Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Uutinen

Delipap, IOTOI ja Lamor pokkasivat Uudenmaan yrityspalkinnon – Palkitut Kirkkonummelta ja Porvoosta

Uudenmaan yrityspalkinnon 2023 saajat ryhmäkuvassa

Palkitut vasemmalta: Mika Pirneskoski Lamorista, Sanna Karhu ja Oskari Nuortie Delipapista sekä Johnny Holmström IOTOIsta.

Uudenmaan liitto kumppaneineen palkitsi torstaina 3. marraskuuta Uudenmaan yrityspalkinnon 2023 saajat. PK-yrityksen sarjassa voittaja on Delipap Oy Kirkkonummelta. Muut kaksi palkittua ovat Porvoosta: startup-sarjan vei IOTOI Oy ja kiertotalousyrityksen sarjan Lamor Corporation Oyj. Valinnat julkistettiin Uudenmaan liiton vuosittaisessa Maakuntaparlamentissa, jonka yleisössä oli noin 250 uusimaalaista vaikuttajaa.

Tällä kertaa palkinnon teemat ovat vihreä ja digitaalinen yrittäjyys sekä kiertotalous. Teemat kumpuavat Euroopan yrittäjyysalue -vuoden tunnustuksesta, jonka Euroopan alueiden komitea on myöntänyt Uudellemaalle.

PK-yrityksen sarja: Delipap tukee kuluttajien vastuullisia valintoja

PK-yrityksen sarjan voittaja Delipap on joutsenmerkin hygieniatuotteistaan saanut yritys, joka haluaa tehdä vastuulliset valinnat kuluttajille helpoiksi. Tutut Muumi Baby -vaipat sekä intiimihygienian tuotesarja Vuokkoset ovat alallaan maailman ensimmäisten hiilineutraalien brändien joukossa.

– Delipap on ympäristöviisaan ja vastuullisen yritystoiminnan edelläkävijä. Olemme palkintoraadissa iloisia, että saamme palkita kuluttajatuotteita valmistavan perheyrityksen, sanoi raadin puheenjohtaja Markku Aalto Uudenmaan Yrittäjät ry:stä palkintoseremonioissa.

Täysin kotimaiset tuotteet on valmistettu puhtaista ja turvallisista materiaaleista, eikä niihin ole lisätty turhia kemikaaleja.

– Periaatteenamme on käyttää mahdollisimman vähän luonnonvaroja. Uskon, että vuosikymmeniä jatkunut tuotekehityksemme jättää arvokkaan perinnön tuleville sukupolville, sanoo Delipapin toimitusjohtaja Sanna Karhu. Mottonamme on rakentaa parempaa huomista yhdessä pienillä arkisilla teoilla.

Raadin perusteluissa mainitaan, että yrityksen taloudellinen toiminta on vaikuttavaa aluekehityksen näkökulmasta. Lisäksi ansioita ovat ympäristöarvot, kestävä tuotanto ja työllistäminen.

Yrityksellä on edelleen loistavat kasvumahdollisuudet. Yritys tekee myös ansiokkaasti nuorten terveyskasvatusta sosiaalisessa mediassa.

Startup-yrityksen sarja: IOTOI kanavoi hukkalämmön lämmitysenergiaksi

Energiatehokkuuteen tähtäävä startup-yritys IOTOI on kiertotalousajattelun tiennäyttäjä. Yritys on kehittänyt innovatiivisen ratkaisun, jossa hukkalämpöä voidaan käyttää lämmitysenergiana nykyisessä kaukolämpöverkossa.

Yrityksen ratkaisussa ei tarvita uutta energia-alustaa, vaan innovaatio perustuu nykyisen kaukolämpöverkon kehittämiseen. Kehitystyön taustalla ovat kiertotalouden ja ympäristöystävällisyyden periaatteet.

– Palkintoraati arvostaa startup-sarjan voittajaa sen ansiokkaasta toiminnasta ympäristön ja ilmaston hyväksi. IOTOI:n liikeidea hukkalämmön hyödyntämisestä on todella innovatiivinen. Meillä on parhaillaan globaali energiakriisi ja tämä yritys, jos mikä, on ajan hermolla, palkintoraadin puheenjohtaja Aalto totesi.

