Kaupunkipolitiikka, osaava työvoima ja kokonaisturvallisuus herättivät keskustelua EU-vaalipaneelissa
MetropoliAreenan EU-vaalipaneelissa käytiin värikästä keskustelua kaupunkien asemasta Euroopan unionissa, osaavan työvoiman saamisesta ja kokonaisturvallisuuden rakentamisesta. Keskiviikkona 22. toukokuuta järjestetyssä tapahtumassa oli keskustelemassa kymmenen EU-vaaliehdokasta.
– Kun Uusimaa voi hyvin, niin koko Suomi voi hyvin. Uusimaa on Suomen kasvun veturi, maakuntajohtaja Tuija Telén totesi paneelin avauspuheenvuorossaan.
Ehdokkaat keskustelivat Uudenmaan ja Suomen liikenneinfran kiinteämmästä kytkemisestä muuhun Euroopan unioniin. Suomen pitää kytkeytyä Eurooppaan huoltovarmuuden, turvallisuuden ja sisämarkkinoiden toimivuuden varmistamiseksi.
Ehdokkaat olivat laajasti samaa mieltä siitä, että kaupunkipolitiikkaa tulisi vahvistaa EU:n päätöksenteossa. Keskustelussa nousi myös erilaisia keinoja Uudenmaan alueen TKI-rahoituksen kasvattamiseksi. Vuorovaikutusta ja Uudenmaan näkymistä Brysselissä tarvitaan metropolialueen tavoitteiden toteutumiseksi.
EU-vaalikeskusteluun osallistuivat Eva Biaudet (RKP), Eero Heinäluoma (SDP), Maria Guzenina (SDP), Mika Niikko (PS), Maria Ohisalo (Vihr.), Petri Roininen (Kesk.), Aura Salla (Kok.), Jussi Saramo (Vas.), Peppi Seppälä (Vihr.) ja Henna Virkkunen (Kok.).
Katso tilaisuuden tallenne:
Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Helsingin seudun kauppakamari, Uudenmaan liitto, Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit sekä Länsiväylä, Helsingin Uutiset ja Vantaan Sanomat. EU-vaalien vaalipäivä on sunnuntaina 9. kesäkuuta.
Suomen liikenneinfra kytkettävä kiinteämmin muuhun Eurooppaan – EU-vaaliteesit metropolialueelle
Uudenmaan liitto, Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit sekä Helsingin seudun kauppakamari haluavat kaupunkipolitiikan Euroopan unionin agendalle. Ne esittävät EU-vaaliteeseinään myös Uudenmaan ja Suomen liikenneinfran kiinteämpää kytkemistä muuhun Euroopan unioniin ja Uudenmaan alueen TKI-rahoituksen kaksinkertaistamista.
Saavutettavuus on keskeinen kysymys EU:n reuna-alueella sijaitseville Helsingille ja Uudellemaalle
Euroopassa Suomi on syrjäinen maa. Maamme on muuttunut liikenteellisesti yhä enemmän saareksi, kun yhteydet Venäjälle katkesivat sodan sytyttyä. Tämä korostaa tarvetta turvata ja parantaa Suomen yhteyksiä etelään ja länteen. Helsingin ja Tallinnan välisen tunnelin suunnittelussa on otettava huomioon taloudellisten seikkojen lisäksi huoltovarmuus, sisämarkkinoiden toiminta ja geopoliittinen merkitys, kirjoittaa Uudenmaan maakuntajohtaja Tuija Telén blogissaan.
Lisätietoja:
Johanna Juselius
Johtava asiantuntija
johanna.juselius@uudenmaanliitto.fi
Kansallinen ja kansainvälinen edunvalvonta
Tutustu myös näihin
6.9.2024
Valtionosuusuudistus vaikuttaa voimakkaasti kuntiin – Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien kokouksessa käytiin vilkasta keskustelua
Kuntien peruspalvelujen valtionosuusjärjestelmää uudistetaan vastaamaan kuntien uutta roolia sekä sote-uudistuksen voimaantulon ja TE-palvelujen uudistuksen jälkeistä tilannetta. Helsingin ja Uudenmaan vaalipiirien kansanedustajat kokoontuivat keskustelemaan aiheesta eduskunnassa 5. syyskuuta.
29.8.2024
Etelä-Suomen visiossa 2040 määritetään koko Suomen kasvun edellytyksiä – Etelä-Suomi on vastuullinen suunnannäyttäjä
Hyvinvoiva Etelä-Suomi on tae koko Suomen menestymiselle ja kilpailukyvylle. Siksi yhteistä edunvalvontaa tarvitaan aluetta ja eteläsuomalaisia yhdistävissä kysymyksissä. Etelä-Suomen maakunnat ovat käynnistäneet tiiviin edunvalvonta- ja EU-vaikuttamistyön yhdessä. Maakunnat ovat laatineet yhdessä tulevaisuuden vision vuoteen 2040.