Koheesiopolitiikan vaikuttavuus puhutti uusimaalaisia kansanedustajia
Helsingin ja Uudenmaan kansanedustajien neuvottelukunta kokoontui eduskunnassa 3.12. Kokouksen aiheena oli koheesiopolitiikan tulevaisuus Etelä- ja Länsi-Suomen näkökulmasta katsottuna. Puhetta johti neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Eemeli Peltonen (sd).
Koheesiopolitiikalla on tärkeä rooli Suomessa ja EU:ssa jatkossa
EU:n monivuotinen rahoituskehys on keskeisin EU:n prioriteettien ja politiikka-alojen toimeenpanon väline. Euroopan komissio antaa ehdotuksensa EU:n tulevaksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi viimeistään ensi vuoden heinäkuun alkuun mennessä. Valmistelun lähtökohtana on, että komissio esittää tulevan kehyskauden kestoksi tavanomaista seitsemää vuotta vuodesta 2028 eteenpäin.
Rakennerahastojen kautta kanavoituu Suomeen merkittävä määrä EU-rahoitusta, jolla halutaan saada aikaan entistä enemmän kansantalouden kasvua ja muita tuloksia. Tulevalla kaudella tarvitaan painopisteen siirtoa eteläiseen ja läntiseen Suomeen kasvuvaikutusten parantamiseksi.
Uusimaa mukaan vaikuttamaan kansalliseen kantaan
Neuvottelukunnan kokouksen alustivat neuvotteleva virkamies Pasi Rantahalvari työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä Pirkanmaan liiton aluekehitysjohtajana ja Pirkanmaan sote-uudistuksen muutosjohtajana työskennellyt Jukka Alasentie. Alustuksessaan Alasentie toi esiin Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnan liittojen toimeksiannosta laadittuja tavoitteita tulevalle alue- ja rakennepolitiikan kaudelle.
Uudenmaan liiton maakuntajohtaja Tuija Telén puolestaan esitteli maakunnan ajankohtaisia asioita.
– Uusimaa haluaa olla aktiivisesti mukana vaikuttamassa siihen, mikä on Suomen yhteinen kansallinen kanta EU:n monivuotiseen rahoituskehykseen. Meillä on vahva tietopohja siitä, miten saadaan aikaan kasvua ja koheesiota.
Neuvottelukunnan puheenjohtajisto ja sihteeristö kokoontuu seuraavan kerran vuoden alussa.
– Tarkastelemme tuolloin ensi kevään kokousaikataulua ja neuvottelukunnassa käsiteltäviä aiheita. Tarkoituksena on, että neuvottelukunta jatkaa myös ensi vuonna paneutumista Helsingin ja Uudenmaan yhteisiin edunvalvonnan kysymyksiin, jotka puhuttavat ja vaikuttavat alueemme kehitykseen laajasti, kertoo Peltonen.
Kokoukseen osallistuivat Eemeli Peltonen (sd), Tiina Elo, (vhr.), Miapetra Kumpula-Natri (sd), Ami Kimanen (ps), Johanna Luukkonen, Pekka Puistosalo, Fredrick von Schoultz, Inga Nyholm, Pekka Timonen, Johanna Juselius, Janne Tamminen, Tuija Telén, Pasi Rantahalvari, ja Jukka Alasentie.
Etelä- ja Länsi-Suomen maakuntien edunvalvonnan tavoitteet
Etelä- ja Länsi-Suomen maakunnat tekevät yhteistä edunvalvontaa liittyen tulevaan koheesiopolitiikkaan. Keskeisiä tavoitteita maakunnille ovat:
- Koheesiopolitiikkaa tulee jatkaa koko Suomessa ja EU:ssa.
- Koheesiopolitiikan ydinajatus tulee säilyttää, mutta samalla koheesiopolitiikkaa tulee uudistaa ja sen vaikuttavuutta parantaa.
- Alueet ovat parhaita asiantuntijoita omiin tarpeisiinsa. Alueellinen toimintatapa tulee säilyttää ja kaikkien alueiden kehitysmahdollisuudet tulee hyödyntää.
- Koheesiopolitiikka tulee nähdä yhtenä ratkaisuna EU:n suuriin haasteisiin. Sama koskee myös Suomea. Maamme suuriin haasteisiin voidaan vaikuttaa myös koheesiopolitiikan keinoin, koko maassa.
Lisätietoja:
Johanna Juselius
Johtava asiantuntija
johanna.juselius@uudenmaanliitto.fi
Kansallinen ja kansainvälinen edunvalvonta
Tutustu myös näihin
28.11.2024
Uusimaa mukana EU:n tulevaa koheesiopolitiikkaa koskevassa kannanotossa
Uudenmaan liitto osallistui Euroopan kilpailukykyisimpien ja varakkaimpien alueiden (ns. Power Regions of Europe) kokoukseen 20.11. Brysselissä. Tapaamisessa esiteltiin ryhmän valmistelema kannanotto koskien EU:n koheesiopolitiikkaa vuodesta 2028 eteenpäin.
13.11.2024
Pääkaupunkiseudulle haetaan uusia kasvu- ja innovaatioliiketoimintaa edistäviä EAKR-hankkeita
Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupunkien innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimusta toteuttava EAKR-rahoitushaku on avoinna 15.1.2025 asti. Etsimme rahoitettavaksi hankkeita, joilla parannetaan tutkimus- ja innovointivalmiuksia, kehittyneiden teknologioiden käyttöönottoa, digitalisaation hyödyntämistä sekä PK-yritysten kasvua ja kilpailukykyä. Rahoitusta on jaossa 2 670 000 euroa.