EU ja sen jäsenmaat ovat biodiversiteettistrategiassa sitoutuneet saattamaan luonnon monimuotoisuuden elpymisen tielle vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteita on täsmennetty ennallistamisasetukseen.
Ennallistamisasetus hyväksyttiin monien vaiheiden jälkeen EU:n jäsenvaltioiden ympäristöministerien kokouksessa kesäkuussa 2024. Virallisesti asetus astuu voimaan elokuussa 2024, jonka jälkeen kullakin jäsenmaalla on kaksi vuotta aikaa laatia oma kansallinen ennallistamissuunnitelmansa.
Uudenmaan liitto kumppaneineen toi asetuksen valmistelun aikana esiin näkökulmia erityisesti kuntien ja kaupunkien kannalta tärkeään, kaupunkiekosysteemien ennallistamista koskevaan artiklaan 8 (ent. artikla 6). Kaupunkien biodiversiteetin lisäämiseen ja kestävän kaupunkisuunnittelun edellytysten turvaamiseen liittyneillä viesteillä oli vaikutusta, sillä artiklan lopullinen sisältö on toivotun suuntainen.
Uudenmaan liitto jatkaa ennallistamisasetuksen sisällön ja vaikutusten analysointia, ja toivoo pääsevänsä mukaan asetuksen kansalliseen soveltamiseen liittyvään yhteistyöhön, kuten kansallisen ennallistamissuunnitelman laatimiseen.
Uudellamaalla artiklan piiriin kuuluu puolet kunnista: Hanko, Raasepori, Lohja, Karkkila, Espoo, Kauniainen, Helsinki, Vantaa, Kerava, Järvenpää, Tuusula, Hyvinkää ja Porvoo.
Suomen suurimmat kaupungit, useat maakuntien liitot ja Suomen Kuntaliitto julkaisivat yhteisen kannanoton toukokuussa 2023, ja sen allekirjoittajien joukko laajeni kesäkuussa.
Ehdotamme, että artiklaa 6 (nyk. artikla 8) muokataan seuraavien periaatteiden mukaisesti:
- Artiklaan tulee jättää enemmän joustavuutta paikallisten olosuhteiden huomioon ottamiselle.
- Tarvitaan kynnysarvo kaupunkien viherpinta-alan säilyttämis- ja lisäämisvelvoitteille.
- Kaupunkien biodiversiteettiä ja vihreää infrastruktuuria tulee lisätä kaikissa jäsenvaltioissa.
Helsinki, Espoo ja Vantaa sekä Uudenmaan, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson liitot julkaisivat yhteisen kannanoton tammikuussa 2023.
Lisätietoja ennallistamisasetuksesta:
Ilona Mansikka
Kaavoituspäällikkö
ilona.mansikka@uudenmaanliitto.fi
Maakuntakaavoitusprosessin kehittäminen, Uusimaa-kaava 2050, Kaavoituksen aluevastuu: Espoo, Helsinki, Kauniainen, Vantaa. Aluesuunnittelun johtaja Mari Siivolan varahenkilö
Silja Aalto
Ympäristöasiantuntija
silja.aalto@uudenmaanliitto.fi
Luonnon monimuotoisuus ja virkistyskäyttö, viherrakenne ja ekosysteemipalvelut
Ajankohtaista
21.8.2023
EU:n kohuttu ennallistamisasetus etenee
Euroopan komissio julkaisi vuosi sitten ehdotuksensa ennallistamisasetuksesta, joka tähtää luontokadon pysäyttämiseen ja luonnon monimuotoisuuden edistämiseen. Asetus eteni kesällä kolmikantaneuvotteluihin komission, parlamentin ja neuvoston välillä.
16.5.2023
Kaupungit ja maakunnat vaativat muutoksia EU:n ennallistamisasetuksen luonnokseen
Suomen suurimmat kaupungit, useat maakuntien liitot ja Suomen Kuntaliitto ovat ilmaisseet vakavan huolensa EU:ssa valmisteilla olevan ennallistamisasetuksen kuudennen artiklan sisällöstä. Laajan allekirjoittajajoukon yhteinen kannanotto, jossa esitetään muutoksia asetusluonnokseen, on toimitettu Suomen hallitusohjelmaneuvottelijoiden käyttöön. Vaikuttamistyö jatkuu myös Brysselissä.
21.4.2023
Yksi artikla ei saa kaataa tarpeellista asetusta – Vaikuttamistyö luonnon ennallistamisen ympärillä EU:ssa jatkuu
Keskustelu EU:n ennallistamisasetuksen kuudennen artiklan vaikutuksista suomalaisiin kaupunkeihin sähköistyi alkuvuonna. Hyvä niin, sillä asia on tärkeä: Luontokato on pysäytettävä, luonnon monimuotoisuutta tulee vahvistaa ja luontoa tarvitaan myös kaupungeissa. Samalla moni oivalsi, että ehdotetussa asetuksessa on kyse paljon muustakin kuin metsistä, kirjoittaa Silja Aalto.
3.3.2023
Kansainvälinen ympäristösääntely ja vihreän siirtymän rahoitus tapetilla Tulevaisuustutkassa
Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 2. maaliskuuta keskityttiin kansainväliseen ympäristösääntelyyn ja sen vaikutuksiin Uudellamaalla. Sääntelyllä halutaan muun muassa turvata luonnon monimuotoisuutta ja hillitä ilmastonmuutosta.
Sivu päivitetty viimeksi: 12.8.2024