Koheesiopolitiikan suunta sekä ilmastotavoitteet puhuttivat paikallis- ja aluehallinnon edustajia Puolassa

Maakuntajohtaja Ossi Savolainen osallistui tiistaina 7.3. paikallis- ja aluepäättäjien European Congress of Local Governments -tapahtumaan Puolan Mikolajkissa. Savolainen puhui yleisistunnossa pidetyssä arvovaltaisessa paneelikeskustelussa, jonka aiheena oli Euroopan koheesiopolitiikka ja alueiden kehityssuunnat. Tapahtumassa kohtaa yli 2 000 osallistujaa eri puolilta Eurooppaa.
Maakuntajohtaja Savolainen kertoi Uusimaa-ohjelmasta, joka tavoittelee ekologisesti kestävää, taloudellisesti vastuullista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista metropolimaakuntaa. Hän hahmotteli myös suuntaviivoja tulevalle koheesiopolitiikalle.
Keskustelussa painottui osallistujien huoli siitä, kuinka koheesiopolitiikalla pystytään vastaamaan tämän päivän haasteisiin Euroopassa ja mietittiin suosituksia ohjelmien toimeenpanoon. Puheessaan Savolainen kritisoi Suomen kansallista päätöksentekoa, joka ei riittävästi huomioi Uudenmaan asemaa voimakkaasti kehittyvänä alueena.
Keskustelua käytiin myös siitä, miten Eurooppa pystyy yltämään ilmastotavoitteisiinsa Ukrainan sodan yhä jatkuessa. Uudenmaan asettamat Euroopan kunnianhimoisimmat tavoitteet ilmastokysymyksissä ja se, että alue on hyvässä vauhdissa kohti tavoitteitaan, herättivät osallistujissa arvostusta.
Paneelikeskusteluun osallistui myös Ukrainan parlamentin entinen varapuhemies Dmytro Razumkov. Hän toivoi Euroopan jatkavan maansa tukemista, ja että Ukraina pääsisi pikaisesti mukaan Euroopan unioniin. Muut panelistit olivat Puolasta ja Norjasta.
Palkinto yhteistyön ja innovaatiotoiminnan edistämisestä
Maakuntajohtaja Savolainen sai vastaanottaa tapahtumassa palkinnon merkittävästä työstään eurooppalaisen alueiden välisen yhteistyön ja innovaatiopolitiikan edistämisessä. Palkinnon myönsi tilaisuuden järjestänyt Foundation Institute for Eastern Studies -säätiö.

– Omistan tämän upean tunnustuksen uusimaalaisten toimijoiden uraauurtavalle työlle. Aiemminhan Uusimaa on jo rankattu Euroopan toiseksi innovatiivisimmaksi alueeksi, Savolainen muistuttaa. Olen äärimmäisen kiitollinen ja ylpeä palkinnosta.
Tapahtumaan osallistui kunta- ja aluehallinnon poliitikkojen ja viranhaltijoiden lisäksi paljon yritysmaailman edustajia. Ohjelmassa oli erilaisia pienempiä seminaari-istuntoja yli sata, ja aiheina niissä olivat esimerkiksi kaupunkien kilpailukyky, energiakysymykset, matkailu, kulttuuriperintö ja koulutus. Lisäksi turvallisuuspolitiikka ja Ukrainan tilanne olivat vahvasti mukana keskusteluissa.
Tilaisuuden järjestäneen säätiön vastuulla on tämän tapahtuman lisäksi syyskuisin pidettävä, yli 5 000 osallistujaa keräävä Economic Forum.
Tutustu myös näihin

26.6.2025
Eurooppa-foorumissa keskustellaan yhteyksien merkityksestä alueiden hyvinvointiin ja turvallisuuteen muuttuvassa maailmassa
Etelä-Suomen maakunnat eli Varsinais-Suomi, Uusimaa, Päijät-Häme, Kymenlaakso ja Etelä-Karjala järjestävät Connecting Nordic – The Benefits of a More Integrated Nordic Region for Regional Economy and Security -tilaisuuden perjantaina 29. elokuuta klo 13.00–13.45.

24.6.2025
Tervetuloa Finnsight 2025 -tapahtuman Uudenmaan kisastudioon 25.9.
Sitran järjestämä ennakoinnin suurtapahtuma Finnsight 2025 kokoaa torstaina 25. syyskuuta yhteen maakunnat, kunnat, kaupungit ja muut Suomen tulevaisuutta rakentavat organisaatiot pohtimaan, millaisia tulevaisuuskuvia ja tekoja tarvitsemme. Uudenmaan liitto järjestää kisastudion tapahtuman yhteydessä toimistollaan Helsingin Pasilassa.