Yrityksellä on erinomainen kasvu- ja kansainvälistymispotentiaali, jota tukee aktiivinen kehittämisote. Yhteistyötä hyödyntävä IOTOI tähyääkin myös kansainvälisille markkinoille.

– Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto, joten sen kehittäminen energiatehokkaaksi vähentää energian kokonaiskulutusta. Uudistamme koko sektoria kohti polttoon perustumattoman lämmön tuottamista. Menetelmää on jo kokeiltu Porvoossa hyvin tuloksin, kertoo IOTOI:n toimitusjohtaja Johnny Holmström.

Kiertotalousyrityksen sarja: Lamorin innovaatio muovin kierrätyksestä tekee historiaa

Uudenmaan yrityspalkinnon saaja kiertotalousyrityksen sarjassa on Lamor, joka on aiemmin niittänyt kansainvälistä mainetta yhtenä maailman suurimmista öljyntorjuntalaitteiden toimittajista ja öljyntorjuntapalveluiden tarjoajista. Nyt yritys on tarttunut muovisaasteiden aiheuttamaan ongelmaan: Porvoon Kilpilahteen on nousemassa muovin kemiallinen kierrätyslaitos.

Kiertotalouden sarjan voittaja saa raadilta erityismaininnan kyvystään jatkuvaan uudistumiseen. Yritys on erinomainen esimerkki liiketoiminnan uudistamisesta tarttumalla kiertotalouden ajankohtaisiin mahdollisuuksiin.

– Mittaluokassaan ainutlaatuinen kemiallinen kierrätyslaitos on merkittävä askel kiertotalouden edistämisessä. Yrityksellä on loistavat edellytykset kehittyä johtavaksi toimijaksi myös uudella aluevaltauksellaan ja sillä on lupaavat kasvunäkymät, kehui raadin puheenjohtaja Aalto palkintoa luovuttaessaan.

Kierrätyslaitoksessa pystytään käsittelemään pilotointivaiheessa 10 000 tonnia muovijätettä vuodessa kemianteollisuuden raaka-aineeksi. Yritys aikoo nelinkertaistaa määrän tulevien vuosien aikana.

– Tavoitteenamme on, että mahdollisimman suuri osa ei-mekaanisesti kierrätettävästä muovista saataisiin takaisin kiertoon ja vähentämään ympäristökuormitusta, painottaa toimitusjohtaja Mika Pirneskoski.

Yritysvalinnoilla pitkät perinteet

Uudenmaan liitto yhteistyökumppaneineen kannustaa yrittäjyyteen palkitsemalla vuosittain menestyneet yritykset. Yrityspalkinnot on jaettu jo vuodesta 1993 lähtien.

Uusimaalaiset voivat tehdä vuosittain ehdotuksia palkittavista yrityksistä. Valintapäätökset tekee asiantuntijaraati, jossa ovat Uudenmaan liiton lisäksi edustettuina Uudenmaan ELY-keskus, Uudenmaan Yrittäjät ry, Pääkaupunkiseudun Yrittäjät ry, Helsingin Yrittäjät ry sekä Helsingin seudun kauppakamari.

Raati painottaa valinnassaan yrityksen liikeidean omaperäisyyttä, innovatiivisuutta, hallittua ja kannattavaa kasvua sekä yrityksen vaikutusta seudun työllisyyteen ja tuote- ja palvelutarjontaan.

Katso videoesittely Uudenmaan yrityspalkinnon 2023 saaneista:

Lisätietoja:

Raadin puheenjohtaja Markku Aalto, Uudenmaan Yrittäjät ry, puh. 040 500 6046

Outi Ervasti

Kehittämispäällikkö

+358 40 721 2131

Uusimaa-ohjelma, työllisyys- ja elinkeinopolitiikka, Uudenmaan edunvalvonta, AKKE-rahoitus sekä Uudenmaan yrityspalkinto. Aluekehittämisen johtaja Eero Venäläisen varahenkilö.