Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat keskustelivat MRL- ja SOTE-uudistuksista
Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat kokoontuivat puheenjohtaja Sari Sarkomaan johdolla keskustelemaan maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksesta sekä SOTE-uudistuksen vaikutuksista Uudenmaan kuntiin.
Kuultuaan Uudenmaan liiton kaavoituspäällikkö Ilona Mansikkaa ja Helsingin kaupungin yleiskaavapäällikkö Pasi Rajalaa kansanedustajat päättivät käsitellä asiaa vielä uudelleen lausuntovaiheessa ja antaa tuolloin myös kannanottonsa. Asiantuntijat toivat erityisesti esiin huolensa siitä, että mikään oikeusvaikutteinen kaava ei enää ohjaisi yhdyskuntarakenteen kehittämistä ja ilmastonmuutoksen torjuntaa.
Sote-uudistuksen vaikutuksia olivat valottamassa Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Helsingin kaupungin hallintojohtaja Tiina Mäki, sekä Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola, joka kuvaili Kuuma-kuntien näkökulmaa uudistukseen. He kertoivat, että tulevalle hyvinvointialueelle siirtyisi vastikkeetta kaupunkien ja kuntien omaisuutta ja iso siivu verotuloja, mutta kuntien lainkanta hoitokuluineen sekä investointitarpeet säilyisivät, jopa kasvaisivat.
Kuntien edustajat kertoivat pitävänsä yhtälöä vaikeana ja pitivät välttämättömänä esityksen korjaamista. Heidän mukaansa uusi järjestelmä ei sisällä kannustinta hillitä menojen kasvua, eikä ole valtakunnallisesti siitä näkökulmasta perusteltu. Uudenmaan kaupungeista muun muassa Helsingin osalta arvioitu sote-rahoitus on kohtuuttoman niukka eikä ota huomioon väestörakennetta ja sen piirteitä. Kuntien puheenvuoroissa todettiin eduskunnan käsittelyssä olevan sote-esityksen heikentävän palvelujen laadukkaan järjestämisen edellytyksiä sekä kuntien kykyä selviytyä uudistuksen jälkeen jäljelle jäävien tehtävien hoitamisesta.
Helsingin pelastuslaitoksen pelastuskomentaja Jani Pitkänen nosti esiin lakiesityksen laskelmissa esiintyvät asukasmäärään ja -tiheyteen perustuvat tekijät, jotka ovat painoarvoltaan liian vähäiset sekä pelastustoimen riskikertoimen, joka on Helsingin osalta arvioitu maan alhaisimmaksi. Nämä tulisivat johtamaan merkittävään rahoitusvajeeseen Helsingin pelastustoimessa.
Puheenjohtaja Veikko Pullinen Espoon Palokunnat ry:stä joka kertoi sopimuspalokuntien tilanteesta. Niissä toimii 2400 uusmaalaista vapaaehtoista, mutta rahoitus ei tälläkään hetkellä kata toimintakuluja. Lakiehdotuksen heikentäessä pelastustoimen resursseja heijastuvat toiminnan haasteet myös sopimuspalokuntien puolelle.
Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajat sopivat laativansa kuulemansa pohjalta kannanoton pääsiäisen jälkeen.
Kansanedustajien neuvottelukunnan kokoukseen osallistuivat:
MRL-kokous
- Sarkomaa Sari, pj (kok.)
- Kaikkonen Antti (kesk.)
- Vanhanen Matti (kesk.)
SOTE-kokous
- Sarkomaa Sari, pj (kok.)
- Adlercreutz Anders (r.)
- Biaudet Eva (r.)
- Elo Tiina (vihr.)
- Heinäluoma Eveliina (sd.)
- Holopainen Mari (vihr.)
- Hopsu Inka (vihr.)
- Keto-Huovinen Pihla (kok.)
- Kiljunen Kimmo (sd.)
- Koponen Ari (ps.)
- Laukkanen Antero (kd.)
- Multala Sari (kok.)
- Mykkänen Kai (kok.)
- Rantanen Mari (ps.)
- Sjöblom Ruut (kok.)
- Slunga-Poutsalo Riikka (ps.)
Läsnä olleet avustajat:
- Borgenström Sudhakaran Kristiina
- Flinck Jari
- Haapalehto Eero
- Haapaniemi Terhi
- Mattila Marjukka
- Puustinen Hannu
- Sorja Marika
Fakta: Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunta (KENK)
- Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä valitut kansanedustajat muodostavat yhteisen neuvottelukunnan.
- Keväällä 2019 käynnistyneellä vaalikaudella edustajia on 58, mikä on yli neljännes koko eduskunnasta.
- Puheenjohtajana toimii helsinkiläinen Sari Sarkomaa (kok.). Ensimmäinen varapuheenjohtaja on espoolainen Tiina Elo (vihr.), toinen varapuheenjohtaja helsinkiläinen Eveliina Heinäluoma (sdp) ja kolmas varapuheenjohtaja Riikka Slunga-Poutsalo (ps) Lohjalta.
- Neuvottelukunta ottaa kantaa, kuulee asiantuntijoita ja vaikuttaa päätöksentekoon Uudenmaan kannalta tärkeissä asioissa.
- Sihteerityö tehdään Uudenmaan liitossa.
- Twitterissä: #kenk
Lisätietoja:
Puheenjohtaja Sari Sarkomaa, puh. 09 432 3033, sari.sarkomaa@eduskunta.fi
Tutustu myös näihin
6.9.2024
Valtionosuusuudistus vaikuttaa voimakkaasti kuntiin – Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien kokouksessa käytiin vilkasta keskustelua
Kuntien peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmää uudistetaan vastaamaan kuntien uutta roolia sekä sote-uudistuksen voimaantulon ja TE-palvelujen uudistuksen jälkeistä tilannetta. Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien kansanedustajat kokoontuivat keskustelemaan aiheesta eduskunnassa 5. syyskuuta.
5.6.2024
Kansanedustajien neuvottelukunta pohti Uudenmaan matkailun tilannetta
Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunta kokoontui 5. kesäkuuta eduskunnassa. Pääaiheena oli Uudenmaan matkailualaan liittyvät kysymykset. Neuvottelukunta päätti myös työohjelmastaan kuluvalle kaudelle.