Uudenmaan liitto mukaan kiertotalouden green deal -sitoumukseen: tavoitteena luonnonvarojen käytön vähentäminen 2015 vuoden tasolle

Kiertotalous ei ole enää vain ympäristöteko – se on myös kilpailukykyä, huoltovarmuutta ja säästöjä. Uudenmaan liitto on liittynyt kansalliseen kiertotalouden green deal -sitoumukseen edistääkseen kestävää ja resurssiviisasta tulevaisuutta. Sitoumus tukee kuntia konkreettisissa toimissa ja avaa uusia mahdollisuuksia kiertotalouden ratkaisujen kehittämiseen sekä pilotointiin.
– Uudellamaalla ja Pirkanmaalla sijaitsee merkittävä määrä Suomen asukkaista ja teollisuudesta, joten täällä virtaa isot materiaalivirrat. Olemme halunneet edistää kiertotaloutta maakunnissamme jo pidempään ja toivomme, että yhdessä kehittämämme kiertotalousratkaisut inspiroivat muitakin alueita, kertoo Uudenmaan maakuntajohtaja Tuija Telén.
Tällä hetkellä Suomi kuluttaa muihin EU-maihin nähden eniten materiaaleja henkeä kohden, ja kulutus ei ole kestävällä tasolla. Kansallisen green deal -sitoumuksen yksi tavoite on, että luonnonvarojen käyttö vähenee (primääriraaka-aineiden käyttö ei vuonna 2035 ylitä vuoden 2015 tasoa) ja resurssituottavuus tuplaantuu.
Uudenmaan ja Pirkanmaan liitot yhdessä Uudenmaan kiertotalouslaakson ja Ekokumppanien alla operoivan Kiertotalous Pirkanmaan kanssa tukevat kuntia green deal -sitoumusten tekemisessä ja toteuttamisessa ja rahoittavat projekteja. Kunnille kiertotalouden edistäminen on keino saavuttaa ilmasto- ja luontotavoitteita sekä säästää materiaaleissa ja kustannuksissa. Lisäksi se luo elinvoimaa, kilpailukykyä, resilienssiä, huoltovarmuutta sekä helpottaa kriittisten raaka-aineiden riittävyyttä alueelle.

Suurin potentiaali rakentamisessa ja ruokajärjestelmän uudistamisessa
Uudenmaan liiton kiertotalouden green deal -sitoumuksen ensisijaisiksi kehittämiskohteiksi tunnistettiin rakennettu ympäristö ja uudistava ruokajärjestelmä innovaatiokeskittymien sijainnin ja päästöjen näkökulmasta. Kiertotaloustoimenpiteitä viedään projektirahoitteisesti eteenpäin mm. EU:n osarahoittamassa hankkeessa (KOPPI: Alueelliset kotipesät – tuki ja pilotointi kiertotalouden green deal -sitoumuksiin.)
– Hankkeen avulla käynnistetään parhaillaan kahta pilottia, joilla sujuvoitetaan maamassojen kiertoa ja kehitetään rakennusosapankkia rakennusosien uudelleenkäyttöön. Ruokajärjestelmän painopisteinä ovat innovaatioiden kehittäminen sekä ruokahävikin minimointi, toteaa projektipäällikkö Simo Karetie Uudenmaan kiertotalouslaaksosta.
Seuraavan parin vuoden ajan Uudenmaan liitto ja käynnistynyt KOPPI-hanke tukevat kuntien kiertotaloustyötä, kehittävät paikallista, ylikunnallista ja kansainvälistä yhteistyötä aktiivisesti. Uudenmaan liitto myös rahoittaa ja toteuttaa kiertotaloutta edistäviä projekteja. Lisäksi KOPPI-hankkeessa toteutetaan konkreettisia toimenpiteitä, joihin kunnat voivat lähteä mukaan.
Mitä hyötyä green deal -sitoumuksista on kunnille? Webinaari 28.8.
Kunnille tarjotaan tukea sitoumusten ja toimenpiteiden suunnitteluun, ja lisäksi kerrotaan maakunnan toimenpiteistä, joihin kunnat voivat osallistua. Miksi ja miten kuntien kannattaa lähteä mukaan green dealiin? Sitä käydään läpi Kiertotalouden green deal -infossa kunnille 28.8. klo 9–11. Webinaarin alkuosa on kaikille avoin, kun taas jälkimmäinen osa on suunnattu kohdennetusti Pirkanmaan ja Uudenmaan kunnille. Lisätietoja tilaisuudesta päivitetään KOPPI-hankkeen sivulle.
Lisätietoja:

Simo Karetie
Projektipäällikkö
simo.karetie@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan kiertotalouslaakso, KOPPI-hanke

Pipsa Salolammi
Kiertotalousasiantuntija
pipsa.salolammi@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan kiertotalouslaakso, KOPPI-hanke
Palvelee myös ruotsiksi
Tutustu myös näihin

23.6.2025
Uudenmaan kannanotto: EU:ssa biotaloutta tulee kehittää luonnon kantokyvyn rajoissa
Euroopan komissio valmistelee parhaillaan uutta biotalousstrategiaa, jossa luodaan suuntaviivat toimivalle kiertotaloudelle, kestävälle tuotannolle, biopohjaisille tuotteille ja kulutukselle Euroopassa. Uudenmaan liitto on valmistellut yhteistyössä Helsinki EU Officen ja sidosryhmien kanssa kannanoton, johon on koottu näkemyksiä komission EU:n tulevaan biotalousstrategiaan.

18.6.2025
Uudenmaan ilmastoriski- ja haavoittuvuustarkastelu tuo esiin alueen haavoittuvuuksia ja tarkastelee alueen varautumistarpeita
Uudenmaan liitto on julkaissut ilmastoriski- ja haavoittuvuustarkastelun, joka antaa alueellisen kokonaiskuvan ilmastonmuutoksen aiheuttamista riskeistä Uudellamaalla. Raportti toimii pohjana maakunnan ensimmäiselle sopeutumissuunnitelmalle ja parantaa tietoutta alueellisista ilmastoriskeistä.

18.6.2025
Ilmastokasvo Hanna Mattila ilahtuu yhteistyöstä yli rajojen
Keväällä Uudenmaan liitossa aloittanut erityisasiantuntija Hanna Mattila työskentelee maakunnan ilmaston, kiertotalouden ja luonnon monimuotoisuuden parissa.

18.6.2025
Syksyn EAKR-haku tarjoaa rahoitusmahdollisuuksia erityisesti energiatehokkuutta, energiamurrosta ja ilmastopäästövähennyksiä vauhdittaville hankkeille
Elokuussa avautuva Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) haku tarjoaa rahoitusta hankkeille, joilla tuetaan Uudenmaan ilmastotyötä ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä.