Uusimaa panostaa EU-tasoiseen tutkimukseen ja innovointiin

Uudellamaalla tähdätään huippuosaamisen vahvistamiseen sekä EU-tasolta saataviin investointeihin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Maakunnan TKI-toimijat kutsutaan mukaan tiekarttatyöhön.
Euroopassa Uusimaa tunnetaan korkeatasoisen tutkimus- ja kehittämistyön veturina ja innovaatioiden edelläkävijänä. Kansainvälisestikin noteerattua huippuosaamista syntyy niin lukuisissa osaamisverkostoissa ja ekosysteemeissä kuin erilaisissa TKI-hankkeissa.
– Uudenmaan liitto haluaa löytää parhaat keinot alueen TKI-toiminnan voimakkaaseen vauhdittamiseen ja EU-tason toiminnan lisäämiseen, kertoo va. maakuntajohtaja Juha Eskelinen Uudenmaan liitosta.
– Käynnistämämme työn kautta etsimme tehokkaimpia keinoja tukea ja kasvattaa maakunnan roolia kansainvälisenä edelläkävijänä.
Euroopassa Uusimaa tunnetaan korkeatasoisen tutkimus- ja kehittämistyön veturina ja innovaatioiden edelläkävijänä.
Tavoitteena kasvattaa Uudenmaan TKI-toiminnan panostukset viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta
TKI-toimijoiden yhteistyön tiivistämisellä ja alueellisen kehittämistoiminnan vahvistamisella on merkittävä rooli siinä, että Uusimaa onnistuu vuoteen 2030 mennessä saavuttamaan hiilineutraaliuden, nostamaan tutkimus- ja kehittämispanostuksia viiteen prosenttiin bruttokansantuotteesta sekä kasvattamaan maakunnan työllisyysastetta 80 prosenttiin. Näiden Uusimaa-ohjelman tavoitteiden toteutuminen on mahdollista vain kaikkien toimijoiden yhteistyöllä ja tietoon perustuvalla päätöksenteolla.
Uudenmaan liitto on jo aiemmin tehnyt tiivistä yhteistyötä maakunnan TKI-toimijoiden kanssa.
Tavoitteena on tuoda selkeämmin esiin se, mitä alueen toimijat jo tekevät sekä vahvistaa ja selkeyttää koko alueemme yhteistyötä erityisesti suhteessa EU:n tavoitteisiin, rahoitusohjelmiin ja kumppanuuksiin.
Tilannekuvasta tulevaisuuden TKI-tiekarttaan
Syksyn ja talven aikana tehtävä työ koostuu nykytilaa kartoittavasta tilannekuvasta ja tulevaisuuteen suuntaavasta tiekartasta. Uudenmaan tutkimus- ja kehityspanostusta sekä EU-rahoituksen saantia tarkastellaan suhteessa muihin eurooppalaisiin edelläkävijäalueisiin. Yhteisen vision ja tiekartan laatimiseen kutsutaan laaja joukko alueen TKI-toimijoita kyselyiden, haastattelujen ja pyöreän pöydän keskustelujen muodossa.
Uudenmaan TKI-toimijoita halutaan mukaan hahmottamaan strategista tilannekuvaa sekä suunnittelemaan, miten maakunnan TKI-toiminnassa vastataan EU:n tavoitteisiin ja päästään yhä paremmin kiinni strategisiin rahoitusohjelmiin.
Tilannekuvan ja tiekartan laatimiseen on valittu EU-rahoitukseen ja innovaatioihin erikoistunut konsulttitoimisto Spinverse alihankkijanaan aluekehitykseen keskittyvä MDI.
– Tulevien kuukausien aikana kutsumme lukuisia alueen toimijoita mukaan strategiatyöhön, sanoo johtaja Veera Mustonen Spinverseltä.
– Taustatutkimuksen ja sidosryhmien osallistamisen kautta luodaan kokonaiskuva siitä, mikä on Uudenmaan tämänhetkinen tilannekuva ja miten erityisesti EU-tasoista TKI-toimintaa voitaisiin kasvattaa nykyisestä tulevina vuosina.
Työ valmistuu ja tulokset julkaistaan vuoden 2024 alkupuolella.
Tulevien kuukausien aikana kutsumme lukuisia alueen toimijoita mukaan strategiatyöhön.
Veera Mustonen, Spinverse
Lisätietoja:

Venla Virkamäki
Innovaatiopäällikkö
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö
Spinverse:
Veera Mustonen, johtaja, puh. 040 508 4022, veera.mustonen@spinverse.com
MDI:
Janne Antikainen, kehitysjohtaja, puh. 040 764 1829, janne.antikainen@mdi.fi
Tutustu myös

TKI-toiminta
Uudenmaan innovaatiotoimijat ovat edelläkävijöinä mukana kehittämässä resurssiviisasta ja hiilineutraalia yhteiskuntaa, joka on hyvä asukkailleen ja yrityksilleen sekä ympäröivälle luonnolle.
Tutustu myös näihin

31.3.2025
TKI-toiminta on Suomen kilpailuvaltti – Antti Vasara peräänkuuluttaa pitkäjänteisyyttä
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara on toiminut puheenjohtajana älykkään erikoistumisen alueellisen strategian ohjausryhmässä, jonka toimintaa on koordinoitu Uudenmaan liitossa.

31.3.2025
Panostamme kuntien ja muiden sidosryhmien tukemiseen elinvoimaan, kestävyyteen ja innovaatiotoimintaan liittyvissä kysymyksissä
Uudenmaan kunnat ja muut sidosryhmät voivat olla yhteydessä kestävyys-, innovaatio- ja elinvoimaryhmiin saadakseen tukea näissä teemoissa.