
EU och dess medlemsländer har i strategin för biologisk mångfald förbundit sig till att vända den biologiska mångfaldens utveckling i en positiv riktning före 2030. Målen har preciserats i förordningen om restaurering av natur som är under beredning.
I Finland väcker förordningens artikel 6 som gäller städer oro: enligt artikeln ska samma stela skyldigheter gälla europeiska städer som är väldigt olika sinsemellan. Målet om att främja den biologiska mångfalden är i och för sig viktigt, och detta mål genomförs redan nu på många sätt både nationellt och lokalt.
I sin nuvarande form skulle artikel 6 betydligt försvåra städernas hållbara tillväxt och leda till en splittrad stadsstruktur, vilket är skadligt för naturen och klimatet.
Korrigeringsförslag för artikel 6
Helsingfors, Esbo och Vanda samt Nylands, Päijänne-Tavastlands och Kymmenedalens förbund publicerade ett gemensamt ställningstagande i januari 2023.
- Primärt ska artikeln bearbetas så att den blir mer generell så att den på en mer allmän nivå jämfört med förslaget sätter tydliga mål om att främja den biologiska mångfalden i urbana områden och förutsätter nationella åtgärder.
- Dessutom ska definitionerna i artikeln och dess skyldigheter göras tydligare och deras konsekvenser ska bedömas.
Om man emellertid utgår från den nuvarande formuleringen, föreslår vi följande ändringar i den:
- Skyldigheterna i artikeln ska gälla endast sådana urbana områden där mängden grönområden understiger den miniminivå som unionen fastställt.
- Dessa skyldigheter ska inte omfatta enskilda städer, administrativa gränser eller procentandelar av deras totala areal.
- Främjandet av den biologiska mångfalden ska styras genom kvaliteten på grönområden, inte enbart genom procentuella tillägg som baserar sig på kommunens totala areal.
Vad är restaureringsförordning?
- Europeiska kommissionen publicerade sommaren 2022 sitt förslag till förordning om restaurering av natur som har som mål att förbättra naturens tillstånd och mångfald.
- Artikel 6 i restaureringsförordningen gäller städer. I Finland skulle 63 kommuner omfattas av artikeln.
- Hälften av de nyländska kommunerna skulle omfattas av artikeln: Hangö, Raseborg, Lojo, Högfors, Esbo, Grankulla, Helsingfors, Vanda, Kervo, Träskända, Tusby, Hyvinge och Borgå.
- Behandlingen av restaureringsförordningen fortsätter på EU-nivå. Nylands förbund strävar tillsammans med regionens kommuner och andra aktörer efter att påverka innehållet i artikel 6 under våren 2023.
Ytterligare upplysningar om restaureringsförordning:

Ilona Mansikka
Planläggningschef
ilona.mansikka@uudenmaanliitto.fi
Utveckling av planläggningsprocessen på landskapsnivå, Nylandsplanen 2050. Områdesansvar vid planläggningen: Esbo, Grankulla, Helsingfors och Vanda. Regionplaneringsdirektör Paula Autioniemis ställföreträdare

Silja Aalto
Miljösakkunnig
silja.aalto@uudenmaanliitto.fi
Naturens mångfald och rekreationsbruk, grönstruktur och ekosystemtjänster
Aktuellt

26.1.2023
EU:s förordning om restaurering av natur hotar splittra stadsstruktur i Finland
De stora städerna i huvudstadsregionen driver tillsammans med landskapen i södra Finland förändringar i artikel 6 som gäller städer i EU:s restaureringsförordning. I sin nuvarande form skulle förslaget betydligt försvåra kommunernas hållbara tillväxt och leda till en splittrad stadsstruktur som är skadlig för naturen.
Sidan uppdaterad senast: 20.2.2023