Siirry sisältöön
Uudenmaan liitto Ajankohtaista Yhteystiedot
Haku
Uutinen

Kestävän kasvun ja elinvoiman AKKE-rahoitushaku avoinna – Hakuaikaa jatkettu

Rahoitushaku Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman (AKKE) määrärahasta on avoinna. Hakuaikaa on jatkettu tiistaihin 14.3. kello 12 asti sähköisessä asiointipalvelussa ilmenneiden teknisten ongelmien vuoksi. Rahoitusta on haettavana yhteensä 2,2 miljoonaa euroa.

Rahoitusta on tarjolla hankkeille, joilla vahvistetaan alueellisten toimijoiden innovaatioyhteistyötä tai kehitetään uusimaalaisia hyödyttäviä uusia palveluja tai osallisuutta. Lisäksi tuemme samojen teemojen esiselvityshankkeita.

Isot, koko Uuttamaata hyödyttävät hankkeet etusijalla

Tällä hakukierroksella odotamme Uudenmaan kattavia ja koko maakuntaa hyödyttäviä, vaikuttavia hankkeita. Toimijoita on hyvä olla mukana useammalta seudulta. Esiselvityshankkeissa tulee tavoitella ratkaisuja, joilla luodaan valmiuksia pysyvään toimintaan.

Rahoitamme innovaatiohankkeita, jotka vahvistavat yhteistyötä tutkimuslaitosten, korkeakoulujen ja elinkeinoelämän kesken.

– Aiheita voivat olla esimerkiksi energiamurroksen vihreät ja kestävät ratkaisut tai ruokatalouden resurssiviisaat toteutukset, kertoo kehittämispäällikkö Outi Ervasti.

Aiheita voivat olla esimerkiksi energiamurroksen vihreät ja kestävät ratkaisut tai ruokatalouden resurssiviisaat toteutukset.

Toisena tukikohteena ovat hankkeet, jotka vahvistavat osallisuutta ja osallistumista tukevien verkostojen ja kansalaisjärjestöjen toimintaa tai kulttuuri- ja vapaa-ajan toimintaa.

Tuen määrä hanketta kohti voi olla 100 000–500 000 euroa. Esiselvityshankkeiden tukihaitari on 50 000–100 000 euroa. Kokonaiskustannuksista tuen osuus voi olla enintään 80 prosenttia. Rahoituspäätöksiä ohjaavat Uusimaa-ohjelma ja Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategia.

– Hakijoiden kannattaa lukea huolella Uusimaa-ohjelma ja Uudenmaan älykkään erikoistumisen strategia, sillä tukipäätös edellyttää, että hankkeessa on vahva kytkentä näissä asiakirjoissa määriteltyihin tavoitteisiin, Ervasti painottaa.

Rahoitus on tarkoitettu voittoa tavoittelemattomille toimijoille 

Rahoitusta voivat hakea esimerkiksi elinkeino-, koulutus- ja työmarkkinatoimijat. Haku on avoinna myös järjestöille niiden toimialasta riippumatta. Yksittäisen yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen tai hanketoteuttajan toiminnan ylläpitämiseen tukea sen sijaan ei voida myöntää. Hakijan on myös itse osallistuttava rahoitukseen, ja esimerkiksi kunta- tai yritysrahoitusta voi hyödyntää lisänä.

Haku on avoinna myös järjestöille niiden toimialasta riippumatta.

Hankkeita arvioidaan niiden vaikuttavuuden ja tuloksellisuuden mukaan. Rahoituspäätökset tekee maakuntajohtaja Ossi Savolainen, kun anottu määräraha on alle 200 000 euroa. Suurempien hankkeiden rahoituksesta päättää Uudenmaan maakuntahallitus.

– AKKE-rahoitus on tehokas ja joustava kehittämistyökalu maakuntaohjelman tavoitteiden edistämiseen. Muihin rahoitusvälineisiin verrattuna sen ketteryys, hallinnollinen keveys ja paikallisiin tarpeisiin soveltuvuus ovat vertaansa vailla, sanoo maakuntajohtaja Savolainen.

Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisessa on kyse valtion budjettiin sisältyvästä määrärahasta, jonka alueellisesta jaosta maakuntien kesken on päättänyt työ- ja elinkeinoministeriö. Määrärahan säilyminen osana valtion budjettia tulevalla hallituskaudella on vielä epävarmaa.

– Tällaiselle rahoitukselle soisi ehdottomasti jatkoa, ja rahoituspottia tulisi paremminkin lisätä, Savolainen painottaa. 

Juttua on päivitetty 13.3.: Lisätty maininta, että hakuaikaa on jatkettu 14.3. kello 12 asti.

Lisätietoja:

Outi Ervasti

Kehittämispäällikkö

+358 40 721 2131

Uusimaa-ohjelma, työllisyys- ja elinkeinopolitiikka, Uudenmaan edunvalvonta, AKKE-rahoitus sekä Uudenmaan yrityspalkinto. Aluekehittämisen johtaja Eero Venäläisen varahenkilö.

Lisätietoja rahoitusmenettelystä:

Joanna Kallio

Hankeasiantuntija

+358 40 756 8319

Kansallisen rahoituksen hankkeiden tarkastus, maksatus ja tekninen rahoitusneuvonta