Uudenmaan liitto oli mukana Suomen ympäristökeskuksen CANEMURE-hankkeessa (Towards Carbon Neutral Municipalities and Regions in Finland) edistämässä ilmastonmuutoksen hillinnän käytännön toimenpiteitä. Valtakunnallisessa kuusivuotisessa EU-hankkeessa oli kaikkiaan 22 toimijaa: kuntia ja kunnallisia organisaatioita, tutkimuslaitoksia ja yrityksiä.
Hankkeessa edistettiin älykästä ja vähähiilistä liikkumista, pyrittiin lisäämään hajautettua uusiutuvan energian tuotantoa sekä parantamaan rakennusten energiatehokkuutta. Lisäksi tuettiin prosesseja, joilla luotiin kestävää kaupunkirakennetta ja edellytyksiä vähähiiliselle tuotannolle ja kulutukselle.
Suomen ympäristökeskuksen lisäksi hankkeen päätoimijoita olivat Tampereen yliopisto, Luonnonvarakeskus ja Ilmatieteen laitos. Kokonaisbudjetti oli 15,3 miljoonaa euroa. Suurin osa rahoituksesta, 9,1 miljoonaa euroa, tuli EU:n Life-ohjelmasta.
Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta johdattaa kohti ilmastotavoitteita
Uudenmaan liiton osuus hankkeessa oli edistää alueellista yhteistyötä sekä laatia Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta kansallisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Vaikutimme samalla alueen päätöksentekoon ja edistimme ilmastotietoutta.
Tiekartta oli käytännössä joustavaa verkostoyhteistyötä, jossa olivat mukana Uudenmaan kaupungit ja kunnat sekä alueen yrityksiä ja muita toimijoita. Päästövähennyksiin tähtäävissä yhteiskehittämis- ja kokeiluhankkeissa karttuneet onnistumiset koottiin joustavasti päivittyvään tiekarttaan laajemmin hyödynnettäviksi.
Kunnat olivat kokeiluhankkeissa avainasemassa ja toteuttivat esimerkiksi ilmastoystävällisen rakentamisen hankkeita, kaksisuuntaisen kaukolämmön ratkaisuja ja menetelmiä vähähiilisten julkisten hankintojen toteuttamiseksi. Mukana oli hankkeita Helsingistä, Hyvinkäältä, Lohjalta ja Porvoosta.
Uudenmaan osahankkeessa pyrittiin myös selkeyttämään maakunnan toimijoiden välistä ilmastopolitiikkaa ja löytämään ilmastotyöhön yhteinen suunta. Tässä työssä, kuten myös verkostojen rakentamisessa, Uudenmaan ELY ja HSY olivat tärkeimmät kumppanimme.
Tutustu uusimaalaisiin hankkeisiin
Helsinki: Hiilijalanjälkikriteerit kestävien hankintojen edistäjänä
Hyvinkää: Liikkumisen vähähiiliset ratkaisut ja palvelut
Lohja: Ilmastonäkökulma asuntomessuilla Lohjalla vuonna 2021
Porvoo: Digitaaliset ratkaisut energiatehokkuudessa
Tämän hankesivuston tuottamiseen saatiin rahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Tämän sivun sisältö edustaa ainoastaan CANEMURE-hankkeen näkemyksiä ja EASME/EU:n komissio ei ole vastuussa sivuston sisältämän informaation mahdollisesta käytöstä.
Tutustu myös
Ilmastotyö
Tavoittelemme Uudellamaalla hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Tämä edellyttää päästövähennyksiä kaikilla sektoreilla sekä hiilinielujen vahvistamista. Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseen tarvitsemme kaikkien uusimaalaisten ponnistuksia. Navigaattorinamme on Hiilineutraali Uusimaa -tiekartta.
Lisätietoja CANEMURE-hankkeesta:
Salla Lahtinen
Projektipäällikkö
salla.lahtinen@uudenmaanliitto.fi
Canemure-hankkeen aluekoordinaattori, ilmastonmuutoksen hillintä
Simo Haanpää
Ilmastoasiantuntija
simo.haanpaa@uudenmaanliitto.fi
Ilmastonmuutoksen sopeutuminen ja muutoksen hillintä, Regions4Climate- ja Canemure-hankkeet
Ajankohtaista
21.11.2024
Kiertotalouden tulevaisuus kiinnosti Slushissa
Uudenmaan kiertotalouslaakson järjestämä kiertotalouden tulevaisuudennäkymiä luotaava oheistapahtuma Slushin avajaispäivänä toi yhteen kiertotalouteen keskittyneitä startup-yrityksiä, suuryrityksiä ja noin satapäisen yleisön. Tapahtuman paneelikeskusteluissa keskityttiin erityisesti pohjoismaisiin pörssiyrityksiin, tekoälyn tuomiin innovaatioihin tekstiili- ja rakennusalalla sekä ekosysteemien väliseen yhteistyöhön.
11.11.2024
Kulttuurisilla sisällöillä vaikuttaminen on alikäytetty muutosvoima
Kulttuuriset sisällöt eivät synny tyhjiössä vaan yhteydessä ihmisiin, yhteiskuntaan, luontoon, maailmaan ja sen tapahtumiin. Teokset tarkastelevat aihettaan aina jostakin näkökulmasta; ei ole olemassa todellisuutta, jota voisi kuvata objektiivisesti. Kertominen, kuten myös kertomatta jättäminen, ovat valintoja, tietoisia tai tiedostamattomia.
Sivu päivitetty viimeksi: 12.11.2024