Uudenmaan liitto käynnisti uuden vaihemaakuntakaavan laadinnan keväällä 2024. Kaava keskittyy muun muassa energian, teknisen huollon, elinkeinojen, liikkumisen, ympäristön ja ilmaston teemoihin. Vuoteen 2050 tähtäävä kaava laaditaan koko maakunnan alueelle.
Uusi kaava on nimeltään VISIO – Innovatiivinen vihreä siirtymä, ja se siivittää maakunnan kestävää kasvua Uusimaa-ohjelman mukaisesti. Tavoitteena on tukea kuntien kaavoitusta ja sujuvoittaa puhtaan, vihreän siirtymän hankkeiden toteutusta Uudellamaalla.
Kaavan alustavat teemat
VISIO-kaava täydentää lainvoimaista Uusimaa-kaavaa vihreän siirtymän teemoilla. Kaikki teemat eivät tule näkymään kaavakartalla, vaan niitä voidaan edistää esimerkiksi selvityksillä tai hankkeilla kaavatyön aikana. Lisäksi joitain aiempien kaavojen teemoja päivitetään vastaamaan nykytilannetta.
Kaavan lopullinen sisältö määritellään osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa. Alustavia teemoja ovat:
- Energia: Kestävät energiaratkaisut
- Tekninen huolto: Vesihuolto ja vesivarat
- Puhtaan, vihreän siirtymän elinkeinot: Teollisuus, kiertotalous ja maa-aineshuolto
- Liikkuminen: Logistiikka ja pitkän matkan henkilöliikenne
- Luonto ja ympäristö: Monimuotoisuus ja hiilensidonta
- Ilmastonmuutoksen hillintä ja sopeutuminen: Muun muassa vaikutusten arviointi
Neljän vuoden kaavatyö
Uudenmaan liitto laatii VISIO-kaavan vuosina 2024–2027 yhdessä sidosryhmien kanssa. Keskeisiä sidosryhmiä ovat alueen kunnat, viranomaiset ja vihreän siirtymän toimijat. Työ etenee vaiheittain käynnistyspäätöksestä hyväksymiseen ja toteutukseen. Palautetta voi antaa kaavan eri vaiheissa.
Kaavatyötä pohjustetaan syksyllä 2024 tekemällä kehityskuvat, joiden kautta hahmotetaan kaavan teemojen nykytilaa, tapahtunutta kehitystä ja tulevia kehityskulkuja sekä määritellään kehittämisen tarpeet ja alustavat tavoitteet.
Alustavan aikataulun mukaan osallistumis- ja arviointisuunnitelma laitetaan nähtäville keväällä 2025. Kaavaluonnos valmistellaan vuonna 2025 ja se tulee nähtäville alkuvuodesta 2026. Ehdotusvaihe ajoittuu vuosiin 2026–2027. Tavoitteena on viedä kaava valtuuston hyväksyttäväksi vuonna 2027.
Lähtökohtana uudet selvitykset
VISIO-kaavan valmistelun tueksi tehdään useita selvityksiä eri teemoista koko kaavatyön ajan.
Vihreän siirtymän maankäyttötarpeet
Selvitys avaa vihreän siirtymän hankkeiden ylikunnallisia maankäyttötarpeita ja kartoittaa soveltuvia alueita Uudellamaalla.
Logistiikka
Selvitys valottaa Uudenmaan alueen logistiikan nykytilaa, tulevaisuuden näkymiä ja väyläverkon kehittämistarpeita.
Vaihtoehtoisten energialähteiden jakeluverkko
Selvitys kartoittaa raskaan tieliikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien kysynnän, tarjonnan ja sijoittumisen mahdollisuuksia Uudellamaalla. Taustalla on vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuuria koskeva EU-asetus AFIR.
- Selvitys valmistuu alkuvuonna 2025.
Väestö- ja työpaikkaprojektiot
Uudenmaan väestö- ja työpaikkaprojektiot päivitetään kunnittain ja seuduittain vuoteen 2060.
- Selvitys valmistuu alkuvuonna 2025.
Aiheeseen liittyvää
Tietoa kaavoituksesta
Maakuntakaava on kaavoista yleispiirteisin. Se toimii ohjeena kuntien kaavoitukselle ja muulle alueiden käytön suunnittelulle. Kaavan laadinta etenee vaiheittain.
Lisätietoja VISIO-kaavasta:
Ilona Mansikka
Kaavoituspäällikkö
ilona.mansikka@uudenmaanliitto.fi
Maakuntakaavoitusprosessin kehittäminen, Uusimaa-kaava 2050, Kaavoituksen aluevastuu: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa. Aluesuunnittelun johtaja Mari Siivolan varahenkilö
Ajankohtaista
24.10.2024
Selvitys avaa vihreän siirtymän mahdollisuuksia ja haasteita Uudellamaalla
Vihreän siirtymän hankkeet vyöryvät vauhdilla kuntiin. Jokainen kaavoittaja, virkamies ja päättäjä törmää aiheeseen tulevina vuosina – tai on jo törmännyt esimerkiksi aurinkovoimalan tai vetyhankkeen muodossa.
13.6.2024
Uusi maakuntakaava keskittyy vihreän siirtymän teemoihin
Uudenmaan liitto käynnisti toukokuussa vihreän siirtymän vaihemaakuntakaavan laadinnan. Uusi kaava täydentää lainvoimaista Uusimaa-kaavaa muun muassa energian, teknisen huollon, elinkeinojen, logistiikan sekä ympäristön ja ilmaston teemoilla.
Sivu päivitetty viimeksi: 2.12.2024