Uudenmaan maakuntaparlamentti kokosi yhteen 300 päättäjää ja asiantuntijaa

Alueen päättäjiä ja asiantuntijoita kokoontui 31.10.–1.11. Uudenmaan maakuntaparlamenttiin, jonka aiheina olivat tänä vuonna ilmastotyö, TKI-satsaukset, työllisyystavoitteet, hyvinvointialueiden tulevaisuus sekä liikennekysymykset.
– Olen ilahtunut siitä, että maakuntaparlamenttiin kokoontui yhteen satoja osallistujia keskustelemaan ajankohtaista teemoista. Tarvitsemme tällaisia tapahtumia, jotta voimme paremmin ymmärtää ja ratkaista kysymyksiä Uudenmaan tasolla, sanoo tapahtuman ohjelmasta vastannut johtava asiantuntija Johanna Juselius.

Parlamentin ensimmäinen päivä käynnistyi katsauksella maakunnan tulevaisuuteen maakuntajohtaja Tuija Telénin ja maakuntahallituksen puheenjohtaja Markku Markkulan johdolla. Telén korosti puheenvuorossaan yhteistyön merkitystä kunnianhimoisten tulevaisuuden tavoitteiden saavuttamisessa. Markkula puolestaan herätteli yleisöä kysymällä, onko Uusimaa valmis tavoittelemaan roolia Euroopan innovatiivisimpana alueena. Yleisö pääsi myös katsomaan taaksepäin Uudenmaan historiaa historioitsija ja kansanedustaja Teemu Keskisarjan kanssa.
Maakuntaparlamentin ensimmäisessä paneelikeskustelussa syvennyttiin siihen, miten Uudenmaan työllisyysaste nostetaan 80 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Panelisteja puhututti muun muassa vuoden alusta aloittavat työllisyysalueet ja niiden koko, sekä maahanmuuttajien sopeutuminen ja työllistyminen.
Ilmastoaiheinen paneeli herätti keskustelua keinoista, miten päästövähennystavoite saavutetaan ja vihreää siirtymää edistetään luonnon monimuotoisuustavoitteita unohtamatta. Panelistit pohtivat myös valtion ja kuntien roolia ilmastotyössä.


Torstain kolmas paneeli käsitteli tutkimus- ja kehittämistoiminnan panostusten kasvattamista viiteen prosenttiin Uudenmaan BKT:sta vuoteen 2030 mennessä. Keskustelijat olivat kaikki yhtä mieltä siitä, että tavoite on mahdollista saavuttaa, kunhan edellytykset ovat kunnossa. Tärkeää on erityisesti tiivis yhteistyö yritysten ja korkeakoulujen välillä, rahoitus ja riittävä määrä TKI-osaajia.
Päivän viimeisessä paneelissa pureuduttiin tulevaisuuden soten menestystekijöihin. Keskustelussa nousi esiin kuntien rooli asukkaiden hyvinvoinnin ylläpitämisessä esimerkiksi liikunta- ja kulttuuripalveluiden avulla sekä kolmannen sektorin tekemä tärkeä työ sote-sektorilla. Kaikki panelistit pitivät digitalisaatiota ja tekoälyä merkittävänä tekijänä myös sote-kentällä.
Maakuntaparlamentin toisena päivänä syvennyttiin Uudenmaan liikennekysymyksiin. Erityisesti keskustelussa korostui päästöjen vähentäminen niin maalla kuin meriliikenteessäkin.



Uudenmaan ELY-keskuksen vastuualuejohtaja Päivi Nuutinen ja Tallinnan teknillisen yliopiston professori Ulla Tapaninen keskustelemassa liikennekysymyksistä Uudenmaan liiton aluesuunnittelun johtajan Mari Siivolan johdolla.
Tutustu myös näihin

28.3.2025
Toukokuinen Uusimaa-päivä lähestyy – Siskot ja Simot kumppanina kevätkahveilla
Uusimaa-päivä kutsuu jälleen järjestämään tapahtumia sekä nauttimaan kulttuurista, kohtaamisista ja lähiluonnosta 15. toukokuuta 2025. Yhteinen kevätjuhla järjestetään tänä vuonna Vantaalla. Luovan välittämisen yhteisö Siskot ja Simot osallistuu juhlapäivään kannustamalla työporukoita yhteisille kevätkahveille ikäihmisten kanssa.

13.3.2025
Miten luodaan tiloille uutta elinvoimaa? – Luvassa kaksi mielenkiintoista puheenvuoroa 10.4.
Kyläyhdistys osti huonokuntoisen Vihtijärven koulun kunnalta yhdellä eurolla, kunnosti talon murto-osalla alkuperäisestä kustannusarviosta ja vuokraa nyt tiloja eteenpäin. We make transition -hanke esittelee huhtikuussa kaksi mielenkiintoista esimerkkiä, joissa kansalaisyhteiskunnan toimijat ovat kehittäneet rakennuksille uutta elämää.