Skenaariotyössä hahmotetaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia – Kerro, mitkä asiat vaikuttavat tulevaisuuteen Uudellamaalla
Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan liitot ovat aloittaneet yhteisen skenaariotyön, jonka tarkoituksena on hahmottaa maakuntien vaihtoehtoisia tulevaisuuksia vuoteen 2050 asti. Skenaariotyö auttaa varautumaan epävarmoihin tulevaisuuksiin ja vaikuttamaan niihin.
Skenaariotyössä tunnistetaan keskeisiä muutosvoimia ja niiden merkityksiä Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan tulevaisuuksille. Työssä rakennetaan erilaisia kehityskulkuja ja huomioidaan megatrendien lisäksi myös niin sanotut heikot signaalit ja epävarmuustekijät.
– Skenaariotyö herkistää ymmärtämään muuttuvaa maailmaa ja hallitsemaan nykyisyyttä, sanoo erityisasiantuntija Rosa Tuomi Uudenmaan liitosta.
Kahden maakunnan yhteinen skenaariotyö on uusi työtapa
Kummassakin isossa, kasvavassa ja kehittyvässä maakunnassa on vahvaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Alueiden yhteiset piirteet ja erot rikastuttavat keskustelua ja mahdollistavat uusia näkökulmia.
– Maakunnat voivat löytää toistensa tulevaisuuksista jotain mitä alueella ei itse nähdä, toteaa Mikko Väisänen, joka työskentelee tutkimus- ja kehittämispäällikkönä Pohjois-Pohjanmaan liitossa.
– Maakuntien yhteistyöllä halusimme yhdistää voimia ja kokeilla uutta tapaa tehdä skenaarioita. Voimme varmasti oppia toisiltamme ja saada uusia ajatuksia tulevaisuustyöhömme, Uudenmaan liiton Tuomi kertoo.
Skenaariotyö tarjoaa syötteitä maakuntaohjelmaan
Työn tulokset tarjoavat syötteitä tulevan maakuntaohjelman pohjaksi. Uutta maakuntaohjelmaa valmistellaan vuoden 2025 aikana. Yhteinen skenaariotyö valmistuu maaliskuussa 2025.
Vastaa kyselyyn ja kerro näkemyksistäsi tulevaisuuteen vaikuttavista tekijöistä
Miten Uudenmaan ulkoinen toimintaympäristö voi kehittyä vuoteen 2050 mennessä? Mitkä ovat Uudenmaan tulevaisuuden kannalta keskeisimmät kohtalonkysymykset? Osana skenaariotyötä toteutetaan kysely, jossa halutaan kuulla uusimaalaisten näkemyksiä tulevaisuudesta.
Kysely koostuu kysymyksistä, jotka liittyvät Uudenmaan toimintaympäristön tulevaisuuteen. Kysely on avoin kaikille Uudenmaan tulevaisuudesta kiinnostuneille.
Lisätietoja:
Rosa Tuomi
Erityisasiantuntija
Ennakointi, koulutuspolitiikka, Uusimaa-ohjelma
Tutustu myös näihin
9.12.2024
Ei pelkästään poutapilviä Suomen kiertotaloustaivaalla
Vaikka Suomi on tavoitellut pitkään paikkaa kiertotalouden kärkimaana, jäämme tavoitteiden toteutuksessa kuitenkin jälkeen useista muista EU-maista. Suomen kiertotalousaste on matala ja monilla mittareilla olemme Euroopan keskitasoa, kirjoittaa Kari Herlevi Reilusti eteenpäin -kirjoitussarjassa.
9.12.2024
Tule mukaan visioimaan Uudenmaan tulevaisuutta
Uudenmaan liitto ja Pohjois-Pohjanmaan liitto toteuttavat syksyn ja talven aikana yhteisen skenaariotyön, jonka tarkoituksena on hahmottaa maakuntien vaihtoehtoisia tulevaisuuksia vuoteen 2050 asti. Järjestämme tammikuussa 2025 kaksi skenaariotyöhön liittyvää tilaisuutta.
25.11.2024
EU:n lähivuosien kehitys Uudenmaan näkökulmasta teemana Tulevaisuustutka-webinaarissa 12.12.
Keväällä valittiin uudet europarlamentaarikot ja uusi Euroopan komissio aloittaa kohta työnsä. EU:n lähivuosien kehitys Uudenmaan näkökulmasta on aiheena Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 12. joulukuuta klo 8.15–9.00.
20.11.2024
Kulttuurin ja luovien alojen kehittäminen vahvistuu Uudenmaan liitossa
Uudenmaan liitto on selvittänyt rooliaan kulttuuritehtävän toteutuksessa maakunnan alueella. Kulttuurissa ja luovilla aloilla liitolle on tunnistettu neljä roolia: edunvalvoja, yhdistäjä, mahdollistaja ja alueen strateginen kehittäjä.