Euroopan unionin alue- ja rakennepolitiikan kansallinen ohjelma Uudistuva ja osaava Suomi 2021−2027(Siirryt toiseen palveluun) edistää elinvoimaa, työllisyyttä ja hyvinvointia. Ohjelma sisältää Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR), Euroopan sosiaalirahasto plussan (ESR+) ja Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF = Just Transition Fund) toimet.
Meille Uudenmaan liittoon on keskitetty maakuntien liittojen EAKR- ja JTF-rahoitusta välittävän viranomaisen tehtävät viiden maakunnan alueella. Koordinaatioalueeseen kuuluvat Uusimaa, Kanta-Häme, Päijät-Häme, Varsinais-Suomi ja Kymenlaakso. JTF-rahoitus koskee alueellamme vain Kymenlaaksoa.
Valtion ja yliopistokaupunkien välisten ekosysteemisopimusten(Siirryt toiseen palveluun) pohjalta vastuullamme on kestävän kaupunkikehittämisen EAKR-rahoitus pääkaupunkiseudulla sekä Turun ja Lahden alueella.
Hakijan palvelut: rakennerahastojen verkkopalvelu ja EURA 2021 -järjestelmä
Kehittämishankkeet ovat EU-ohjelmatyön perusta. Hankkeen sisältö, tavoitteet ja kohderyhmät määrittelevät sen, mistä rahastosta rahoitusta kannattaa hakea. Työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämä rakennerahastojen verkkosivusto rakennerahastot.fi on hakijan paras tietolähde. Palvelussa on oma Etelä-Suomen osio.
Etelä-Suomen ajankohtaisia rahoitusuutisia voi seurata Uudenmaan liiton ylläpitämällä Facebook-tilillä.
Uudistuva ja osaava Suomi -ohjelman sähköinen EURA 2021 -järjestelmä sisältää palvelut rahoituksen hakijalle ja hankkeen toteuttajalle. Palvelussa julkaistaan rahoitushakujen ajankohdat ja teemat, ja hakemusten ja hankkeiden hallinnointiin tarvittavat asiakirjat toimitetaan ja allekirjoitetaan palvelussa. Hauista tiedotetaan myös rakennerahastojen verkkosivustolla.
Uudenmaan painotuksina ilmastotyö, tutkimus- ja kehittämistoiminta sekä työllisyysasteen nosto
Rahoitusta ohjaavat kansallisen ohjelman lisäksi kunkin maakunnan oma maakuntaohjelma ja älykkään erikoistumisen painopisteet sekä muut ohjelma-asiakirjat.
Uudellamaalla rahoitusta ohjataan hankkeille, jotka vastaavat Uusimaa-ohjelman, Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategian ja Hiilineutraali Uusimaa -tiekartan tavoitteisiin.
Uusimaa-ohjelman tavoitteet on kiteytetty kolmeen teemaan:
- Ilmastonmuutoksen hillinnässä tavoitteemme on olla hiilineutraali maakunta vuonna 2030.
- Taloudellisen kilpailukyvyn parantamiseksi tavoittelemme tutkimus- ja kehittämismenojen osuudessa viittä prosenttia maakunnan bruttokansantuotteesta.
- Uusimaalaisten hyvinvoinnin edistämisessä haluamme saavuttaa 80 prosentin työllisyysasteen vuonna 2030.
Älykkään erikoistumisen ja ilmastotyön strategiat täsmentävät Uusimaa-ohjelman tavoitteita.
Tutustu Uudenmaan ohjelma-asiakirjoihin:
Uudenmaan liiton koordinaatioalueeseen kuuluvien muiden maakuntien ohjelmatyö:
Ota yhteyttä:
Rahoitusryhmämme yhteinen sähköpostiosoite on eakr@uudenmaanliitto.fi.
Uudenmaan liiton rahoitusryhmä auttaa rahoituksen hakumenettelyyn ja hankkeiden taloushallintoon liittyvissä kysymyksissä.
Lue lisää Uudenmaan tavoitteista:
Uusimaa-ohjelma
Pitkän aikavälin strategisiin linjauksiin perustuva maakuntaohjelma eli Uusimaa-ohjelma tavoittelee ekologisesti kestävää, taloudellisesti vastuullista ja sosiaalisesti oikeudenmukaista maakuntaa. Ohjelma sisältää vuoteen 2030 ulottuvan vision sekä kehittämisen tavoitteet ja toimenpiteet.
Lisätietoja alue- ja rakennepolitiikan rahoituksesta:
Tiina Huotari
Ohjelmajohtaja
tiina.huotari@uudenmaanliitto.fi
Alue- ja rakennepolitiikan EU-rahoitus, Interreg-ohjelmien valvonta ja kansallinen vastinrahoitus
Ajankohtaista
5.12.2024
Koheesiopolitiikan vaikuttavuus puhutti uusimaalaisia kansanedustajia
Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunta kokoontui eduskunnassa 3.12. Kokouksen aiheena oli koheesiopolitiikan tulevaisuus Etelä- ja Länsi-Suomen näkökulmasta katsottuna. Puhetta johti neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eemeli Peltonen (sd).
28.11.2024
Uusimaa mukana EU:n tulevaa koheesiopolitiikkaa koskevassa kannanotossa
Uudenmaan liitto osallistui Euroopan kilpailukykyisimpien ja varakkaimpien alueiden (ns. Power Regions of Europe) kokoukseen 20.11. Brysselissä. Tapaamisessa esiteltiin ryhmän valmistelema kannanotto koskien EU:n koheesiopolitiikkaa vuodesta 2028 eteenpäin.
Sivu päivitetty viimeksi: 17.1.2024