Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku

Usein kysyttyä

Mikä on TE24-uudistus ja miten TEPA24 Uusimaa -hanke linkittyy siihen? Kokosimme useimmin kysytyt kysymykset samalle sivulle.

TE-palveluiden siirto kunnille tuo palvelut lähemmäs asiakkaita. Uudistuksen jälkeen sekä työkalut että vastuu työllistämisestä ovat kunnilla itsellään. Tavoitteena on nopeuttaa työllistymistä sekä parantaa palveluiden tuottavuutta ja saatavuutta. TE-toimistojen henkilöstö siirtyy kuntiin liikkeenluovutuksella.  

Kunnilla on hyvät lähtökohdat tarjota henkilöasiakkaille ja yrityksille kohdennettuja, paikallisten työmarkkinoiden tarpeisiin sopivia palveluja. Lisäsynergiaa syntyy, kun samalla taholla on vastuu kunnan työllisyys-, koulutus- ja elinkeinopalveluista. Tämä kaikki edistää alueen elinvoimaa ja kilpailukykyä. 

Kannustava rahoitusmalli lisää kuntien vastuuta työllisyydenhoidon kustannuksista. Toisaalta, jos kunta onnistuu lyhentämään työttömyysjaksoja ja saa asukkaat nopeammin takaisin työelämään, hyötyy se siitä itse taloudellisesti. 

Uudenmaan liiton luotsaaman TEPA24 Uusimaa -hankkeen ytimessä on valmistautuminen TE-palveluiden uudistukseen ja työllisyysalueet ylittävään yhteistyöhön maakunnan laajuisesti. Työ- ja elinkeinopalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille vuoden 2025 alussa. 

Kaksivuotisessa hankkeessa jaetaan kokemuksia ja etsitään uusia, strategisempia tapoja edistää maakunnan TE-palveluita. Yhdessä Uudenmaan työllisyysalueiden kanssa kehitetään pitkäjänteisiä toimintamalleja sekä kehittämisalustaa, joka huomioi Uudenmaan erityispiirteet ja potentiaalin koko Suomen talouden veturina.  

Hanke käynnistyi virallisesti aloitusseminaarilla tammikuussa 2024. Tämän jälkeen se on saanut tuekseen ohjausryhmän sekä neuvottelukunnan, jonka alaisuuteen on perustettu kuusi temaattista työryhmää. Ryhmät kokoontuvat noin kuukauden välein. 

Täyttämällä lomakkeen(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun). Mikäli kanavat eivät näy lisäämisen jälkeen normaalisti, voit olla yhteydessä antti.kettunen@uudenmaanliitto.fi(Avautuu uuteen ikkunaan)  

TE24-uudistukseen liittyy tosiaan paljon toimijoita. Kuntaliitto tarjoaa valtakunnallista tukea ja heillä on esimerkiksi Howspace-alusta. TEM julkaisee uudistusta seuraavaa uutiskirjettä. TEPA24 Uusimaa tekee työtä Uudenmaan kuntien tarpeista ja lähtökohdista käsin. 

Toimintamme ehdoton vahvuus on sen verkostomaisuudessa. Tuomme yhteen eri teemojen osaajia eri puolilta Uuttamaata. Toimimme kehittämisalustana, jossa käytännön yhteistyöstä voidaan sopia tapaamisissa, työpajoissa, seminaareissa ja Teamsissä. Samalla on hyvä muistaa, että emme ole viranomainen, vaan ESR+ rahoitteinen projekti. 

Projektimme kestää vuoden 2025 loppuun saakka, joten olemme alueiden tukena myös siirron jälkeen. Tavoitteenamme on luoda yhteistyön rakenteita, joiden toiminta jatkuu myös uudessa palvelurakenteessa. Työ- ja elinkeinoasiat ovat tärkeitä Uudenmaan liitolle ja liitolle valmistuu vuonna 2024 esimerkiksi työllisyyden tiekartta. 

Voit seurata meitä LinkedInissä(Siirryt toiseen palveluun) tai tilata kerran kuussa ilmestyvän uutiskirjeen suoraan sähköpostiisi. Tutustu myös verkkosivuihimme sekä uusimpiin työllisyyttä käsitteleviin uutisiin.

Sivu päivitetty viimeksi: 5.6.2024