Itämeren alueen Interreg-ohjelman rahoitushaku on avoinna

EU:n Itämeren alueen Interreg-ohjelma (Interreg Baltic Sea Region, BSR) avasi rahoitushaun 17. tammikuuta 2024. Käynnistyneen haun teemat ovat Innovatiiviset yhteisöt ja Ilmastoneutraalit yhteisöt. Itämeriohjelman EU-rahoitus on tarkoitettu julkisten ja yksityisten organisaatioiden hankkeille, joissa ratkotaan yhteistyössä Itämeren alueen haasteita.
Ohjelmassa on tällä kertaa tarjolla rahoitusta niin sanotuille ydinhankkeille (core projects). Ydinhankkeiden budjetille ei ole asetettu ylärajaa, mutta budjetin on vastattava hankkeen toimia. Ydinhankkeen kestoaika on maksimissaan 36 kuukautta. Toinen kokonaisuus, eli pienet hankkeet, eivät voi osallistua tähän hakuun.
Hakijan tärkeät päivämäärät
Vaikka rahoitushaku on jo käynnissä, hankkeen kehittelyyn on vielä hyvin aikaa, ja tammikuussa hakuun on mahdollista tutustua infoissa. Keväällä toimitetaan ideapaperi ja sen jälkeen vasta on varsinaisen hankehakemuksen aika. Tässä hakijan muistilista aikataulusta:
- Hakuinfot pidetään tammikuussa 17., 24. ja 25. tammikuuta.
- Lähetä hankkeen ideapaperi viimeistään 17. huhtikuuta.
- Kun ideapaperi on lähetetty, hakijan tulee pyytää tunnukset Bamos+ -järjestelmään viimeistään 17. huhtikuuta.
- Jätä hankehakemus Bamos+ -järjestelmän kautta viimeistään 21. kesäkuuta.
- Rahoituspäätökset tehdään marraskuun tienoilla.
Kuka voi hakea rahoitusta?
Hankekonsortion on koostuttava vähintään kolmesta hankepartnerista, ja partnereita on oltava vähintään kolmesta Itämeriohjelman maasta. Ohjelma-alueeseen kuuluvat Suomi, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Tanska, Ruotsi sekä tietyt alueet Saksassa ja Norjassa.
Päähakijan on oltava julkinen tai julkisomisteinen organisaatio, mutta muut partnerit voivat olla myös yksityisiä organisaatioita. Organisaation ja hankeidean kelpoisuusvaatimukset kannattaa varmistaa huolellisesti ohjelma-asiakirjoista.
Itämeriohjelman rahoitusosuus on 80 prosenttia hankkeen kokonaisbudjetista, joten partneriorganisaation on varauduttava 20 prosentin omarahoitusosuuteen. Omarahoitusosuuteen on haettavissa kansallista vastinrahoitusta sen jälkeen, kun myönteinen EU-rahoituspäätös on saatu. Kansallista vastinrahoitusta ei kuitenkaan voida myöntää niille hakijoille, joiden osalta Interreg-ohjelmassa on arvioitu, että valtiontuen kriteerit täyttyvät.
– Itämeren alueen Interreg-ohjelman rahoitus on hanketoteuttajalle hyvin edullista, kun EU-rahoituksen osuus on peräti 80 prosenttia, kertoo projektipäällikkö Miranda Sundholm Uudenmaan liitosta.
Tietolähteitä ja neuvontaa
Itämeriohjelman englanninkielinen verkkopalvelu on hakijan paras tietolähde.
Ohjelman sihteeristö antaa neuvoja hankkeen sisältö- tai kelpoisuusvaatimuksista.
Kannattaa myös tilata ohjelman uutiskirje.
Lisätietoja:

Miranda Sundholm
Projektipäällikkö
miranda.sundholm@uudenmaanliitto.fi
We Make Transition -hanke, Baltic Sea Region -ohjelman kansallinen viestintä
Palvelee myös ruotsiksi
Uutista päivitetty 12.1.2024: lisätty tieto tulevista webinaareista.
Uutista päivitetty 12.12.2023: lisätty maininta, että kansallista vastinrahoitusta ei voida myöntää niille hakijoille, joiden osalta Interreg-ohjelmassa on arvioitu, että valtiontuen kriteerit täyttyvät.
Tutustu myös näihin

28.3.2025
Interreg Baltic Sea Region -ohjelman pienhankehaku on auki
EU:n Itämeren alueen Interreg-ohjelma (Interreg Baltic Sea Region, BSR) on avannut rahoitushaun 25. maaliskuuta. Ohjelmassa on tällä kertaa tarjolla rahoitusta pienhankkeille, jotka kehittävät pieniä paikkakuntia ja maaseutua.

26.3.2025
AKKE-haussa rahoitusta kuudelle hankkeelle ja 18 hankkeen valmisteluun
Uudenmaan liitto on myöntänyt alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitusta kuudelle kehittämishankkeelle ja 18 EU-hankkeen valmisteluun. Marraskuusta tammikuuhun avoinna olleessa haussa jaettiin yhteensä 940 000 euroa.