Lohjan Pekka Puistosalo: ”Länsi-Uusimaa on tulevaisuuden mahdollisuuksien alue”
Pekka Puistosalo työskentelee kaupunkirakennejohtajana Lohjan kaupungilla. Hän johtaa toimialaa, joka vastaa esimerkiksi kaupunkitekniikasta, kaavoituksesta, joukkoliikenteestä, ympäristönsuojelusta, elinkeinoasioista ja työllisyysalueen valmistelusta.
Millaista työtä teet kaupungin elinvoiman edistämiseksi?
Teen hyvin monenlaista työtä elinvoiman parissa. Olen esimerkiksi mukana hankkimassa uusia yrityksiä Lohjalle, kommunikoin nykyisten yritysten kanssa ja kuuntelen heidän toiveitaan. Koordinoin maankäyttöä ja erilaisia kaavahankkeita yhdessä asiantuntijoidemme kanssa ja ohjaan omalta osaltani heitä, jotta esimerkiksi hankkeet pysyvät aikataulussa.
Sparrailen työllisyysalueen valmistelussa työllisyyspäällikköä ja muita hyviä valmistelijoita. Toimin kaupunkikehityslautakunnan sekä työllisyys- ja elinkeinolautakunnan esittelijänä. Pöydälläni on päivittäin asioita, joita pyrin viemään eteenpäin asiakkaiden toiveiden ja kaupungin edun mukaisesti.
Millaisia tavoitteita Lohjalla on elinvoimatyössä?
Lohjan visiona on, että vuonna 2050 olisimme 60 000 asukkaan kaupunki. Se tarkoittaa sitä, että tulisi lisää muuttajia ja muuttaminen poispäin vähentyisi. Jotta ihminen on kiinnostunut muuttamaan Lohjalle, niin työmahdollisuuksien pitää olla hyvät. Sitä varten yrityksille pitää olla tarjolla sopivia tontteja ja muita niiden sijoittumista ja laajentumista palvelevia asioita.
Lisäksi on oltava kysynnän mukaisia asunpaikkavaihtoehtoja: pientalotontteja yksityisille, kerros- ja rivitalotontteja rakennusliikkeille. Omistusasumisen lisäksi tulee olla myös vuokra- ja asumisoikeusasuntoja.
Jotta ihminen on kiinnostunut muuttamaan Lohjalle, niin työmahdollisuuksien pitää olla hyvät.
Mikä on ajankohtaista Lohjalla elinvoima-asioissa?
Tällä hetkellä meillä isoin asia on Länsirata-hanke. Neuvottelemme rahoituksesta valtion ja kuntien kanssa. Olen neuvottelemassa rahoituksesta ja toimin myös hankeyhtiön hallituksessa. Hankeyhtiö vie suunnittelua eteenpäin. Rata on keskeinen hanke Lohjan väestönkasvun kannalta. Kehitämme asemanseudusta vetovoimaista aluetta 11000–15000 asukkaalle.
Lohjalla on tulossa tosi isoja ja lupaavia kaupunkikehityksellisiä elinkeinohankkeita. Ydinkeskustaan on tulossa keskustahotelli. Suunnitteilla on uima-, jää- ja palloiluhallit sekä datakeskus. Kaupallista kehittämistä on tapahtunut, kun uusia kauppoja on avaamassa ovensa. Myös tapahtumien Lohjaa viedään eteenpäin.
Mitkä ovat Lohjan elinvoiman vahvuuksia?
Työhuoneeni ikkunasta näen, että Lohjalla on kunnon kaupunkikeskusta, jossa on vilinää. Etunamme on myös se, että sijaitsemme keskellä kasvukolmiota ja sen vaikutukset voimistuvat, kun saamme ratahanketta eteenpäin.
Meillä on hyvä työpaikkaomavaraisuus. Täällä on myös teollista perinnettä ja vedämme samankaltaisia uusia toimijoita puoleemme. Meillä ollaan aktiivisia vihreässä siirtymässä ja tartumme sen tuomiin mahdollisuuksiin. Haluamme pysyä kehityksellisillä rattailla mukana tai mieluiten ohjastamaan niitä. Toimimme proaktiivisesti alueella.
Etunamme on myös se, että sijaitsemme keskellä kasvukolmiota.
Miten työllisyysalueen valmistelu etenee?
Perustamme Karkkilan kanssa työllisyysaluetta. Tällä hetkellä teemme keskeisiä rekrytointeja. Pyrimme varmistamaan, että palvelutoiminta pystyy sujuvasti jatkumaan vuoden alusta alkaen. Työllisyysalueen käyntiin saamiseen menee pari kolme ensimmäistä kuukautta. Sen jälkeen pystymme katsomaan työllistämiseen liittyviä asioita uusin silmin ja kehittämään toimintaa vastaamaan yhä paremmin yrityselämän tarpeita yhdessä yritysten ja oppilaitosten kanssa.
Millainen elinvoimatilanne läntisellä Uudellamaalla on?
Länsi-Uusimaa on tulevaisuuden mahdollisuuksien alue, jolla on paljon kehittymispotentiaalia. Meidän tulisi yhdistää voimamme nykyistä tehokkaammin. Juttelin joku aika sitten Länsi-Uudenmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Tommi Knaapisen kanssa siitä, että alueen tulisi yhdistää voimansa aiempaa paremmin aluekehitysasioissa, maankäytössä ja elinkeinoelämään liittyvissä asioissa. Työllisyysalueiden yhteistyön myötä työtä on jo aloitettu.
Jos jonkun kunnan alueelle tulee jotain uutta toimintaa, niin se hyödyttää koko aluetta laajemminkin. Esimerkiksi Inkooseen suunnitellut terästehdas ja vedyn tuotantolaitos ovat iso mahdollisuus alueelle. Samoin laajempaa hyvää tuottaa esimerkiksi meillä Lohjalla sijaitseva maailman suurin päällystetyn aikakauslehtipaperin tuottaja Sappi Kirkniemen tehdas. Meidän pitäisi valtakunnan ja Uudenmaan liiton suuntaan osoittaa kokonaispotentiaalimme. Matkailu on meille yksi mahdollisuus ja toki meillä on paljon muutakin.
Meidän tulisi yhdistää voimamme nykyistä tehokkaammin.
Tutustu myös näihin
28.11.2024
Uusimaa mukana EU:n tulevaa koheesiopolitiikkaa koskevassa kannanotossa
Uudenmaan liitto osallistui Euroopan kilpailukykyisimpien ja varakkaimpien alueiden (ns. Power Regions of Europe) kokoukseen 20.11. Brysselissä. Tapaamisessa esiteltiin ryhmän valmistelema kannanotto koskien EU:n koheesiopolitiikkaa vuodesta 2028 eteenpäin.
25.11.2024
TE-palvelut uudistuvat pian – syksyn aikana järjestetään neljä aamutilaisuutta valmistelijoille
Uudenmaan liiton luotsaama TEPA24 Uusimaa -hanke tukee kuntia ja Uudellemaalle muodostuvia yhdeksää työllisyysaluetta TE-palveluiden uudistuessa. Keväällä pilotoitu Tepassa tapahtuu -live jatkuu syksyllä neljällä verkossa järjestettävällä aamutilaisuudella.