Skenaariotyössä hahmotetaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia – Kerro, mitkä asiat vaikuttavat tulevaisuuteen Uudellamaalla

Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan liitot ovat aloittaneet yhteisen skenaariotyön, jonka tarkoituksena on hahmottaa maakuntien vaihtoehtoisia tulevaisuuksia vuoteen 2050 asti. Skenaariotyö auttaa varautumaan epävarmoihin tulevaisuuksiin ja vaikuttamaan niihin.
Skenaariotyössä tunnistetaan keskeisiä muutosvoimia ja niiden merkityksiä Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan tulevaisuuksille. Työssä rakennetaan erilaisia kehityskulkuja ja huomioidaan megatrendien lisäksi myös niin sanotut heikot signaalit ja epävarmuustekijät.
– Skenaariotyö herkistää ymmärtämään muuttuvaa maailmaa ja hallitsemaan nykyisyyttä, sanoo erityisasiantuntija Rosa Tuomi Uudenmaan liitosta.
Kahden maakunnan yhteinen skenaariotyö on uusi työtapa
Kummassakin isossa, kasvavassa ja kehittyvässä maakunnassa on vahvaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Alueiden yhteiset piirteet ja erot rikastuttavat keskustelua ja mahdollistavat uusia näkökulmia.
– Maakunnat voivat löytää toistensa tulevaisuuksista jotain mitä alueella ei itse nähdä, toteaa Mikko Väisänen, joka työskentelee tutkimus- ja kehittämispäällikkönä Pohjois-Pohjanmaan liitossa.
– Maakuntien yhteistyöllä halusimme yhdistää voimia ja kokeilla uutta tapaa tehdä skenaarioita. Voimme varmasti oppia toisiltamme ja saada uusia ajatuksia tulevaisuustyöhömme, Uudenmaan liiton Tuomi kertoo.
Skenaariotyö tarjoaa syötteitä maakuntaohjelmaan
Työn tulokset tarjoavat syötteitä tulevan maakuntaohjelman pohjaksi. Uutta maakuntaohjelmaa valmistellaan vuoden 2025 aikana. Yhteinen skenaariotyö valmistuu maaliskuussa 2025.
Vastaa kyselyyn ja kerro näkemyksistäsi tulevaisuuteen vaikuttavista tekijöistä
Miten Uudenmaan ulkoinen toimintaympäristö voi kehittyä vuoteen 2050 mennessä? Mitkä ovat Uudenmaan tulevaisuuden kannalta keskeisimmät kohtalonkysymykset? Osana skenaariotyötä toteutetaan kysely, jossa halutaan kuulla uusimaalaisten näkemyksiä tulevaisuudesta.
Kysely koostuu kysymyksistä, jotka liittyvät Uudenmaan toimintaympäristön tulevaisuuteen. Kysely on avoin kaikille Uudenmaan tulevaisuudesta kiinnostuneille.
Lisätietoja:

Rosa Tuomi
Erityisasiantuntija
Ennakointi, koulutuspolitiikka, Uusimaa-ohjelma
Tutustu myös näihin

26.3.2025
AKKE-haussa rahoitusta kuudelle hankkeelle ja 18 hankkeen valmisteluun
Uudenmaan liitto on myöntänyt alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitusta kuudelle kehittämishankkeelle ja 18 EU-hankkeen valmisteluun. Marraskuusta tammikuuhun avoinna olleessa haussa jaettiin yhteensä 940 000 euroa.

3.3.2025
Skenaariotyössä hahmotettiin Uudenmaan vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia ja niiden vaikutuksia
Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan liitot toteuttivat yhteisen skenaariotyön, jossa hahmotettiin maakuntien vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja näiden vaikutuksia vuoteen 2050 asti. Työ auttaa ohjaamaan tulevaisuutta haluttuun suuntaan.

3.3.2025
Uudenmaan väestö ja työpaikat ovat kasvusuunnassa jatkossakin, mutta maakunnan sisällä on suuria eroja
Uusimaa on jatkossakin vahvasti kasvava maakunta. Uudenmaan liiton tuoreessa selvityksessä väestön ja työpaikkojen kehityssuuntia ennakoidaan aina vuoteen 2060 asti. Kasvun nopeus ja sen suuntautuminen Uudenmaan eri alueille voivat kuitenkin vaihdella merkittävästi tulevina vuosikymmeninä.

24.2.2025
Maakuntahallituksen päätökset 24.2.: Uusimaa-ohjelman ja VISIO-kaavan valmisteluaineistot nähtäville
Maanantaina 24. helmikuuta kokoontunut Uudenmaan maakuntahallitus päätti hyväksyä nähtäville maakunnan kehittämistä ohjaavan Uusimaa-ohjelman 2026–2029 työohjelman ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman. Myös vihreään siirtymään keskittyvän VISIO-kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma hyväksyttiin nähtäville ja päätettiin kuuluttaa vireille.