Kuntatalouden ennustaminen on vaikeaa – Ukrainan sodan lisäksi on monia muita muuttujia
Ukrainan sota vaikuttaa koko Suomen ja Uudenmaan kuntien talouteen. Aiheeseen syvennyttiin valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolanderin ja Kuntaliiton kuntatalousasioiden johtaja Sanna Lehtosen johdolla Tulevaisuustutka-webinaarissa 25.5.
– Talouden pohja on hyvä ja siitä on hyvä ponnistaa. Koronakuopan jälkeinen elpyminen ja työllisyyden kasvu ovat yllättäneet monet, Spolander kertoi lähtötilanteesta.
Käynnissä on uusi ennustekierros siitä, miten erityisesti sähkön- ja kaasuntuonnin pysähtyminen Venäjältä Suomeen näkyy taloudessa. Inflaatioennustetta myös tarkastellaan uudestaan. Talouteen vaikuttavat energian ja raaka-aineiden saatavuus, ulkomaankauppa Venäjän kanssa, tilanteen vaikutus yleiseen mielialaan ja erilaiset mahdolliset rahoitusmarkkinahäiriöt.
– Talous toipuu kyllä koronasta ja sodasta, mutta kasvunäkymä jää vaisuksi, julkinen talous jää alijäämäiseksi ja velka kasvaa, Spolander kuvasi.
Valtion ja kuntien talouteen vaikuttaa hitaampi talouden ja kulutuksen kasvu, hidastuva työllisyyden kasvu sekä hallituksen päätökset, joita tehdään esimerkiksi edistämään huoltovarmuutta ja turvallisuutta.
Ukrainan kriisin vaikutukset korostuvat Uudellamaalla
– Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä Ukrainan kriisin vaikutukset työllisyyteen, elinvoimaan ja kasvuun tulevat korostumaan Uudellamaalla ja sitä kautta Uudenmaan vaikutus koko Suomen talouteen on merkittävä, Lehtonen sanoi.
Kuntatalouteen heijastuu kuitenkin nyt ja lähivuosina monet isot asiat, kuten korona, Venäjän hyökkäyssota, historian suurin hallintouudistus, kiinteistöverouudistus, TE-palvelujen uudistus.
– Ennustaminen on nyt erityisen vaikeaa, totesi Lehtonen.
Lehtonen muistutti, että kuntien ja hyvinvointialueiden on pystyttävä tekemään tiivistä yhteistyötä, jos jatkossa tulee vastaavia tilanteita, joissa pakolaisia tulee paljon Suomeen. Tilanteissa tarvitaan sekä kuntien että hyvinvointialueiden palveluita.
Katso tilaisuuden tallenne
Tulevaisuustutka-webinaarisarja jatkuu syksyllä
Tulevaisuustutka-webinaareja järjestetään säännöllisesti osana jatkuvaa ennakointia ja globaalien muutosten vaikutusten arviointia Uudellemaalle. Seuraava Tulevaisuustutka-webinaari pidetään 28.9.2022 klo 8.15–9.15.
Lisätietoja:
Johannes Herala
Erityisasiantuntija
johannes.herala@uudenmaanliitto.fi
Uudenmaan alueellinen kehitys, kunta- ja aluetalous, toimintaympäristön analyysit, erillisselvitykset
Tutustu myös näihin
21.11.2024
Kiertotalouden tulevaisuus kiinnosti Slushissa
Uudenmaan kiertotalouslaakson järjestämä kiertotalouden tulevaisuudennäkymiä luotaava oheistapahtuma Slushin avajaispäivänä toi yhteen kiertotalouteen keskittyneitä startup-yrityksiä, suuryrityksiä ja noin satapäisen yleisön. Tapahtuman paneelikeskusteluissa keskityttiin erityisesti pohjoismaisiin pörssiyrityksiin, tekoälyn tuomiin innovaatioihin tekstiili- ja rakennusalalla sekä ekosysteemien väliseen yhteistyöhön.
19.11.2024
Uudenmaan tutkimus- ja kehitystoiminnan panostuksien kasvu ennätyksellisen nopeaa
Tilastokeskuksen tuoreiden tutkimus- ja kehitystoiminnasta kertovien tilastojen mukaan Uudenmaan t&k-menot kasvoivat viime vuonna nopeammin kuin koskaan aikaisemmin. Edellisestä vuodesta menot kasvoivat 329 miljoonaa euroa ja nousivat kokonaisuudessaan 4,2 miljardiin euroon.