Vaikuta maakunnan tulevaisuuteen – Uusimaa-ohjelman valmistelu käynnistyy

Uuden maakuntaohjelman eli Uusimaa-ohjelman valmistelutyö on käynnistynyt, ja sitä tehdään yhteistyössä Uudenmaan kuntien ja kehittämistoimijoiden kanssa. Vuoden loppuun mennessä valmistuva ohjelma tulee olemaan voimassa vuosina 2026–2029.
– Uusimaa-ohjelma määrittää Uudenmaan kehittämisen suunnan seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Ohjelmassa määritellään keskeiset tavoitteet alueemme vahvuuksien tukemiseksi, joiden toteuttamiseen ohjaamme myös hankerahoitusta, erityisasiantuntija Rosa Tuomi tuo esiin.
Uusimaa-ohjelma tulee sisältämään myös pitkän aikavälin kehittämisen suuntaviivat. Tuleva Uusimaa-ohjelma nojautuu nykyisen ohjelman hyväksi havaituille rakenteille ja tavoitteille.
– Ohjelman sisältö on kuitenkin mietittävä huolellisesti uudelleen, koska maailma on muuttunut neljässä vuodessa huomattavasti, Tuomi kertoo.
Uusimaa-ohjelma määrittää Uudenmaan kehittämisen suunnan seuraavaksi neljäksi vuodeksi.
Maakuntaohjelmaan linkittyen on vuodesta 2014 lähtien laadittu erillinen älykkään erikoistumisen strategia, joka ohjaa alueellista tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI). Tämä strategia on päätetty kirjoitta osaksi tulevaa maakuntaohjelmaa.
– TKI-toiminta on elintärkeää Uudenmaan elinvoimalle sekä yritysten ja muiden toimijoiden uudistumiselle. Se on vahvasti läsnä kaikissa Uudenmaan maakunnan strategisissa tavoitteissa. Tulevien vuosien haasteena on löytää vielä vaikuttavampaa alueellista yhteistyötä valituissa TKI-teemoissa. Älykkään erikoistumisen strategian tuominen osaksi ohjelmaa on suuri mahdollisuus, joka edistää Uudenmaan innovaatioveturin aseman huomioimista ja vahvistamista ohjelmassa, sanoo innovaatiopäällikkö Venla Virkamäki.
Yhdessä teemme Uusimaa-ohjelman
Uusimaa-ohjelma laaditaan yhteistyössä Uudenmaan kehityksen kannalta keskeisten toimijoiden kanssa. Valmistelun eri vaiheissa ohjelmaa työstetään sidosryhmien kanssa sekä esitellään maakuntahallituksessa ja maakuntavaltuustossa.
– Uusimaa-ohjelmaa tehdään maakuntamme toimijoita varten. Uudenmaan liitto on alueen kehittäjä, mutta toimeenpanijoina ovat muut tahot. Siksi on tärkeää, että ohjelman varsinaiset toteuttajat ovat mukana myös suunnittelemassa ohjelman tavoitteita ja toimenpiteitä, Tuomi kuvailee.
Maalis-huhtikuussa järjestetään Uusimaa-foorumeita, joissa pääsee vaikuttamaan Uusimaa-ohjelman sisältöön ja vihreän siirtymän teemoihin keskittyvään VISIO-kaavaan.
– Haluaisimme kuulla esimerkiksi nuorien ja uusien kansalaistoimijoiden ajatuksia Uudenmaan tulevaisuudesta. Toivomme tilaisuuksien tavoittavan myös sellaisia tahoja, joiden kanssa emme muuten tee niin tiivistä yhteistyötä, Virkamäki sanoo.
Valmistelun vaiheet kuvataan työohjelmassa ja osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa
Maakuntahallitus hyväksyi Uusimaa-ohjelman työohjelman ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman kokouksessaan 24. helmikuuta. Siinä kuvataan maakuntaohjelman laatimisen prosessi, osallistumisen mahdollisuudet ja ympäristövaikutusten arviointi.
Ohjelman kanssa samanaikaisesti laaditaan ympäristöselostus, jossa arvioidaan Uusimaa-ohjelman yhteensopivuutta ympäristötavoitteiden ja kestävän kehityksen periaatteiden kanssa. Lisäksi tehdään sukupuolivaikutusten arviointi.
Uusimaa-ohjelmalle on luotu pohjaa katsomalla pitkälle tulevaisuuteen
Pohjaa maakuntaohjelmalle on luotu tarkastelemalla maakunnan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia sekä väestön ja työpaikkojen kehittymistä pitkällä tähtäimellä. Esittelemme Uudenmaan skenaariotyön ja väestö- ja työpaikkaprojektioiden tuloksia webinaarissa maanantaina 3. maaliskuuta klo 9.00–11.00.
Lisätietoja:

Rosa Tuomi
Erityisasiantuntija
Ennakointi, koulutuspolitiikka, Uusimaa-ohjelma

Venla Virkamäki
Innovaatiopäällikkö
venla.virkamaki@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan tutkimus- ja innovaatiotyön kehittäminen ja kansainvälinen markkinointi, älykkään erikoistumisen strategia, EU-yhteistyö
Myös uuden VISIO-kaavan laatiminen on käynnissä
VISIO-kaava tukee kuntien kaavoitusta ja sujuvoittaa vihreän siirtymän hankkeiden toteutusta Uudellamaalla. VISIO-kaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma tulee kommenteille maalis-huhtikuuksi.
Tutustu myös näihin

26.3.2025
AKKE-haussa rahoitusta kuudelle hankkeelle ja 18 hankkeen valmisteluun
Uudenmaan liitto on myöntänyt alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitusta kuudelle kehittämishankkeelle ja 18 EU-hankkeen valmisteluun. Marraskuusta tammikuuhun avoinna olleessa haussa jaettiin yhteensä 940 000 euroa.

3.3.2025
Skenaariotyössä hahmotettiin Uudenmaan vaihtoehtoisia tulevaisuuskuvia ja niiden vaikutuksia
Uudenmaan ja Pohjois-Pohjanmaan liitot toteuttivat yhteisen skenaariotyön, jossa hahmotettiin maakuntien vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja näiden vaikutuksia vuoteen 2050 asti. Työ auttaa ohjaamaan tulevaisuutta haluttuun suuntaan.