tuleviin tarpeisiin.
Tämä tarkoittaa, että vesihuollon maksuja on voitava kehittää vesihuoltolain edellyttämällä tavalla, jotta toiminnan kustannukset saadaan katettua pitkällä aikavälillä.
Resurssien riittävyys ja organisaatiorakenteen kehittäminen
Erityisesti pienillä vesihuoltolaitoksilla on haasteita resurssien kuten henkilöstön ja osaamisen riittävyyden kanssa. Yhteistyön ja organisaatiorakenteiden kehittäminen, jopa laitosten yhdistäminen, voivat olla ratkaisuja resurssipulaan. Suunnitelmassa tarkastellaan alustavasti myös näitä vaihtoehtoja.
Yhteistyön ja organisaatiorakenteen kehittämiseen liittyen on suunnitteilla erillinen selvitys, jota ELY-keskus koordinoi. Tämä selvitys vaatii paitsi vesihuoltolaitosten myös kuntien aktiivista osallistumista, jotta vesihuollon tulevaisuus voidaan turvata parhaalla mahdollisella tavalla.
Työ jatkuu kunnissa ja vesihuoltolaitoksissa
Alueellinen yleissuunnitelma esittelee useita vaihtoehtoja, jotka kaikki vaativat jatkosuunnittelua ja tarkempaa tarkastelua. Vaikka suunnitelma ei ole kaiken kattava, se tarjoaa vahvan lähtökohdan keskusteluille ja päätöksenteolle.
ELY-keskus tukee vesihuollon kehittämistä osana edistämistehtäväänsä, mutta varsinainen työ jatkuu nyt erityisesti kunnissa ja vesihuoltolaitoksissa. Yksi keskeinen tekijä on, että vesihuoltolaitosten omistajaohjaus mahdollistaa kaikki välttämättömät toimet vesihuoltopalveluiden turvaamiseksi jatkossakin.
Uutinen on alun perin julkaistu Uudenmaan ELY-keskuksen verkkosivuilla.
Lisätietoja:
Vesitalousasiantuntija Niina Kosunen, niina.kosunen@ely-keskus.fi, 0295 021 047
Ryhmäpäällikkö Ilkka Juva, ilkka.juva@ely-keskus.fi, 0295 021 400
Tutustu myös näihin
![Havumetsää ja sammaleella peittyneitä kiviä.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2023/03/metsa-2-kuva-maria--1280x720.jpg)
7.2.2025
Uusi työkalu antaa luonnolle tärkeiden ekologisten yhteyksien toimivuudesta arvion
Luontoalueiden väliset ekologiset yhteydet ovat keskeinen edellytys luonnon monimuotoisuuden säilymiselle muuttuvassa ilmastossa. Työkalu auttaa arvioimaan, kuinka hyvin kunnan alueella tunnistetut ekologiset yhteydet toimivat, ja millaisia esteitä, kaventumia tai muita ongelmakohtia yhteyksien alueella on.
![Värikkäitä piirrettyjä taloja, paljon kukkasia ja Luoto-hankkeen logo.](https://uudenmaanliitto.fi/wp-content/uploads/2025/01/kuvittelutaito-luoto-hanke-1280x720.jpg)
9.1.2025
Monikriisin ratkaisut vaativat kuvittelun taitoa – sitä voi oppia ja opettaa
Julkista keskustelua leimaavat usein vaihtoehdottomuus, talousnäkökulma ja poliittisen mielikuvituksen puute. Ratkaisujen löytäminen monikriisiin edellyttää kuitenkin kykyä ajatella toisin, kuvitella vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja erilaisia polkuja kestäviin elämäntapoihin, sanoo taiteen tohtori, tutkija ja esitystaiteilija Pilvi Porkola.