Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Uutinen

Uusimaa-kaavan kokonaisuus täytäntöönpanokieltoon

Isoisän silta meren yli Kalasatamaan.

Helsingin hallinto-oikeus on antanut välipäätökset Uusimaa-kaavan kokonaisuudesta ja kieltänyt sen täytäntöönpanon oikeuskäsittelyn ajaksi. Syynä ovat kaavoista tehdyt valitukset.

Uusimaa-kaavan kokonaisuus sisältää kolme vaihemaakuntakaavaa, jotka on laadittu Helsingin seudulle, Itä- ja Länsi-Uudellemaalle. Täytäntöönpanokielto tarkoittaa, että kaavat eivät ole voimassa ennen kuin hallinto-oikeuden varsinaiset päätökset ratkaisevat asian.

− Vaikka päätös ei ollut yllättävä, on sekava tilanne harmillinen kuntien kaavoituksen kannalta. Useat kunnat ovat jo ehtineet valmistella kaavojaan uuden kaavakokonaisuuden pohjalta, toteaa kaavoituspäällikkö Ilona Mansikka Uudenmaan liitosta.

Hallinto-oikeuteen on jätetty Uusimaa-kaavan kokonaisuudesta yhteensä 35 valitusta. Valituksista 18 kohdistuu Helsingin seudun, kaksi Itä-Uudenmaan ja kolme Länsi-Uudenmaan kaavaan sekä neljä valitusta kaikkiin kolmeen vaihemaakuntakaavaan.

Maakuntavaltuusto hyväksyi Uusimaa-kaavan kokonaisuuden elokuussa ja maakuntahallitus päätti sen voimaantulosta joulukuussa 2020. Kaavakokonaisuuden oli määrä tulla voimaan tammikuun 2021 lopulla, kun kaikki alueen kunnat ovat kuuluttaneet hallituksen päätöksestä.

Uusimaa-kaavassa hahmotellaan maakunnan kehityksen suuria linjoja pitkälle tulevaisuuteen ja sen tärkeimpänä tavoitteena on ohjata tulevaa kasvua kestävästi. Kaavakokonaisuus kattaa koko Uudenmaan alueen Östersundomin aluetta lukuun ottamatta ja siinä käsitellään kaikki keskeiset maankäytön teemat.

Lisätietoja:

Ilona Mansikka

Kaavoituspäällikkö

+358 40 524 9186

Maakuntakaavoitusprosessin kehittäminen, Uusimaa-kaava 2050, Kaavoituksen aluevastuu: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa. Aluesuunnittelun johtaja Paula Autioniemen varahenkilö

Uusimaa-kaavan verkkosivut

Linkki hallinto-oikeuden välipäätökseen Uusimaa-kaavasta 22.1.2021(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun)

Avainsanat:

Maakuntakaava