Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Uutinen

Helsingin kaupunki, HSY ja Uudenmaan liitto käynnistävät uuden kansainvälisen aluesuunnittelun ilmastoasiantuntijaryhmän

Ihmisiä kävelemässä rautatieasemalla, taustalla juna ja rakennuksia.

Eurooppalaisten metropoliseutujen Metrex-verkoston yhteyteen perustettava aluesuunnittelun uusi ilmastoasiantuntijaryhmä kokoaa suunnittelijoita ympäri Eurooppaa tekemään yhteistyötä ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi aluesuunnittelun keinoin.

Yksi ryhmän perustajista on Metrexin Helsinki-tiimi, johon kuuluvat Uudenmaan liitto, HSY ja Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimiala. Ryhmän perustajiin kuuluvat myös Ruotsin metropoliseudut Tukholma ja Göteborg. Ryhmän aloitusvaiheen vetäjänä toimii Uudenmaan liiton ilmastoasiantuntija Liisa Perjo.

Ryhmä keskittyy maankäytön suunnittelun rooliin kestävyyssiirtymän välineenä

Ilmastoasiantuntijaryhmän tavoitteena on löytää vaikuttavimmat tavat, joilla kaupungit, seudut ja maakunnat voivat hillitä ilmastonmuutosta sekä sopeutua ilmastonmuutokseen maankäytön suunnittelun keinoin. Käytännössä jäsenet vaihtavat kokemuksia ja tietoa, identifioivat ja edelleen kehittävät ratkaisuja vaikuttavan kestävyyssiirtymän toteuttamiseksi aluesuunnittelun keinoin sekä hyödyntävät tutkimustuloksia siirtymän toteuttamiseksi maankäytön suunnittelussa.

– Ohjelmien ja käytännön toteutuksen rajapinnassa toimivien ilmastoasiantuntijoiden kansainvälisen työryhmän työn kautta saamme toivon mukaan hyödyllisiä työkaluja, menetelmiä ja suunnitteluratkaisuita hyödynnettäväksi maankäytön suunnitteluun meille kaikille seutumme – niin kuntien, kaupunkiseudun kuin koko maakunnankin – toimijoille, mutta myös muualle Eurooppaan, toivoo Christina Suomi, Metrexin varapresidentti ja yleiskaavoitusyksikön päällikkö Helsingin kaupungilta.

Aloitustyöpaja Torinossa herätti laajaa kiinnostusta

Asiantuntijaryhmän aloitustyöpaja järjestettiin osana Metrex-verkoston konferenssia Italian Torinossa sekä verkossa 18.5.2022. Osallistujat keskustelivat kestävyyssiirtymän ja ilmastonmuutoksen haasteista maakuntien ja kaupunkiseutujen maankäytön suunnittelussa sekä jakoivat kokemuksia onnistuneesta ilmastotyöstä alueillaan.

– Työpajan tulokset näyttävät, että Euroopan aluesuunnittelijat toivovat lisää tietoa ja osaamista esimerkiksi eri kestävyystavoitteiden samanaikaisesta huomioimisesta suunnittelussa sekä ilmastotoimien sosiaalisista vaikutuksista ja kansalaisosallistumisesta. Tulemme hyödyntämään työpajan tuloksia ilmastoryhmän toiminnan suunnittelussa, kuvailee ilmastoasiantuntijaryhmän projektipäällikkö Liisa Perjo.

– Pääkaupungin, kaupunkiseudun sekä maakunnan tiiviisti yhteen pelaava tehotiimi on aktiivinen ilmastotoimija ja kokonaiskestävän maankäytön suunnittelun edistäjä eurooppalaisella kentällä. Helsinki-tiimimme tulee sekä jakamaan meillä tuotettua ilmastotietoa että tuomaan seudullemme ilmasto-osaamista uuden asiantuntijaryhmän kautta. Uusi ryhmä on loistava alusta tiedonvaihdolle, kertoo Irma Karjalainen, seutu- ja ympäristötiedon tulosaluejohtaja HSY:stä.

Mikä Metrex?

Metrex (The Network of European Metropolitan Regions and Areas) on yli 50 eurooppalaisen kaupunkiseudun yhteenliittymä, joka auttaa kaupunkeja, kaupunkiseutuja ja metropoleja suunnittelun ajankohtaisissa haasteissa. Metrex-verkosto etsii ja jakaa innovatiivisia lähestymistapoja erilaisiin kiireellisiin muutoksiin, joita Euroopan alueilla täytyy tehdä esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi.

Metrex vaikuttaa Euroopan laajuisesti ja korostaa kaupunkiseutujen roolia Euroopan suurimpien haasteiden kohtaamisessa. Jäsenistö muodostuu maankäytön suunnittelun ammattilaisista. Metrex-verkosto täyttää tänä vuonna 25 vuotta, ja Helsinki on ollut Metrexin jäsen yli 20 vuoden ajan.

Lisätietoja Metrexin ilmastoasiantuntijaryhmästä:

Ilona Mansikka

Kaavoituspäällikkö

+358 40 524 9186

Maakuntakaavoitusprosessin kehittäminen, Uusimaa-kaava 2050, Kaavoituksen aluevastuu: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa. Aluesuunnittelun johtaja Paula Autioniemen varahenkilö

Mariikka Manninen

Maakunta-arkkitehti

+358 40 721 4747

Alue- ja yhdyskuntarakenne, kasvun kestävä ohjaaminen, ympäristön voimavara- ja vetovoimatekijät. Kaavoituksen aluevastuu: Askola, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Lapinjärvi, Loviisa, Myrskylä, Mäntsälä, Pornainen, Porvoo, Pukkila, Sipoo ja Tuusula