Itä- ja Länsi-Uudellamaalla selvitettiin ensi kertaa kestäviä matkaketjuja

Selvitys esittelee Itä- ja Länsi-Uudenmaan tärkeimmät kestävän liikkumisen matkaketjut. Niissä pääasiallinen kulkumuoto on joukkoliikenne tai pyöräily. Tavoitteena on varmistaa kestävän liikkumisen ja liikenneturvallisuuden olosuhteiden parantaminen erityisesti näissä matkaketjuissa.
Selvityksessä tunnistettiin kolme kestävän liikkumisen laatukäytävää. Tarkastelualueena olivat Itä- ja Länsi-Uudenmaan kunnat. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kestäviä matkaketjuja on selvitetty tällä alueella.


Lohja-Nummela-Leppävaara-Helsinki / Karkkila-Vihti kk-Nummela-Leppävaara-Helsinki.
Joukkoliikenne ja pyöräily keskiössä
Tärkeimmät kestävän liikkumisen matkaketjut tunnistettiin priorisoimalla matkaketjut matka-ajan, käyttäjäpotentiaalin ja päästövähennyspotentiaalin perusteella. Matkaketjut arvioitiin tärkeysjärjestykseen ja niistä tunnistettiin tärkeimmät laatukäytävät sekä tärkeimmät joukkoliikennepysäkit.
Selvityksessä painotettiin sitä, mitä infrastruktuurille voidaan tehdä, jotta kestävän liikkumisen olosuhteet paranevat. Tavoitteena oli varmistaa, että olosuhteita parannetaan jatkossa erityisesti tärkeimmiksi tunnistetuilla kestävän liikkumisen matkaketjuilla.
Myös tärkeimmät joukkoliikennepysäkit määriteltiin selvityksessä. Itä-Uudenmaalla joukkoliikenteen käytössä on nykyisin noin 2500 pysäkkiä ja Länsi-Uudenmaalla noin 2800 pysäkkiä. Olosuhteiden parantamista ajatellen on tehtävä priorisointeja.
Pysäkit luokiteltiin ensimmäistä kertaa pysäkkiluokkiin, joita ovat terminaalit, keskeiset solmupysäkit, vilkkaat pysäkit ja peruspysäkit. Pysäkeille, pysäkeille johtaville reiteille sekä henkilöautojen ja pyörien liityntäpysäköinnille asetettiin laatutavoitteet. Tämä auttaa suunnittelemaan niiden parantamistoimia.
Kohti kestävämpää liikennejärjestelmää
Selvitys linkittyy Uudellamaalla tehtävään liikennesuunnittelutyöhön. Vastaamme Itä- ja Länsi-Uudenmaan liikennejärjestelmäsuunnitelmien laadinnasta. Uusimmat suunnitelmat ovat keväältä 2021.
Kestävää liikkumista käsitellään myös Metropolia Ammattikorkeakoulun koordinoimassa Smart Countryside Mobility -hankkeessa. Siinä kuntien tueksi luodaan liikkumisen palveluista konsepteja haja-asutusalueille. Uudenmaan liitto rahoittaa ja ohjaa hanketta. Tuloksia kuullaan ensi syksynä.
Selvityksen kestävistä matkaketjuista Itä- ja Länsi-Uudellamaalla ovat teettäneet Uudenmaan liitto ja Uudenmaan ELY-keskus. Työhön ovat osallistuneet myös Itä- ja Länsi-Uudenmaan kunnat, Liikenne- ja viestintävirasto, Väylävirasto sekä HSL.
Lisätietoja:

Heini Peltonen
Liikennesuunnittelupäällikkö
heini.peltonen@uudenmaanliitto.fi
Liikennesuunnittelu, liikennejärjestelmätyön ohjaaminen, ylimaakunnalliset liikenneasiat, logistiikka
Tutustu myös näihin

4.4.2025
Tulevaisuuden kansainväliset liikenneyhteydet esillä webinaarissa 24.4.
Liikenneyhteyksillä Eurooppaan on suuri merkitys Uudellemaalle ja koko Suomelle. Tulevaisuuden vaihtoehdoista kansainvälisten liikenneyhteyksien parantamiseksi keskustellaan Tulevaisuustutka-webinaarissa torstaina 24. huhtikuuta klo 8.15–9.00.

10.3.2025
Vihreää ja puhdasta siirtymää edistävän VISIO-kaavan työ vauhtiin – Osallistumis- ja arviointisuunnitelma nähtävillä maalis-huhtikuussa
Uudenmaan uusi maakuntakaava keskittyy innovatiiviseen vihreään siirtymään. Kaavan sisältöjä, tavoitteita ja etenemistä kuvaava osallistumis- ja arviointisuunnitelma on kommentoitavana 10.3.–29.4.2025. Myös kaavan teemoja avaavat kehityskuvat on julkaistu.

5.3.2025
Uusimaa vaatii EU:ta tunnustamaan Venäjän ilmatilan sulkemisen vaikutukset
Venäjän ilmatilan sulkeminen on vähentänyt eurooppalaisten lentoyhtiöiden matkustajamääriä. Lisäksi Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärät kärsivät edelleen koronan aiheuttamasta notkahduksesta.

14.2.2025
Uudellamaalla on hyvät edellytykset suunnitella vihreää siirtymää kestävästi
Uusi yhteistyöryhmä tukee vihreän siirtymän hankkeita Uudellamaalla. Ryhmää luotsaava Petra Ståhl uskoo, että Uusimaa voi olla edelläkävijä siirtymässä. Varapuheenjohtaja Alpo Tani peräänkuuluttaa kestävyysnäkökulmaa, vaikka se mahdollisesti monimutkaistaakin asetelmaa.