Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Artikkeli

TKI-toiminta on Suomen kilpailuvaltti – Antti Vasara peräänkuuluttaa pitkäjänteisyyttä

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara on toiminut puheenjohtajana älykkään erikoistumisen alueellisen strategian ohjausryhmässä, jonka toimintaa on koordinoitu Uudenmaan liitossa. Älykkään erikoistumisen strategia ohjaa Uudenmaan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI).

– Lähes puolet Suomen TKI-toiminnasta keskittyy Uudellemaalle. Toimijat ruokkivat toisiaan ja se näkyy myös Tampereen, Oulun ja Turun seuduilla, Vasara kuvailee.

Vasara pitää Suomen TKI-toiminnan tilannetta lupaavana. Hän toivoo, että fokus TKI-toimintaan olisi pysyvää. Yleisesti ilmassa on innostusta ja tarvetta TKI-toimintaa kohtaan ja sen vaikuttavuuteen.

– Taloushaasteet ovat vaikuttaneet yrityksien kykyyn panostaa TKI-toimintaan. Osa yrityksistä on joutunut hillitsemään panostuksiaan, osalla on taas ollut todella kova vauhti päällä, hän sanoo.

Pitkäjänteisyys ja yhteistyö ovat avain menestykseen

TKI-toiminta vaatii malttia ja aikaa. Vasara muistuttaa, että huippututkimuksesta merkittäväksi liiketoiminnaksi kehittyminen ei tapahdu hetkessä. On tärkeää, että yritykset saavat käyttöönsä sekä pääomia että osaajia.

– Suomen vahvuutena on matalat raja-aidat julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Tämä on kansainvälisesti poikkeuksellista ja antaa meille etulyöntiaseman, hän sanoo.

Suomen TKI-menestys perustuu Vasaran mukaan vahvaan dialogiin ja yhteisiin tavoitteisiin.

– Meillä on hyvät keskusteluyhteydet eri toimijoiden välillä. Meillä on myös hyvä kyky tehdä töitä yhteisen päämäärän eteen, hän korostaa.

Ohjausryhmä vahvisti yhteistyötä

Uudenmaan älykkään erikoistumisen ohjausryhmä aloitti toimintansa huhtikuussa 2021. Ryhmän viimeinen kokous järjestettiin tammikuussa 2025. Vasaran mukaan ohjausryhmässä saatiin vahvistettua TKI-toimijoiden välistä yhteistyötä. Muita luontevia foorumeita ei välttämättä muuten ole.

– Ohjausryhmässä saimme myös muodostettua yhteistä tahtotilaa ja näkemystä tavoitteista. Keskustelimme myös sitä, miten Uudenmaan osaaminen hyödyttää koko Suomea ja miten menemme yhtenäinen maajoukkuepaita päällä Eurooppaan, Vasara kertoo.

– Alkuvaiheessa eri organisaatiot tiesivät, mitä omalla sektorilla tapahtuu, mutta työn edetessä ainakin itselle avautui, mitä kaikkea muuallakin tehdään, hän summaa ohjausryhmän toimintaa.

Uudenmaan liitto toimi koollekutsujana ja yhdistävänä tekijänä Uudenmaan älykkään erikoistumisen ohjausryhmän toiminnassa.

– Kiitokset Uudenmaan liitolle, että kutsuivat ohjausryhmän kokoon ja mahdollisuudesta päästä mukaan. Työskentely oli kiinnostavaa ja pääsin katsomaan asioita vähän eri vinkkelistä, Vasara kertoo.

Luvassa uusia tuulia

Antti Vasara toimii VTT:n toimitusjohtajana kesäkuun loppuun saakka. Kymmenvuotisen pestin aikana Vasara on huomannut, miten hurjan verkottunut organisaatio VTT on niin Euroopassa, Suomessa kuin Uudenmaan alueella.

– VTT:n työ on sellaista, että mitään ei tehdä yksin. Kaikessa on mukana aina joku kumppani. Kaikki ei liity tutkimukseen, vaan myös tutkimuksen edellytyksiä rakennetaan esimerkiksi kaupunkien ja Uudenmaan liiton kanssa.

Vasara aikoo jatkaa samalla kentällä tavalla tai toisella jossain roolissa. Hän haluaa tavalla tai toisella edistää sitä, miten tiedettä ja teknologia tullaan viemään käytäntöön ja miten ratkaistaan ongelmia, jotka ovat yhteiskunnan kannalta merkittäviä.

– Parhaimmat työtehtävät on ne, joissa pääsee tekemisiin uusien asioiden kanssa ja oppimaan, hän toteaa.

Uudenmaan TKI-toimijat jatkavat yhteistyötä

Uudenmaan älykkään erikoistumisen ohjausryhmän tarkoituksena oli vahvistaa Uudenmaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoiden yhteistyötä, lujittaa keskinäistä verkostoitumista ja tuoda strategiaa tutummaksi alueen toimijoille. Tavoitteena oli myös kasvattaa innovaatiorahoituksen osuutta Uudellamaalla. Älykkään erikoistumisen strategia kokoaa yhteen vahvuusalueet, joihin Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyössä panostetaan.

Ohjausryhmän kokoonpano alkuvuodesta 2025:

  • Antti Vasara, toimitusjohtaja, Teknologian tutkimuskeskus VTT (ohjausryhmän puheenjohtaja)
  • Jouni Hirvonen, vararehtori, Helsingin yliopisto
  • Satu Kiiskinen, maajohtaja, TietoEVRY
  • Jouni Koski, rehtori, toimitusjohtaja, Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Janne Laine, vararehtori, Aalto-yliopisto
  • Petri Lehmus, tutkimusjohtaja, Neste
  • Teija Lahti-Nuuttila, johtaja, Business Finland
  • Riitta Maijala, ylijohtaja, Suomen Akatemia
  • Mika Malin, toimitusjohtaja, Forum Virium

Jatkossakin Uudenmaan liitto pitää tiiviisti yhteyttä alueen TKI-toimijoihin ja niiden johtajiin. Lisäksi TKI-toimijat ovat edustettuina elinkeinojen ja innovaatioiden asiantuntijaryhmässä ja maakunnan yhteistyöryhmässä.

Maakunnan kehittämistä vuosina 2026–2029 ohjaavan Uusimaa-ohjelman valmistelutyötä tehdään vuoden 2025 ajan. Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategia kirjoitetaan osaksi tulevaa Uusimaa-ohjelmaa.

Lisätietoja Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategiasta ja TKI-toiminnasta:

Venla Virkamäki

Innovaatiopäällikkö

+358 40 619 4133

Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö

Avainsanat:

TKI-toiminta